Dacă legea USR „Împreună pentru fete” trece de Parlament zilele acestea şi este inclusă în buget, atunci din 2022 adolescentele vulnerabile ar putea primi gratuit produse de igienă.
Iniţiativa legislativă aparţine Oanei Ţoiu, deputat USR, şi a primit deja raport favorabil în unanimitate în comisia de fond şi avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social, comisiile pentru administraţie din ambele camere, comisiile pentru învăţământ şi buget din Senat, comisiile pentru drepturile omului, egalitate de şanse din Camera Deputaţilor.
Potrivit proiectului, România ar putea da produse de igienă de uz personal gratuite fetelor vulnerabile în şcoli pe modelul Scoţiei şi New Yorkului.
Legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022, anunţă USR, într-un comunicat oficial.
„Este mai scump pentru fete să stea în şcoală şi copiii României sunt cei mai supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta creşte şi riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la şcoală.
Au nevoie de produse de igienă gratuite, în şcoli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope şi o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul.
De un an lucrez cu parlamentari din ţările care deja fac asta, din Scoţia şi Noua Zeelandă, şi cu organizaţiile din teren care asigură informare şi produse gratuite. M-am bucurat să văd că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susţinerea tuturor partidelor. E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt şi taţi de fete şi oameni care înţeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor. Acoperirea naţională.
Începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puţin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu ştie ce face şi ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost preşedinte de ţară. O şefie pentru el sau micşorarea riscului de abandon şcolar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă.
Începem cu fetele vulnerabile şi când economia îşi va reveni ne propunem să extindem la acces direct în şcoli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a declarat Oana Ţoiu, iniţiatoarea legii.
Iniţiativa face parte din pachetul de politici publice „Împreună pentru fete” şi a fost depusă în urma practicii din teren şi a consultărilor cu organizaţiile nonguvernamentale Asociaţia Pe Stop, Asociaţia Sexul vs. Barza, Centrul FILIA, Romanian Angel Appeal Foundation, Tineri pentru Tineri, Asociaţia Iele-Sânziene, Asociaţia E-Romnja, Asociaţia COMMA şi Fundaţia Sensiblu, care au adus soluţia în câteva comunităţi cu mult înaintea statului şi susţin o soluţie publică cu acoperire naţională.
În luna septembrie, Oana Ţoiu, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, a coprezidat o conferinţă între comisiile parlamentare din Noua Zeelandă şi Camera Deputaţilor din România. Noua Zeelandă extinde anul acesta soluţia produselor gratuite în şcoli după experienţa unui program-pilot.
Proiectul prevede implementarea din toamna anului 2022 pentru a putea fi inclus în bugetul pe anul viitor cu impact minim şi a avea timpul necesar pregătirii logistice prin schimburile de experienţă cu alte ţări.
Copiii României sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE. Conform Eurostat, 41% sunt în această situaţie.
Conform Institutului Naţional de Statistică, ponderea femeilor fertile, 15-49 de ani, este de 4.585.018 din totalul de 10.041.000 de femei din România.
Există o corelaţie între sărăcie şi lipsa accesului la produsele de igienă. Aceasta se răsfrânge şi asupra a peste 350.000 de fete aflate în pubertate şi adolescenţă.
Ce fac alţii şi cât costă
Pe plan internaţional, încă din 2018 în Scoţia produsele de igienă intimă la menstruaţie sunt oferite gratuit în şcoli, licee şi universităţi. De asemenea, Monica Lenon (membră în Parlamentul Scoţiei) a iniţiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, Scoţia devenind astfel prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice.
Costul anual estimat al acestei măsuri este de 24 de milioane de lire sterline (echivalentul a 27 de milioane de euro sau 131 de milioane de lei) - la o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.
În New York, consiliul local a aprobat în 2017 o serie de măsuri pentru a oferi produse pentru menstruaţie în şcoli publice, închisori şi adăposturi.
În Noua Zeelandă, în 2021, toate şcolile vor fi dotate cu produse pentru menstruaţie, la fel şi în UK.