Autoritățile de la Moscova anunță că de vineri, 15 octombrie, au pus în funcțiune la metrou primul sistem din lume care permite plata călătoriei prin recunoaștere facială. Ar putea fi motiv de mândrie și bucurie pentru locuitorii orașului. Cu toate acestea, nu toți sunt încântați.
Moscova – oraș în care trăiesc circa 12,7 milioane de oameni – are deja unul dintre cele mai performante sisteme de monitorizare video și de recunoaștere facială din lume.
Autoritățile au folosit deja acest sistem pentru a indentifica și aresta participanți la proteste politice, dar și pentru a identifica și reține, pe durata pandemiei, persoane care încălcau condițiile de carantină.
Acum, administrația capitalei Rusiei a găsit o nouă întrebuințate pentru această tehnologie avansată.
Mai exact, a implementat un sistem de recunoaștere facială care se numește Face Pay și prin intermediul căruia moscoviții își pot achita călătoriile cu metroul, potrivit Reuters.
Cetățenii Moscovei aveau și până acum posibilitatea de a achita online călătoria cu metroul, dar era nevoie să-și facă un cont într-o aplicație - în care să-și încarce datele și o fotografie personală - și căreia să-i dea acces, din care se face plata efectiv.
Acum, susține Maxim Liksutov – șeful Departamentului de transport din Moscova – cetățenii pot renunța la toate aceste etape, care presupun logare și parcurgerea unor pași în aplicație, pentru efectuarea plății.
În schimb, e suficient ca o persoana să permită unei camere montate pe un turnichet să îi scaneze fața. Și un sistem minuțios alcătuit va accesa aplicația și va face automat plata călătoriei, fără să mai fie nevoie de vreun efort din partea călătorului.
Liksutov a declarat că datele celor care își achită călătoriile cu Face Pay vor fi criptate corespunzător și sistemul nu va fi folosit în scopuri nedeclarate, care ar riscă să încalce drepturile omului.
De asemenea, Liksutov a precizat că utilizarea sistemului Face Pay – care a fost deja instalat în toate cele 241 de stații de metrou din Moscova – este voluntară.
Cu alte cuvinte, călătorii nu sunt obligați să îl folosească, ci își pot plăti călătoriile și prin metodele clasice, folosite până acum.
Roskomsvoboda – un grup care militează pentru protecția datelor și acces liber la informație – susține, însă, că acest sistem poate fi foarte ușor folosit pentru a supravegea populația.
Mai ales că Primăria Moscovei a anunțat încă din 2018 că rulează un program de recunoaștere facială la metrou, pentru a-i identifica mai ușor pe infractorii dați în urmărire și pentru a asigura mai eficient securitatea cu ocazia desfășurării Campionatului Mondial de Fotbal.