Recensământ 2022: Chiriașul trebuie să declare locuința în care stă, nu proprietarul (Video)

Recensământ 2022: Chiriașul trebuie să declare locuința în care stă, nu proprietarul (Video)

Chiriaşul este cel care trebuie să declare la recensământ caracteristicile locuinţei în care trăieşte, nu proprietarul, a declarat, luni, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.

„O întrebare frecventă a fost legată de ce să scrie la locuinţă în situaţia în care este chiriaş: cine trebuie să o declare, proprietarul sau chiriaşul? Chiriaşul este cel care trebuie să declare caracteristicile locuinţei respective. Ba mai mult, nu există nicio relaţie între proprietarul locuinţei respective şi cel care locuieşte efectiv în clădirea respectivă„, a afirmat Tudorel Andrei.

ADVERTISING

Preşedintele INS a mai subliniat că datele culese în cadrul recensământului nu sunt transmise către Fisc.

"Evident că dacă cineva ar fi interesat să afle date privind valoarea, impozitul, se poate adresa la DITL (Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, n.red.), dar în niciun caz datele (culese la recensământ, n.red.) nu pot fi folosite pentru impozitare sau în alte scopuri decât cele statistice. (...)

Nimeni nu impozitează pe baza datelor culese la recensământ. În statistică, niciodată datele nu sunt folosite în alte scopuri decât cele statistice.

ADVERTISING

Cel mai bun exemplu: să vină o persoană care a participat la recensămintele 1992, 2002, 2011 şi să spună că datele persoanei sau gospodăriei respective au fost date la Fisc. Dacă există, eu unul plec din această instituţie. Vă asigur că aşa ceva nu se întâmplă. Datele au intrat în statistică şi nu au mai ieşit niciodată la nivel individual.

În statistică există nişte reguli foarte stricte. (...) Vrem din 2024 să calculăm an de an populaţia rezidentă până la nivel de localitate", a menţionat Tudorel Andrei.

ADVERTISING

A început recensământul populației și locuințelor, aşa că este nevoie de recenzori, pentru persoanele care nu pot să se recenzeze singure. În funcţie de câte formulare introduc în sistemul electronic, aceşti recenzori pot ajunge să câştige şi 8.000 de lei net.

A început recensământul. Site-ul special s-a blocat din prima zi. Iată ce trebuie să faci şi cum obţii o zi liberă de la serviciu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇