Lui Nicuşor Dan nu-i ajunge bugetul pentru investiții. Mai grav, USR PLUS și PNL susţin proiecte diferite, ca fiind prioritare pentru Bucureşti

Lui Nicuşor Dan nu-i ajunge bugetul pentru investiții. Mai grav, USR PLUS și PNL susţin proiecte diferite, ca fiind prioritare pentru Bucureşti
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși Nicușor Dan are planuri mari pentru București, Primăria Capitalei va dispune, în acest an, de circa 200 de milioane de lei pentru investiții, potrivit informațiilor SpotMedia.ro.

E o sumă mică, dacă ne gândim la cât de multe ar fi de făcut, în oraș. Așa că puținii bani trebuie drămuiți și cheltuiți cât mai eficient pentru a le ușura viața bucureștenilor.

Pe ce anume se vor duce acești 200 de milioane de lei depinde, în mare parte, de deciziile consilierilor PNL și USR PLUS. Împreună, aceștia dețin majoritatea în Consiliul General (cu 29 de locuri dintr-un total de 55).

Iată ce îți dorește fiecare formațiune.

USR: Bani pentru Pasajul Doamna Ghica, dar și pentru resuscitarea spitalului promis de Firea

Grupul consilierilor generali USR PLUS a anunțat în dimineața zilei de marți, 6 aprilie, care sunt proiectele de investiții pe care le consideră vitale și pentru care își dorește bani în bugetul Primăriei Capitalei din 2021.

Este vorba despre:

  • continuarea lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica
  • reluarea lucrărilor la documentația pentru Spitalul Metropolitan
  • accelerarea lucrărilor la proiectului unui nou Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei
  • revizuirea Planului Integrat de Calitate a Aerului (suspendat în instanță).
  • finalizarea blocului de locuițe sociale din Prelungirea Ghencea
ADVERTISING

Consilierul general Andrei Rigu (USR PLUS) a explicat pentru SpotMedia.ro că grupul politic pe care îl reprezintă își dorește care aceste proiecte să fie incluse în forma inițială a bugetului PMB, care ar urma să fie votată în această lună și nu ulterior, pe parcursul anului, la rectificări.

”Propunerile menționate de consilierii USR PLUS au fost aduse la cunoștința primarului general și dorim să figureze în propunerea inițială a proiectului de buget.

Având în vedere situația economică nu tocmai optimă în care se află Primăria Generală, suntem constienți că prioritățile menționate nu vor putea fi finanțate integral în prima varianta de buget. Dar dorim să se aloce sume suficient de mari pentru ca aceste proiecte să continue sau să înceapă concret”, a precizat Andrei Rigu.

Interesant este că Nicușor Dan a anunțat deja că pentru Pasajul Doamna Ghica, spre exemplu, n-au fost prevăzuți bani la bugetul Primăriei Generale. De asemenea, edilul a spus că șantierul ar putea fi preluat de Primăria Sectorului 2.

Pus în fața faptului împlinit, primarul Radu Mihaiu a propus o alocare de 30 de milioane de lei din bugetul primăriei sale de sector, pentru lucrări la Pasajul Doamna Ghica, în acest an.

ADVERTISING

Dar acești bani n-ar fi suficienți. Potrivit unui răspuns formulat de CM Trustul de Clădiri Metropolitane SA la solicitarea SpotMedia.ro, finalizarea pasajului ar costa 72.430.014 lei (plus un rest de aproape 19 milioane pe care PMB îl mai are de plată pentru ce s-a lucrat deja - n.red.).

În context, Andrei Rigu apreciază că a necesar ca și Primăria Capitalei să contribuie cu bani.

”Suma necesară de aproximativ 70 milioane de lei, chiar cu sprijinul PS2, va fi dificil de strâns și alocat acestui proiect. În concluzie, vrem să se reia lucrarile la acest pasaj, vrem să inainteze hotărat, dar suntem prudenți în a estima o finalizare în 2021”, a precizat consilierul general consultat de SpotMedia.ro.

Consilierii USR-PLUS propun, de asemenea, revizuirea studiului de fezabilitate al Spitalului Metropolitan pe care voia să îl construiască Gabriela Firea în Pipera.

Întocmirea acestui document - de care s-a ocupat tot CM Trustul de Clădiri Metropolitane SA - a costat puțin peste 3,5 milioane de euro.

Surse din fosta administrație condusă de Gabriela Firea au explicat pentru SpotMedia.ro că, prin revizuire, din documentația spitalului pot fi eliminate diverse clădiri, cum ar fi un turn cu heliport sau un campus. Și s-ar putea păstra doar clădirea spitalului, care să fie construită în orice loc din oraș decide actuala administrație.

ADVERTISING

Potrivit lui Andrei Rigu, există posibilitatea ca ridicarea acestui spital să fie propusă pentru finanțare prin PNRR.

PNL: Susținem alocările pentru proiectele în curs. Pentru spital e nevoie de o discuție cu specialiștii

Pe consilierul general Cătălin Deaconescu l-am întrebat ce investiții vor susține liberalii, în București, în 2021.

”Sigur că susținem și noi alocarea de fonduri pentru proiectul din Prelungirea Ghencea.

La fel cum susținem și alocarea pentru Pasajul Doamna Ghica. E un proiect început și o poveste cu care trebuie să terminăm!

Cu privire la spitalul metropolitan, înainte de orice propunere și vot, eu mi-aș dori să văd rețeta financiară prin care el va putea fi finanțat. Mi se pare necesar, pentru că deja Bucureștiul a băgat o mulțime de bani acolo, fără o perspectivă certă.

E o întreagă discuție aici. Dacă faci în Pipera un spital de 1.000 de paturi - cum și-a dorit Gabriela Firea - doar ca să muți secții din alte spitale din oraș, nu cred că ar fi o realizare. Accesibilitatea la serviciile medicale va fi mai mică (pentru că oamenii ar ajunge mai greu la spital -n.red.).

În acest caz, ar fi mai utile două spitale mai mici, unul în Sectorul 6 și unul în Sectorul 3. Aici e nevoie de o discuție între specialiști.

În acest an, ar fi preferabil să alocăm bani pentru proiectele în desfășurare. Sau pentru reducerea risipei.

Spre exemplu, pe Bulevardul Regina Elisabeta, avem o clădire în care a funcționat Primăria Sectorului 5.

Reabilitarea ei ar putea fi finalizată în acest an. Și, ulterior, clădirea ar putea fi folosită, pentru că avem deja o mulțime de instituții (din administrația locală – n.red.) care plătesc chirii usturătoare. Mi s-ar parea o investiție mai bună în vederea opririi risipei și a consolidării veniturilor administrației locale”, a precizat pentru SpotMedia.ro consilierul general PNL.

Stimul pentru restructurare: Unele instituții ar putea primi buget pentru numai 9 luni

Cătălin Deaconescu spune că liberalii propun și o modalitate prin care cheltuielile Primăriei Capitalei să scadă și să rămână mai mulți bani pentru investiții.

Mai exact, pentru instituțiile care pot fi restructurate (prin concedierea unor funcționari care stau degeaba și desființarea posturilor – n.red.), liberalii au propus să se aloce buget doar pentru primele 9 luni din an.

”În acest fel, bugetul ar fi un instrument de grăbire a restructurării. Pentru că altfel – dacă primesc mare parte din bugetele cerute – nu se vor grăbi să facă restructurare.

S-ar putea face chiar comasări, acolo unde există mai multe instituții cu același obiect de activitate, fie că vorbim despre organizarea de spectacole sau despre centre pentru seniori etc.

Spre exemplu, sunt instituții, cum e Centrul pentru seniori, unde din 40 de salariați, doar 5-6 lucrează efectiv pentru probleme de vârstnici. Restul sunt suport (juridic, resurse umane etc - n.red.). Dacă îi transferi pe cei 5-6 la Direcția de Asistență Socială din PMB, economisești restul bugetului de salarii.

La fel, la Centrul pentru Tineret. Am calculat că – raportat la bugetele solicitate de aceste instituții – desființarea și aducerea salariaților productivi la PMB ar fi adus o economie de circa 20 de milioane de lei.

Per total, dacă faci asta la nivelul instituțiilor din întreaga administrație, s-ar putea economisi până la 80 de milioane de lei”, a apreciat Cătălin Deaconescu.

De asemenea, pe termen mai lung – adică prin alocări la rectificări – Cătălin Deaconescu spune că își dorește finanțare inclusiv pentru proiecte simple, deja propuse și care nu costă mult, cum ar fi iluminarea trecerilor de pietoni din zonele cu risc mare de accidente sau instalatea de stații de încărcare electrice măcar în parcările din centru.

Rămâne să vedem care dintre proiectele propuse de majoritarea PNL USR-PLUS vor fi incluse în forma finală a proiectului de buget alcătuit de administrația lui Nicușor Dan. Și, ulterior, rămâne să vedem care dintre ele vor primi bani și cum îi vor ajuta aceste investiții pe bucureșteni.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇