A început recensământul. Site-ul special s-a blocat din prima zi. Iată ce trebuie să faci şi cum obţii o zi liberă de la serviciu

A început recensământul. Site-ul special s-a blocat din prima zi. Iată ce trebuie să faci şi cum obţii o zi liberă de la serviciu

A început recensământul populației rezidente în România și al locuințelor (RPL2021).

Prima etapă, autorecenzarea, se va încheia pe 15 mai, după care cei care nu au acces la Internet sau abilități de a folosi noile tehnologii vor fi ajutați de către recenzori prin interviuri față în față în etapa a doua, care se va încheia pe 17 iulie 2022.

Luni dimineața, în prima zi a recensământului, site-ul special construit, www.recensamantromania.ro, a mers cu poticneli, din cauza numărului mare de accesări, deși această primă etapă durează două luni.

recensamant-eroare

UPDATE: INS recunoaște că site-ul s-a blocat din cauza numărului mare de accesări și îi invită pe doritori să acceseze linkul direct către autorecenzare https://autorecenzare.insse.ro.

Bună dimineața,⚠️Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populație pentru accesarea platformei de...

Publicată de Institutul Național de Statistică pe Luni, 14 martie 2022

Din păcate, câțiva utilizatori au comentat la postarea anterioară spunând că au reușit să se preînregistreze, dar au primit ”un email cu un link care duce... nicaieri”.

insse

UPDATE2: Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro, semnalează încă o mare problemă a platformei lansate de INS.

ADVERTISING

”Dovada recenzării poate fi accesată online la https://dovrec.online/ introducând CNP-ul fără nicio altă măsură de securitate (tel, email, etc.), nici măcar un captcha nu au. Practic, în teorie, oricine poate scrie un script/bot pentru verificarea de CNP-uri. Nu doar că îți zice dacă un CNP e valid sau invalid matematic, dar dacă îți confirmă că s-a recenzat și se poate elibera dovada înseamnă că și persoana există fizic. (…) Nici nu-mi imaginez ce alte probleme vor mai fi la validarea răspunsurilor, că pun pariu că va fi haos”, a postat acesta pe Facebook.

Important de știut

Este important de știut că datele parțiale introduse corect, conform procedurii în derulare, nu se pierd dacă se întâmplă să se întrerupă contactul cu site-ul INS, cu condiția să NU apăsați butonul Finalizat decât atunci când ați terminat cu adevărat și vreți să livrați toate informațiile corecte în baza de date.

ADVERTISING

Altminteri, ”în cazul în care nu aţi completat corect chestionarul de recensământ, veţi primi un mesaj de eroare şi trebuie să reluaţi procesul de autorecenzare de la început”, se arată în Tutorialul pus la dispoziție de INS și prezentat integral mai jos.

La acest recensământ trebuie să ofere informații toate persoanele, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiesc pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni).

Informațiile care sunt transmise INS prin acest recensământ sunt cele valabile la momentul de referință al recensământului, care este ora 00:00 din ziua de 1 decembrie 2021.

ADVERTISING

În sprijinul celor care aleg să se autorecenzeze, INS a pus la dispoziție un număr de Call Center - 0314 33 83 00.

În afară de autorecenzarea online, care se poate face de fiecare persoană pe orice dispozitiv personal (telefon, tabletă, calculator), mai există și posibilitatea autorecenzării online asistate, care se poate face în spații special amenajate de Primărie, cu ajutorul unui recenzor

Beneficii și sancțiuni

Cei care se autorecenzează vor primi o zi liberă de la serviciu, în baza codului generat automat pentru fiecare formular.

Pe de altă parte, persoanele care nu participă la prima etapă, autorecenzarea, nu vor fi sancționate, în schimb, ”persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020)”, informează INS.

Este important de știut că toate chestionarele sunt disponibile în limba română, engleză și în alte 14 limbi ale minorităților naționale, iar datele colectate în această perioadă (14 martie – 17 iulie 2022) sunt prelucrate numai de către specialiștii Institutului Național de Statistică, fiecare chestionar fiind complet anonimizat.

Procedura de recenzare este în detaliu descrisă aici:

RPL2021 este al 14-lea recensământ din istoria României, al patrulea după 1989 și primul organizat integral în format digital.

Recensământul populaţiei României a fost iniţial programat pentru 2021, dar a fost amânat cu un an, din cauza pandemiei.

La ultimul recensământ, cel din 2011, datele arătau astfel:

  • Populația stabilă: 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%)
  • Gospodării: 7,1 milioane (7.086.717)
  • Locuințe (inclusiv alte unități de locuit): 8,5 milioane locuințe (din care: 8.450.607 locuințe convenționale și 8.149 alte unități de locuit)
  • Clădiri: 5,1 milioane clădiri (5.117.940 clădiri din care: 5.103.013 clădiri cu locuințe și 14.927 clădiri cu spații colective de locuit)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇