România și-a propus reducerea cu 50% a morților în accidente rutiere. Azi Poliția a căpătat 4 elicoptere și 300 de mașini noi

România și-a propus reducerea cu 50% a morților în accidente rutiere. Azi Poliția a căpătat 4 elicoptere și 300 de mașini noi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliţia a fost dotată cu patru elicoptere pentru supravegherea traficului rutier şi cu 300 de noi autospeciale, iar ministrul Cătălin Predoiu a fost prezent sâmbătă, la evenimentul de prezentare.

Inspectorul general al Poliţiei Române, Benone Marian Matei, a oferit cu acest prilej câteva detalii despre achiziţii.   

“IGPR, în parteneriat cu Inspectoratul General de Aviaţie şi alte structuri ale MAI, a implementat Proiectul HeliPol, acţiune integrată pentru creşterea siguranţei traficului rutier. Cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (...) Astfel, a fost lansată o iniţiativă majoră pentru a combată una dintre cele mai grave probleme de siguranţă din România, respectiv accidentele rutiere”, a afirmat şeful Poliţiei Române. 

Participarea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la un eveniment de prezentare a tehnicii achiziționate în cadrul proiectelor Helipol și Sistem mixt mobil de supraveghere a traficului rutier.

Participarea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la un eveniment de prezentare a tehnicii achiziționate în cadrul proiectelor Helipol și Sistem mixt mobil de supraveghere a traficului rutier.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Sâmbătă, 23 decembrie 2023

Benone Marian Matei a precizat că România şi-a propus reducerea nu 50% a numărului persoanelor decedate în accidente rutiere până în 2030. 

ADVERTISING

Ce şi-a mai cumpărat Poliţia

“Proiectul şi-a propus să întărească semnificativ capacităţile Poliţiei Române de a interveni şi a preveni accidentele rutiere. În linie cu obiectivele finanţării, proiectul a inclus achiziţia patru elicoptere care vor permite o acoperire vastă şi eficientă a teritoriului.

În plus, proiectul a prevăzut achiziţionarea de unităţi de mobilitate terestre, o soluţie de comunicaţie prin satelit, dar şi sisteme electronice mobile de detectare a substanţelor stupefiante în salivă, etilometre, kituri de semnalizare şi de cercetare la faţa locului”, a mai transmis inspectorul general.

El s-a referit şi la un alt proiect finalizat, legat tot de monitorizarea traficului rutier. 

“În aceeaşi linie, Poliţia Română a finalizat implementarea proiectului «Dezvoltarea unui sistem mix mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie». Prin intermediul proiectului, Poliţia Română a fost dotată cu:

ADVERTISING
  • 300 de autospeciale de poliţie,
  • 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor,
  • 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanţelor stupefiante în salivă,
  • 4.000 de dispozitive mobile,
  • 1.400 de imprimante mobile termice
  • un sistem de colectare a datelor pentru siguranţă în trafic.

(...) Toate aceste dotări, achiziţionate din fonduri externe nerambursabile, asigură mijloace moderne de intervenţie pentru Poliţia Română adaptate anului în care ne aflăm”, a mai explicat Benone Matei.

În urma implementării a două proiecte cu fonduri europene, s-a dublat capacitatea de testare antidrog a șoferilor de către polițiștii rutieri.Pentru monitorizarea aeriană a traficului, 4 elicoptere noi vor sprijini misiunile polițiștilor.De asemenea, aceștia au autospeciale noi pentru prevenirea accidentelor rutiere și intervenția la evenimente, dotate cu etilometre și aparate de măsurare a vitezei.75 de motociclete noi și kituri de cercetare la fața locului întregesc dotarea polițiștilor de la rutieră, pentru a asigura un serviciu polițienesc de calitate.Ne vedem în trafic!#PolițiaRomână

Publicată de Poliția Română pe Sâmbătă, 23 decembrie 2023

Despescu vorbeşte despre o viziune pentru o poliţie modernă

Secretarul de stat din MAI Bogdan Despescu a declarat că aceste proiecte au transpus o viziune de dezvoltare, nu o listă de cumpărături. 

“Este o viziune pentru o poliţie modernă care pune accent pe digitalizare, mobilitate, eficienţă şi dotare cu mijloace adecvate. Aşa lucrăm la MAI, indiferent de sursa de finanţare. Avansăm prin proiecte care corespund unor etape de dezvoltare, pe termen mediu şi lung şi nu doar unor nevoi imediate”, a afirmat Bogdan Despescu. 

ADVERTISING

MAI, cel mai puternic minister din regiune în privinţa elicopterelor

Prezent la eveniment, ministrul Cătălin Predoiu a amintit cu acest prilej despre alte dotări ale structurilor din cadrul MAI. 

“Această recepţie a fost precedată acum câteva zile de o altă recepţie a unor autospeciale care au intrat în dotarea Poliţei de Frontieră, precedată la rândul ei de o altă ceremonie în care am recepţionat autospeciale pentru stingerea incendiilor şi mai înainte o altă ceremonie tot aici, în care am recepţionat elicopterele Black Hawk Sikorsky şi tot aşa aş mai putea să dau două-trei exemple în care am avut astfel de ocazii în care am primit în dotare, în folosinţă, autospeciale, puncte avansate de asistenţă medicală şi intervenţii în situaţii de urgenţă, puncte avansate de comandă şi control la nivel strategic regional în situaţii de urgenţă, dotări foarte moderne care vin în sprijinul activităţii colegilor din MAI, în toate armele şi în beneficiul cetăţenilor, în directul beneficiu al siguranţei publice”, a explicat Cătălin Predoiu. 

El a precizat că MAI este poate cel mai puternic minister din regiune în privinţa elicopterelor. 

“Şi cred că nu greşesc dacă spun că, cel puţin în materie de dotări cu mijloace logistice, cu elicoptere, mai direct spus, MAI e poate cel mai puternic minister din regiune.  Eu, personal, văd acest lucru ca un bun început.  Adică nu trebuie să rămânem mulţumiţi cu ceea ce am realizat, ci, dimpotrivă, trebuie să fie o etapă într-o succesiune de mai multe dezvoltări pe zona logistică în MAI”, a mai transmis Cătălin Predoiu. 

Predoiu: Vom avea nevoie de poliţie foarte puternică

El mai consideră că avem nevoie de poliţie puternică.

“Vedem ce s-a întâmplat alaltăieri, în Cehia, ce tragedie, ce provocare la adresa siguranţei interne. Vedem ce s-a întâmplat în Serbia acum câteva luni de zile şi în alte state.  Se vor menţine provocările pe zona teroristă.

Trag un semnal de alarmă către întreaga societate. În anii care vin vom avea nevoie de poliţie foarte puternică şi modernă, de poliţie de frontieră bine dotată, care să protejeze frontiera, bineînţeles de forţe care să intervină în situaţii de urgenţă şi de dezastre, dotate cu tot ce le trebuie, nu mai spun de jandarmerie”, a mai declarat Predoiu. 

MAI a organizat sâmbătă, un eveniment de prezentare a tehnicii şi echipamentelor achiziţionate în cadrul proiectelor „HeliPol – Acţiune integrată pentru creşterea siguranţei traficului rutier” şi „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie”.

Proiectul HeliPol a inclus achiziţia a patru elicoptere, dintre care trei cu o autonomie de zbor de minimum 120 de minute, iar unul cu autonomie de minimum 240 de minute. 

În cadrul proiectului Mixtmobil, au fost achiziţionate sisteme electronice mobile de depistare a substanţelor stupefiante în salivă, 300 de autospeciale de poliţie, aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor, dispozitive mobile şi imprimante mobile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇