Senzorii din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului și cei din rețele independente indică valori foarte ridicate ale poluării, în București și în împrejurimi, în această dimineață.
Mai exact, o stație a Ministerului Mediului situată la Glina indica, în această dimineață, că aerul este „extrem de rău”. Motivul: o depășire de peste 2 ori a conținului de microparticule PM10 care se află în suspensie, în aer, și pe care le inhalăm fără să ne dăm seama, atunci când respirăm.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), concentrația de PM10 din aer n-ar trebui să depășească 45 micrograme/metru cub ca să nu ne afecteze serios sănătatea. Or, la Glina, conținutul de PM10 din aer era de 122 micrograme/metru cub, adică de 2,7 ori mai mare.
Alt tip de particule aflate în suspensie, în aer, sunt cele de tip PM 2.5. Potrivit OMS, concentrația zilnică a acestor particule în aerul pe care-l respirăm n-ar trebui să depășească 25 de micrograme/metru cub. Or, senzorul de la Glina indică valori de peste 90 de micrograme/metru cub.
„Aer extrem de rău” raportau și senzorii din Voluntari, unde concentrațiile de PM 10 depășeau 109 micromicrograme/metru cub, iar cele de PM 2.5 erau de peste 91 de micrograme/metru cub.
Senzori din nord-vestul Capitalei, din zona Chitila, indică „aer foarte rău”, iar alți 9 senzori din restul orașului, din zonele de centru-nord, centru și sud-vest arată că aerul este „rău”. În toate aceste zone, concentrațiile de particule de tip PM 2.5 și PM10, aflate în suspensie în aer, sunt periculoase pentru sănătate.
Valorile mari de poluare sunt confirmate și de rețelele independente. Spre exemplu, cu senzorii pe care îi are activi, rețeaua Airlive indică valori foarte mari de poluare în sudul Capitalei și valori mari, de asemenea periculoase pentru sănătate, în centrul orașului.
Ce poluează aerul din București?
PM10 și PM2.5 sunt particule produse în timpul activităților industriale, dar sunt eliminate și de mașinile aflate în trafic și de arderile de deșeuri.
Am întrebat-o pe Oana Neneciu, director executiv al Ecopolis și coordonatoare a rețelei Airlive, dacă situația semnalată în cursul acestei dimineți este una excepțională sau dacă astfel de valori ridicate de poluare se înregistrează frecvent. De asemenea, am întrebat ce anume provoacă poluarea.
„Începând din 19 octombrie avem episoade agresive de poluare, seara și noaptea și în special spre sfârșitul săptămânii.
Din punctul nostru de vedere, e un fenomen care se asociază cu arderi ilegale de deșeuri.
Mai ales că aceste episoade au loc în sud, spre Glina și Popești Leordeni, unde se înregistrează cele mai mari valori.
Valorile acestea nu au cum sa fie date de trafic. În zonele indicate traficul nu are cum să fie intensiv, mai ales seara și noaptea. Iar dacă ar fi, probabil ar trebui să vedem și valori mai mari ale oxizilor de azot”, a explicat Oana Neneciu pentru spotmedia.ro.
Berceanu, fost comisar general al Gărzii de Mediu: De vină sunt arderile ilegale. Iată de ce
Octavian Berceanu (USR), activist de mediu și fost comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a explicat pentru Spotmedia.ro de ce consideră că asemenea nivel de poluare nu poate fi atins decât în urma unor arderi ilegale masive de deșeuri.
„Valorile sunt frecvente în mod special în weekend, seara, când cantitățile de deșeuri și cabluri arse lânga București, Craiova, Vâlcea, Iași sunt foarte mari și coincid întotdeauna cu intervalul în care instituțiile statului nu lucrează.
Valorile mari sunt înregistrate frecvent după ora 20.00 cu maximul în intervalul 22.00-24.00, atunci când au trecut deja 3-4 ore de la intensitatea maximă a traficului.
Ele sunt asociate și cu alte valori mari ale Etilbenzenului sau a altor substanțe care se regăsesc în plastic și în derivați.
În consecință provin din arderile de cauciuc și mase plastice, precum interioarele de autoturisme, deșeuri în general.
La aceasta se adaugă folosirea în sobele din periferia Bucureștiului sau chiar din centru a deșeurilor pentru încălzire. Însa e clar că niște pet-uri aruncate în sobe nu cresc valorile de poluare de peste 10 ori, așa cum o fac arderile industriale de deșeuri”, a precizat Octavian Berceanu pentru Spotmedia.ro.
Ce facem când aerul e foarte poluat? Averi câștigate cu prețul sănătății noastre
„E o întrebare la care am primit răspunsul de la un înalt oficial, foarte pragmatic, de la Bruxelles:
«Mergeți peste autorități, locale și centrale. Mergeți și cereți-vă dreptul la viață normală».
Politic, stoparea arderilor nu e dorită pentru că produce zeci de milioane de euro la negru.
O singură încărcătură incinerată ilegal într-o noapte produce între 30.000-50.000 euro.
15 tone de cabluri cabluri provenite din service-ul rețelei naționale de distribuție a energiei încap într-un camion. Și conțin 10 tone de cupru. Un kilogram de cupru costă 6 euro. Deci, prin arderea și extragerea cuprului se obțin 60.000 de euro.
La asta se adaugă și alte tone de tone de cabluri din programele «Rabla pentru mașini» și «Rabla pentru electrocasnice». Toate deșeurile din aceste programe nu au o trasabilitate a valorificării.
Și asta (lipsa trasabilității – n.red.) este o decizie pur politica, la fel cum a fost și aplicarea (benefică de această dată – n.red.) a programului SUMAL 2.0 pentru urmărirea transportului de lemne.
Particulele astea fine (PM 2.5 și PM10 – n.red.) sunt și purtătoare a unor substanțe de circa 4.000 de ori mai toxice pentru noi decât o cantitate echivalentă de lemn ars”, a mai spus Octavian Berceanu.
Poluarea periculoasă? Sunați la 112!
Am întrebat-o pe Oana Neneciu și dacă putem noi, cetățenii, să facem ceva în momentul în care constatăm că aerul este foarte poluat.
„Cetățenii trebuie să sesizeze autoritățile. Putem apela 112, iar de acolo se face legătura la Garda de Mediu. Sau putem sesiza direct Garda de Mediu.
Avem si noi (la Airlive - n.red.) un serviciu de sesizări pe siteul aerars.ro”. a precizat coordonatorul Airlive.ro pentru spotmedia.ro.
În perioadele în care aerul este foarte poluat, ideal ar fi să nu facem activități fizice în aer liber. Și să evităm să îi expunem mai ales pe copii, care sunt cei mai vulnerabili, a mai explicat Oana Neneciu.
Pe durata episoadelor de poluare intensă a aerului, cel mai bine ar fi să nu faceți activități fizice în aer liber. Cu alte cuvinte, dacă aveați de gând să ieșiți la jogging, cel mai bine ar fi să așteptați până când mai scade conținutul de particule nocive din aer.
Și mai important este să îi protejați pe copii, care sunt cei mai vulnerabili, a mai spus Oana Neneciu. Dacă aerul este „extrem de rău” sau „foarte rău”, ideal ar fi să nu îi scoateți la plimbare pentru moment. Chiar dacă e soare și temperatura este plăcută, aerul cu conținut mare de PM 2.5 și PM 10 le-ar putea face rău, mai ales dacă aleargă și inhalează cantități mari de particule.
Pe airlive.ro puteți afla mai multe despre modul în care poluare îi afectează pe cei mici, dar și despre cum ne îmbolnăvește pe noi toți.