Consilierii generali au adoptat regulamentul prin care Primăria Capitalei va putea da bani – în regim de bugetare participativă – pentru proiecte de dezvoltare a orașului propuse de cetățeni sau organizații non-guvernamentale.
Potrivit proiectului adoptat cu 31 de voturi pentru, 2 împotrivă și 13 abțineri, suma maximă pe care PMB o va aloca în acest an pentru bugetarea participativă a proiectelor depuse de cetățeni va fi de 2 milioane de lei.
Iar valoarea maximă a unui proiect nu va putea depăși 500.000 de lei.
Practic, cetățenii vor putea depune proiecte, cu respectarea unor etape descrise pe site-ul PMB.
Mai exact, proiectele vor putea fi depuse într-o perioadă de 30 de zile de la demararea sesiunii. Apoi, pentru încă 15 zile, aceste proiecte vor fi evaluate de o comisie din cadrul PMB.
În termen de o zi de la finalizarea evaluării, se vor afișa rezultatele.
Iar pentru proiectele declarate eligibile, cetățenii vor putea vota pe durata a 15 zile. Fiecare cetățean va putea vota pentru un singur proiect.
În cele din urmă, după încă o zi de la finalizarea votului, se vor anunța proiectele câștigătoare. Acestea vor fi finanțate de PMB, chiar din acest an.
Consilierul general Andrei Rigu (USR PLUS) a menționat că își dorește să existe în fiecare an un astfel de proiect, cu sume mai generoase pentru proiectele cetățenilor.
În context, consilierul PNL Diana Mardarovici a precizat că acest proiect este, totuși, un început bun. Și că, potrivit documentației, în 2022 bugetul pentru bugetare participativă va fi dublu.
Proiectul a primit 31 de voturi pentru (din partea consilierilor PNL, USR si PMP) și 2 voturi împotrivă (din partea unor consilieri PSD). Alți 19 consilieri PSD s-au abținut.
Rămâne să vedem câți bucureșteni vor depune proiecte, dar și care dintre ele vor fi finanțate.
Citește și: