Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii.
Într-un mesaj video adresat la sărbătoarea Sfintelor Paşti, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, îi îndeamnă pe credincioşi să se roage pentru încetarea războiului din Ucraina şi să îi ajute pe refugiaţii ucraineni.
"Învierea din morţi a Domnului Isus Hristos înseamnă biruinţa iubirii lui răstignite asupra morţii cauzate de ură şi violenţe. Însă Învierea lui Hristos nu este revenire la viaţa biologică, pământească, ci ea este trecerea de la viaţa pământească, vremelnică la viaţa cerească, veşnică. De aceea, la slujba Învierii din noaptea de Paşte cântăm. Astăzi prăznuim omorârea morţii şi începutul unei alte vieţi. Viaţa veşnică.
Deoarece Hristos cel înviat din morţi a dăruit femeilor mironosiţe bucurie, iar ucenicilor săi pace, sărbătoarea Sfintelor Paşti ne îndeamnă pe toţi creştinii să împărtăşim celor din jurul nostru bucuria şi pacea lui Hristos prin rugăciune şi fapte bune. În mod deosebit să ne rugăm pentru încetarea războiului în Ucraina şi să ajutăm pe refugiaţii ucraineni. De asemenea, să arătăm preţuire şi iubire milostivă tuturor oamenilor bolnavi şi întristaţi, bătrâni şi singuri, dar şi copiilor din familiile sărace. Totodată, să păstrăm în iubirea noastră frăţească pe toţi românii aflaţi în jurul graniţelor României şi în diaspora română.
Cu prilejul sărbătorii Sfintelor Paşti vă adresăm tuturor doriri de pace şi bucurie, sănătate şi fericire dimpreună cu salutarea pascală "Hristos a înviat! Adevărat a înviat!"", afirmă Patriarhul Daniel în mesajul cu ocazia Sărbătorilor Pascale.
Sâmbătă, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor.
Între orele 19,30 - 20,30, pe Colina Bucuriei va avea loc procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte, la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige. Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.