Peste 200 de localităţi nu au medic de familie. Ce soluții propune Avocatul Poporului

Peste 200 de localităţi nu au medic de familie. Ce soluții propune Avocatul Poporului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 200 de localităţi din mediul rural nu au medic de familie, potrivit unui raport prezentat de Avocatul Poporului, miercuri.

„Există localităţi din mediul rural care nu au un medic de familie (din situaţia centralizată prezentată de Ministerul Sănătăţii, rezulta că, la sfârşitul anului 2019, erau unităţi administrativ teritoriale fără medici de familie: Alba – 13, Caraş-Severin – 14, Sălaj – 16, Buzău – 10, Hunedoara – 12) (…)

La nivel naţional, din datele comunicate de casele judeţene de asigurări de sănătate, se constată existenţa unui număr de 212 localităţi din mediul rural fără medic de familie şi 665 de posturi de medici de familie vacante", prevede Raportul special privind lipsa medicilor de familie din zona rurală şi din zonele defavorizate sau greu accesibile.

Conform sursei citate, deşi la nivel teoretic există o Strategie naţională de sănătate, aceasta nu a dat rezultatele scontate, situaţia în teritoriu, mai ales în zona rurală, fiind una deficitară din punct de vedere al garantării şi asigurării sănătăţii publice prin intermediul medicilor de familie.

ADVERTISING

Cum am ajuns în această situație

Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului, a declarat că raportul semnalează, pe de o parte, o legislaţie neadecvată realităţii de fapt existente pe teritoriul României şi, pe de altă parte, o lipsă de colaborare între instituţiile cu atribuţii în materie.

Ea a menţionat că deficitul de medici de familie este cauzat de dificultăţile întâmpinate de către personalul medical, care pot fi de natură profesională, umană sau de lipsa de susţinere din partea autorităţilor locale sau centrale în deschiderea unui cabinet medical.

Ecaterina Mirea a precizat că raportul relevă că lipsa cadrelor medicale a dus la închiderea mai multor cabinete şi că au fost situaţii în care medicii au ieşit la pensie şi în locul lor nu au mai venit alte persoane.

Potrivit adjunctului Avocatului Poporului, raportul constată neimplicarea autorităţilor locale în vederea asigurării unor facilităţi medicilor de familie care aleg să-şi desfăşoare activitatea în zonele rurale şi o lipsă a studenţilor care ar dori să practice medicina de familie.

ADVERTISING

Ce soluții există

Ecaterina Mirea a informat că Avocatul Poporului a formulat în raport mai multe propuneri, printre care se numără modificarea unor prevederi din Legea nr. 95/2006 şi a Ordonanţei Guvernului 124/1998 în sensul:

  • stabilirii obligaţiei pentru autorităţile administraţiei locale de a acorda facilităţi şi stimulente aferente instalării unui medic de familie, funcţionării cabinetului acestuia,
  • a obligaţiei ca prin bugetul Ministerului Sănătăţii să se finanţeze cheltuielile de investiţii în infrastructură în localităţile rurale în vederea construcţiei, reabilitării, dotării minime standard a spaţiilor medicale şi nemedicale în care se desfăşoară activităţi de îngrijire medicală primară,
  • introducerii obligaţiei în sarcina consiliilor locale şi a Ministerului Sănătăţii de a acorda stimulente în natură şi în bani, respectiv pentru asigurarea serviciilor medicale şi farmaceutice.
ADVERTISING

Ea a spus că o altă propunere vizează instituirea unei obligaţii de dare în folosinţă gratuită, închiriere, concesionare ori vânzare fără licitaţie cu prioritate către medicii de familie care doresc să-şi deschidă un cabinet în unitatea administrativ-teritorială.

În ceea ce priveşte contractul-cadru, Ecaterina Mirea a menţionat că Avocatul Poporului propune includerea unor criterii clare de stabilire a numărului minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie în mediul rural pentru care se încheie contractul de furnizare de servicii medicale.

Ea a adăugat că Avocatul Poporului consideră că trebuie iniţiate programe/proiecte în vederea stimulării absolvenţilor universităţilor de medicină pentru a opta pentru specialitatea medicină de familie şi a o practica mai ales în mediul rural, prin combinarea stimulentelor financiare cu alte tipuri de măsuri de recrutare şi menţinere, cum ar fi oportunităţi educaţionale, de avansare în carieră, susţinute de medii favorabile de lucru.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat referitor la stimularea absolvenţilor universităţilor de medicină să practice medicina de familie în mediul rural că un salariu corespunzător este important, însă mai contează şi alte aspecte.

De exemplu, ea a amintit că jumătate din preţul abonamentelor pentru transport era subvenţionat.

"Asta nu mai există, deci poate fi gândită o astfel de formulă. Pe urmă, eu cred că pentru orice absolvent de Medicină, mediul în care lucrează este foarte important", a spus Renate Weber, care a atras atenţia că autorităţile locale trebuie sprijinite, că nu au atâtea fonduri să echipeze un cabinet de medicină de familie. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇