România e pentru prima dată verde pe harta Covid a Europei. ECDC avertizează însă că meciurile din cadrul EURO 2020 ar putea schimba situația (Foto)

România e pentru prima dată verde pe harta Covid a Europei. ECDC avertizează însă că meciurile din cadrul EURO 2020 ar putea schimba situația (Foto)

România este pentru prima data colorată în verde în raportul săptămânal al Centrului European de Control al Bolilor, care analizează cazurile de COVID-19 înregistrate în ultimele 14 zile raportat la 100.000 de locuitori.

În zonele verzi, incidența este de sub 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar rata de pozitivare a testelor este de sub 4%. La polul opus, în zonele grena, incidența este de peste 500 de cazuri, iar rata de pozitivare a testelor este peste 4%.

Însă țara noastră este nominaliztă, alături de Slovacia, la cele mai mari creșteri în ce privește mortalitatea cauzată de COVID 19. În cazul nostru această creștere este cauzată, în primul rând, de revizuirile bilanțurilor, după ce Ministerul Sănătății a descoperit o subraportare a deceselor COVID.

harta-covid
Foto: Facebook/ECDC

La nivel european, ECDC constată în săptămâna 31 mai - 6 iunie o îmbunătățire a situației. Doar în trei țări a fost raportată o creștere a cazurilor de COVID, dar vestea bună este că această creștere nu este în rândul vârstnicilor, semn că vaccinarea dă roade.

ADVERTISING

În ce privește răspândirea tulpinilor mutante, ECDC atrage atenția că este greu de făcut comparații între țări, pentru că au capacități diferite de secvențiere. Doar 13 țări au o capacitate de secvețiere care întrunește recomandarea de 10% din probleme depistate cu Sars-CoV-2. România nu se regăsește pe această listă.

În ce privește raportul privind risurile de răspândire, ECDC menționează că foarte mulți cetățeni încă sunt în pericol de a contacta boala, pentru că imunizarea în masă este departe de a fi atinsă. Până la 3 iunie, 46,2% din populația adultă a UE fusese vaccinată cu o doză, iar din aceștia 22,3% aveau schema de vaccinare completă.

ADVERTISING

Se observă o rată bună de vaccinare în rândul vârstnicilor de peste 80 de ani. 80,5% dintre aceștia sunt vaccinați cu cel puțin o doză, din care 66,3% au schema completă.

Față de februarie, însă, ECDC avertizează că există risc crescut de infectare, mai ales în țările care găzduiesc meciurile EURO 2020, dacă nu sunt luate măsuri stricte de control al participanților. Specialiștii atrag atenția că riscul vizează mai ales răspândirea noilor tulpini. Și România e gazda EURO 2020.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇