O echipă de geologi a ajuns miercuri în satul Bâzdâna, din Dolj, unde s-au înregistrat emisii spontane de gaze. Există acumulări de gaze în fântâni și sub case.
Firma care va realiza studiul geofizic le va spune autorităților ce e de făcut, pentru ca oamenii să fie în siguranță, dar au nevoie de câteva zile pentru o concluzie, scrie Gazeta de Sud.
”Am verificat datele noastre în arhivă, am discutat cu Agenția Națională de Resurse Minerale și avem oarecum formulate niște concluzii, dar sunt pur teoretice. Trebuie verificat. Metodele sunt neinvazive, protejăm mediul, populația”, a declarat Nicolae Petrișor, manager la o firmă de prospecţiuni geologice, citat de TVR Info.
Pompierii fac măsurători în fiecare zi.
Măsurătorile de joi dimineaţă indică în continuare concentraţii ridicate de metan la mică adâncime, atât în gospodăria unde s-a produs deflagraţia, cât şi în vecinătatea acesteia.
Datele făcute publice de Prefectura Dolj arată că, la locul exploziei, în zona puţului din gospodărie, la 10 centimetri adâncime concentraţia de metan este de sută la sută. Aparatura folosită a detectat concentraţii de metan de 15% şi în camera de zi a casei care a fost avariată, dar şi în zona fântânii şi în exteriorul casei.
Măsurătorile făcute joi indică, de asemenea, acumulări de metan într-o fântână, dar şi deasupra fântânii din gospodăria vecină, dar şi în spatele casei învecinate. Într-o a doua gospodărie, limitrofă celei în care s-a produs explozia, în fântână nu au mai fost constatate acumulări de metan.
”Am depistat o concentrație de gaze în interiorul camerei de zi. Am procedat la măsurători mai amănunțite și am considerat că, pentru siguranță, să se mute”, a declarat Marian Costea, pompier la ISU Dolj.
De altfel, mai mulți oameni s-au mutat deja la rude, în alte localități.
Pompierii din cadrul ISU Dolj au început să facă măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale după ce, vineri dimineaţa, a explodat o sobă, iar proprietarul s-a ales cu arsuri la nivelul feţei şi mâinilor.
În urma măsurătorilor, de sâmbătă până duminică, valorile au crescut în jurul puţului, respectiv s-au triplat, motiv pentru care prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a întrunit, duminică după-amiază, comisia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili măsurile care se impun, informează Agerpres.