Primăria Municipiului București (PMB) a cheltuit deja aproape 10 milioane de lei pe reprezentare juridică și tocmai și-a securizat încă 10 milioane, pentru a-și plăti avocații.
Primarul Nicușor Dan a propus o rectificare de buget care prevede această alocare de fonduri. Apoi a citit un amendament la proiectul depus. După care a părăsit ședința Consiliului General, susținând că trebuie să participe la ceremonii prilejuite de Ziua Eroilor. În plus, în cursul după-amiezii, edilul are programată o conferință de presă, în care va vorbi despre primul tramvai pe care Astra Călători l-a livrat la București.
La solicitarea unora dintre consilierii generali, şeful Direcției Economice din PMB, Emanuela Jugureanu, a precizat că, prin proiectul de rectificare bugetară, se alocă încă 10 milioane de lei pe care PMB să îi poată cheltui pe reprezentare juridică. Adică pe avocați.
Anterior, potrivit Emanuelei Jugureanu, PMB avea alocați 9.260.000 de lei pentru reprezentare juridică. Din această sumă - potrivit execuției bugetare - PMB mai are doar 100.000 de lei.
Directorul Direcției Juridice din PMB, Adrian Iordache, a și explicat pentru ce este nevoie de încă 10.000.000 lei pentru avocați.
„Suma propusă este exact cea pentru reprezentarea în instanță a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), conform HCGMB 5/2022 (când consilierii au decis că Nicușor Dan nu-i va mai reprezenta în instanță, iar PMB va selecta avocați, în acest scop - n.red.).
Atunci când am făcut procedura (de achiziție de servicii juridice - n.red.), erau 166 de dosare. Le-am împărțit pe pachete și fiecare casă de avocatură a luat câte un pachet. Am făcut și două proceduri mai mici. Dinamica e destul de mare în materia conteciosului”, a precizat Adrian Iordache, la solicitarea consilierilor generali.
Consilierul general Constantin Hazarian (PNL) susține că de vină pentru că PMB este obligată să cheltuiască atât de mulți bani pe avocați este și faptul că Nicușor Dan nu pune PUZ-uri pe ordinea de zi. Iar cei care vor să construiască dau PMB în judecată.
„La ora actuală PMB are foarte multe procese, pentru că sunt întârziate încă proiecte și autorizații.
Nu sunt puse pe ordinea de zi proiecte de urbanism. Deci sunt un pic mai puțin de 2 ani deja... Și pentru toate chestiile astea, din bugetul Capitalei sunt plătite firme private de avocatură.
În loc să vină bani la buget pentru aceste proiecte, ca administrația să aibă din ce să își facă proiectele noi, plătim milioane de lei din banii contribuabililor pe aceste procese”, a declarat Hazarian.
Liderul consilierilor PSD, Aurelian Bădulescu, a precizat că - începând cu ședința următoare a Consiliului General - va propune introducerea pe ordinea de zi a proiectelor de PUZ-uri pe care Nicușor Dan nu vrea să le supună la vot.
Bădulescu susține că în acest fel vrea să semnaleze că nu dorește să ajungă să achite despăgubiri către cei care nu pot construi în București din cauză că administrația lui Nicușor Dan nu ia măsuri pentru a le fi aprobate documentațiile.
Potrivit consilierului general Valeriu Șuhan (PSD), există 25 de procese deschise împotriva PMB, în spețe care țin de PUZ-uri. Șuhan va susține demersul lui Bădulescu de a încerca introducerea proiectelor care țin de PUZ-uri pe ordinea de zi a viitoarelor ședințe de Consiliu General.
În cele din urmă, cu 29 de voturi pentru și 18 abțineri, proiectul de rectificare bugetară propus de Nicușor Dan a fost adoptat. Așa că PMB are la dispoziție încă 10 milioane de lei pentru avocați.
Reamintim că Nicușor Dan, cu acordul CGMB, a înființat o Comisie Tehnică de Urbanism din care fac parte profesioniști în domeniu. Aceștia au analizat deja, până la finele anului trecut, zeci de PUZ-uri și au identificat soluțiile pentru ca acestea să nu fie nocive pentru oraș.
Nici PUZ-urile respective reanalizate și nici altele nu au ajuns, însă, pe ordinea de zi a ședințelor consilierilor generali, pentru a fi aprobate sau respinse.