Aproximativ 1,3 milioane de români s-au întors în țară anul trecut din străinătate, din cauza restricţiilor impuse în urma pandemiei şi a crizei economice.
În Belgia, de exemplu, trăiesc, oficial, aproape 100.000 de români, cei mai mulți fiind la Bruxelles: mai mult de 40.000. Este a doua comunitate străină, după francezi, dar înaintea polonezilor, italienilor și marocanilor, scrie RTBF.
Românii din Belgia provin din toate regiunile țării, dar mai ales din nordul Transilvaniei și din Moldova și Bucovina. Fără îndoială, unii dintre ei se vor întoarce în țară.
În ceea ce îi privește pe cei care care s-au întors și se vor întoarce în România, aceștia sunt zidari, instalatori, dulgheri, electricieni, muncitori sezonieri, ospătari. Sunt domeniile cele mai afectate de pandemia Covid-19.
"Unii români care au lucrat în cafenele s-au întors în țară, după ce acestea s-au închis și și-au pierdut locurile de muncă", a explict Dan Fodor, un antreprenor român care s-a stabilit de ani de zile la Bruxelles.
El însuși spune că, pe măsură ce va înainta în vârstă, se va întoarce în satul său din estul României, unde locuiesc copiii lui.
Pe de altă parte, munca în străinătate nu mai este atât de atractivă din punct de vedere financiar, mai ales pentru cei care lucrează în domeniul sănătății sau în sectorul IT.
De exemplu, în 2010, un român care a plecat la muncă în Italia spera să câștige de 5 ori mai mult decât în propria țară. Astăzi, el poate vedea doar o triplare a veniturilor.
Pentru ultima dată în ultimul deceniu, populația Germaniei nu a mai crescut
La nivel global, restricțiile impuse la frontieră au redus numărul migranților. Între 11 martie 2020, când OMS a anunțat pandemia Covid-19, și 22 februarie 2021, aproape 105.000 de restricții de circulație au fost impuse în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Migrației.
Asfel, fluxurile de migrație către țările OECD se estimează că au scăzut cu 46% în prima jumătate a anului 2020.
Estimările pentru 2020 sugerează că este pentru prima dată în ultimul deceniu când populația Germaniei nu a mai crescut din cauza scăderii imigrației, arată Biroul Federal de Statistică al Germaniei.