Probleme mari de alimentare cu apă în 600 de localități din țară, printre care 8 orașe

Probleme mari de alimentare cu apă în 600 de localități din țară, printre care 8 orașe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Administraţia Naţională Apele Române anunţă, luni, că este monitorizată în continuare situaţia resurselor de apă şi precizează că în aproape 600 de localităţi sunt restricţii şi probleme, în condiţiile în care a început un nou val de căldură în România.

Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,14%, în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 78,59%.

"Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de cca. 75%”, precizează Apele Române.

ADVERTISING

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) este de 3000 mc/s, urmând să ajungă la 2800 mc/s, fiind mult sub media multianuală a lunii august (4300 mc/s), conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Mai multe sectoare ale Dunării, aferente unui număr de 41 de localităţi, au intrat în faza de atenţionare.

Restricţii la alimentarea cu apă

”În prezent, 311 de localităţi (din care 8 oraşe - Dorohoi, Novaci, Iaşi, Paşcani, Târgu Ocna, Hârlău, Roman, Târgu Neamţ, Solca) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii, în  anumite intervale orare”, adaugă Apele Române.

ADVERTISING

Cele mai afectate sunt judeţele Iaşi – 93 localităţi, Vrancea – 35 localităţi, Neamţ – 36 localităţi, Botoşani -31 localităţi, Gorj – 28 localităţi, Bacău – 17 localităţi, Galaţi – 14 localităţi, Mehedinţi - 8 localităţi,  Vaslui – 10 localităţi, Olt - 8 localităţi, Argeş şi Giurgiu – 6 localităţi, Dâmboviţa – 5 localităţi, Suceava – 4 localităţi, Teleorman – 2 localităţi, Dolj şi Caraş-Severin - 1 localitate.

În plus, 272 de localităţi - care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale - sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului şi privat).

ADVERTISING

Cele mai afectate sunt judeţele Botoşani -153 de localităţi din care şi municipiul Dorohoi, Vaslui - 59 localităţi, Bacău – 18 localităţi, Neamţ – 12 localităţi, Suceava – 9 localităţi, Iaşi – 7 localităţi, Galaţi – 5 localităţi.

”Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei”, au mai transmis specialiştii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇