Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat marți după ce avocata arhiepiscopului Tomisului a anunţat că-l va da în judecată, pentru că nu i-a acordat lui ÎPS Teodosie prezumpția de vinovăție în dosarul „manei cerești”.
Amintim că Bănescu comentase că dosarul „frapează şi mâhneşte”, iar „apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”.
După anunțul avocatei, purtătorul de cuvânt al BOR a spus, pentru News.ro, că „provocările calomnioase vor curge, dar am decis să nu le dau curs”.
Vezi şi analiza Miza scandalului din BOR: mutarea azimutului spre Est?
Ulterior, el a explicat pentru Replica declaraţiile care au determinat reacţia avocatei arhiepiscopului Tomisului.
„Nu cunosc să se fi întreprins vreo anchetă sociologică în spaţiul românesc în legătură cu insignifianta mea persoană şi cu activitatea mea, deşi persoanelor publice dintr-o funcţie le-ar face cu adevărat bine un asemenea demers. Chiar dacă nu tuturor, desigur, le-ar şi conveni“, a declarat reprezentatul Bisericii Ortodoxe pentru Replica.
„Afirmaţiile cuiva care nu te cunoaşte personal, dar care îşi dă public şi calomniator cu părerea despre autoritatea morală, conduita şi viaţa personală ale cuiva constituie, cred, o autodenunţare a caracterului şi a lipsei de onestitate ale autorului acelor afirmaţii.
Concis, în cazul meu, este vorba despre o abjectă calomnie: tot ce s-a emis în legătură cu persoana şi familia mea constituie o imensă minciună psihanalizabilă. Sunt căsătorit o singură dată, cu o persoană credincioasă şi ireproşabilă moral şi profesional. Calomnia este abjecţie în stare pură şi se situează la antipodul oricărei litere din Evanghelie“, a afirmat Vasile Bănescu.
Acesta a precizat că nu a făcut decât să răspundă unor întrebări, într-o emisiune. El spune că îşi face doar datoria pe care o are, aceea de a comunica şi răspunde jurnaliştilor.
„Răspunsurile mele din cadrul unei emisiuni în care mi s-au adresat întrebări total justificate de context şi la care aveam obligaţia profesională să răspund au legătură exclusiv cu realitatea obiectivă imediată, care se cere înţeleasă şi pe cât posibil explicată de instituţia pe care o reprezint. Poziţionările mele publice au fost permanent provocate şi solicitate firesc de presa în faţa căreia am datoria să răspund”, a subliniat purtătorul de cuvânt al BOR.
„Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea şi a familiei. Am ales, însă, tăcerea bunului-simţ, nu calea conflictuală inclusiv juridică la care aş fi avut deplin dreptul”, a mai spus Vasile Bănescu.
Întrebat la ce s-a referit de fapt când a spus că este un caz care „frapează şi mâhneşte”, Vasile Bănescu a adăugat că nu s-a referit strict la ancheta DNA nefinalizată şi nejudecată, ci a vorbit în contextul imaginilor făcute publice de către jurnaliştii de investigaţie de la Recorder.
De asemenea, reprezentatul BOR a insistat de mai multe ori, chiar şi în interviul de la care a pornit nemulţumirea Arhiepiscopiei Tomisului, asupra ideii că realitatea va fi descifrată doar de autorităţile competente, care se ocupă de caz.
„A recunoaşte că este vorba despre un caz fără precedent în istoria BOR care 'frapează şi mâhneşte', care, desigur, nu creează amorală indiferenţă sau masochistă bucurie, nu poate constitui, în limitele raţiunii obiective exprimată juridic, o încălcare a prezumţiei de nevinovăţie care se acordă, desigur, oricărui inculpat.
Fireşte că, în contextul cazului care afectează acum imaginea Bisericii, m-am referit exact la conţinutul acestuia, apărut într-o filmare devenită publică. Consider că nu e bine să ignorăm realitatea, ci să ne adecvăm onest la ea. O realitate pe care, aşa cum am subliniat de mai multe ori în interviu, o vor descifra total doar autorităţile judiciare care se ocupă de caz”, a mai spus Vasile Bănescu.