Instituţiile publice vor fi obligate să accepte şi plata online a impozitelor, taxelor, tarifelor, amenzilor şi a altor obligaţii, după ce proiectul iniţiat de deputaţii USR Brian Cristian şi Viorel Băltăreţu a fost adoptat de Parlament.
Odată promulgată legea şi odată implementat sistemul electronic de plată, cetăţenii vor avea acces la beneficiile tehnologiei moderne, ceea ce înseamnă pentru ei economie de timp şi de resurse, arată un comunicat de presă al USR.
În plus, plata online va contribui substanţial la o colectare mai rapidă şi eficientă a taxelor şi impozitelor, explică inițiatorii.
„Cum este posibil ca, în 2022, una dintre ţările care se află pe primele locuri la procentul absolvenţilor în IT şi la viteza de descărcare a datelor să se afle pe ultimele locuri din Europa când vine vorba de servicii publice digitale?
Ce înseamnă acest lucru în viaţa de zi cu zi? Înseamnă români care stau la cozi de trei ori pentru acelaşi lucru. Prima dată, să ia bon de ordine. A doua oară, să plătească, iar a treia oară să primească chitanţa.
Prin proiectul adoptat astăzi, toate instituţiile publice şi toţi furnizorii de servicii de utilitate publică vor fi obligaţi să accepte plata taxelor, amenzilor, tarifelor şi online. Am făcut un pas important pentru modernizarea ţării.
Urmează implementarea, astfel încât de la o medie de 30% să ajungem la 100% unităţi administrativ-teritoriale înrolate pe ghiseul.ro sau alte platforme online de plată”, a afirmat deputatul USR Brian Cristian.
Ce urmează
Proiectul USR adoptat, marţi, modifică şi completează OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.
După promulgarea legii şi intrarea ei în vigoare, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Cercetării au la dispoziţie 60 de zile pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare.
Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi furnizorii de servicii de utilitate publică, au, la rândul lor, un termen de 6 luni pentru a implementa sistemul electronic modern de plată la distanţă.
Potrivit unei analize realizate de deputatul USR Mihai Botez, la începutul anului 2022, Bucureştiul se situează pe primul loc într-un top rezultat după gradul de înrolare pe platforma ghiseul.ro.
Locurile următoare sunt ocupate de Ilfov (98% din UAT-uri înrolate), Harghita (79%), Tulcea (75%), Sibiu (55%) şi Braşov (50%).
La coada clasamentului se situează judeţele Brăila şi Olt (7%), Mehedinţi (8%), Teleorman (10%), Giurgiu şi Sălaj (11%).