130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, inclusiv maternitatea şi spitalul de copii, au rămas de luni fără apă caldă, după ce operatorul a sistat livrarea pentru minim 30 de zile, invocând necesitatea unor lucrări.
În acest context, contractul de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic ar putea fi reziliat, la mai puţin de trei luni de la încheierea licitaţiei şi atribuit prin încredinţare directă.
Cel care a făcut anunţul este şeful CJ Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL). El a spus, într-o şedinţă de îndată a CJ, că a convocat o şedinţă AGA a ADI Termo Prahova, în care se va discuta rezilierea acestui contract.
„Mi se pare total inacceptabil să întrerupă livrarea de apă caldă către populaţie. Mi se pare inadmisibil să creadă orice firmă ar veni să preia serviciul acesta de apă caldă şi termie că poate să facă ce vrea aici în Ploieşti.
Mâine am convocat o şedinţă AGA la ADI Termie şi în şedinţa asta o să dezbatem posibilitatea rezilierii contractului de termie, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale. Pentru aceasta, vă solicit un mandat", a spus Dumitrescu, iar consilierii judeţeni i-au acordat prin vot mandatul solicitat.
Dumitrescu a explicat că în contract există un punct care prevede că societatea este obligată să asigure continuitatea serviciului de apă caldă şi căldură, iar juriştii analizează contractul în vederea dezbaterilor care vor avea loc marţi.
Iar dacă se reziliază contractul, Dumitrescu nu are de gând să facă o nouă licitaţie, ci "avem posibilitatea unei încredinţări directe pe situaţii de urgenţă a serviciului de termie".
De ce s-a oprit apa şi ce spune primarul
Apa a fost sistată pentru nişte lucrări, iar demararea lor a fost anunţată, săptămâna trecută, de noul operator al Ploieştiului - Termoficare Prahova SA - prin intermediul unor afişe lipite la scările de bloc, iar apoi printr-un comunicat de presă.
"În acest moment, Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 este singura sursă de producere a energiei termice care este utilizabilă, restul surselor de producţie fiind inoperabile, din motive tehnice sau de reglementare. Caracterul urgent al operaţiunii de reparaţie a singurei surse de producţie a energiei termice, respectiv a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 din CET Brazi, dar şi realitatea tehnică din teren, obligă SC Termoficare Prahova SA să ia măsura nedorită de sistare a furnizării apei calde menajeră pe raza municipiului Ploieşti, începând cu data de 1 august 2022, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile", este explicaţia din comunicatul operatorului.
Primarul Andrei Volosevici (tot PNL) susţine însă că e vorba de rea-voinţă, pentru că ar avea informaţii potrivit cărora ar mai exista un cazan funcţional care nu este folosit. Este acelaşi primar care acum câteva zile dădea asigurări că oraşul nu va rămâne fără apă caldă.
El a desemnat un reprezentat să verifice dacă se realizează lucrările de revizie anunţate la CET Brazi şi spune că soluţia ar fi la CJ.
"Din păcate, municipiul Ploieşti nu poate face investiţii sau închiria soluţii termice alternative pentru că CET Brazi este în patrimoniul Consiliului Judeţean Prahova. (...)
Am invitat şi săptămâna trecută conducerea ADI Termoficare Prahova, în speţă preşedintele Consiliului Judeţean Prahova - Iulian Dumitrescu şi directorul executiv al ADI Termoficare Prahova - Horia Tiseanu, la discuţii pentru a căuta soluţii viabile de a nu întrerupe furnizarea apei calde în oraş. Niciunul dintre cei doi nu a răspuns invitaţiei noastre. (...)
Noi trebuie să găsim o soluţie legală de a rezolva situaţia, iar cea mai simplă ar fi ca reprezentanţii CJ Prahova să execute această reparaţie pe banii judeţului, pentru că CET Brazi, subliniez din nou, este în patrimoniul Consiliului Judeţean Prahova", a declarat Volosevici.
Şi primarul a solicitat convocarea, în regim de urgenţă, a Comitetului Director şi a AGA ADI Termoficare Prahova.