O femeie se luptă prin tribunale ca să aibă pe unde ieși din curte. Un bloc între case i-a transformat viața într-un calvar

O femeie se luptă prin tribunale ca să aibă pe unde ieși din curte. Un bloc între case i-a transformat viața într-un calvar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De un an și ceva, de când a aflat că lângă casă i se va construi un bloc – fără suficient spațiu pentru parcări și loc de joacă – o femeie din Chiajna umblă prin tribunale.

A reușit deja să-i suspende firmei care construiește blocul două autorizații de construire. Dar încă nu e sigură că va obține o victorie definitivă în instanță.

spotmedia.ro vă spune astăzi povestea unor oameni care se luptă pentru dreptul de a trăi în condiții civilizate într-o localitate cu abuzuri urbanistice de tot felul.

Alina Enache locuiește în Chiajna. Are acces la casa ei pe un drum îngust de servitute care pleacă din strada Drumul Bacriului. Drumul de servitute nu e asfaltat, ci doar pietruit. Iar când plouă, se umple de bălți.

La rândul ei, stradă Drumul Bacriului este prea îngustă.

Poate că în urmă cu mai mulți ani a fost suficientă pentru nevoile zonei. Dar de când Chiajna s-a umplut de blocuri, mașinile nu prea mai au loc pe aici.

Și cu toate că strada e deja prea îngustă, atunci când nu e suficient loc pentru locurile de parcare de lângă blocuri, ele ajung să „muște” și din carosabil. Sunt probleme pe care autoritățile locale parcă nu le văd.

locuri-de-parcare-in-strada
Locuri de parcare care se prelungesc pe carosabil, pe strada Drumul Bacriului din Chiajna

Alina Enache a povestit pentru spotmedia.ro că a aflat cu surprindere, acum mai bine de un an - adică pe data de 18 ianuarie 2022 - că și pe drumul îngust de servitute, exact lângă casa ei, se va construi un bloc cu 2 etaje și mansardă.

drum-de-servitute-
Drumul de servitute deservea 3 case. Acum apare și un bloc cu 11 apartamente. Foto: Alexandru Nistor

Nu i-a spus nimeni. Dar a văzut că pe terenul de lângă casa ei mai mulți muncitori trasau amprenta unei construcții.

ADVERTISING

Le-a alertat pe celelalte două vecine de pe stradă. Și au început să strângă informații. Iată ce au descoperit.

Terenul de 719 mp aparține unei firme din Giurgiu, numită Sultana Proiect Construct SRL. E o societate din Giurgiu, în care asociați sunt Ion Sultana, Petruț Cătălin Sultana și Iulian Constantin Buia.

Potrivit documentelor consultate de spotmedia.ro, firma a cumpărat terenul în iulie 2021. Și a început să strângă documentația necesară ca să construiască acolo un bloc.

Într-o motivare a instanței pe care am consultat-o și într-un memoriu tehnic întocmit pentru Sultana Proiect Contruct SRL se arată că, inițial, firma voia să construiască acea clădire cu 15 apartamente: 4 la parter, câte 5 la fiecare dintre cele 2 etaje și încă unul la mansardă.

Dar ca să le poată construi, trebuie să amenajeze și parcări. Potrivit Regulamentului Local de Urbanism (RLU) al comunei Chiajna, firma de construcții trebuie să amenajeze:

  • 2 locuri de parcare pentru o garsonieră
  • 3 locuri pentru un apartament cu 2 camere
  • câte un loc de parcare pentru fiecare cameră pentru apartamentele cu 3 sau mai multe camere.
  • încă 10% din totalul locurilor de parcare pentru rezidenți care să le fie destinate vizitatorilor
ADVERTISING

Mai jos puteți vedea cum arată prevederile în RLU al comunei Chiajna:

RLU-locuri-parcare-1
Fragment din RLU al Comunei Chiajna care stabilește câte locuri de parcare trebuie să amenajeze constructorii de blocuri

Potrivit autorizației de construire cu numărul 9759/08.12.2021 emisă de Primăria Comunei Chiajna, Sultana Proiect Construct SRL trebuia să amenajeze 18 locuri de parcare.

Autorizatie-constructie-9759

Aceste locuri de parcare urmau să fie amenajate în imediata vecinătate a blocului, pe terenul firmei Sultana Proiect Construct SRL.

În cele două imagini de mai jos puteți vedea cum arată spațiul în care Primăria Comunei Chiajna și firma de construcții consideră că se pot amenaja 18 locuri de parcare:

bloc-drumul-Bacriului-1
Drumul prin de gropi e cel de servitute, pe care Alina Enache merge spre casă. Lângă blocul în construcție, între mesh-ul alb și perete, constructorul a estimat că poate face locuri de parcare. Foto: Alexandru Nistor
bloc-Drumului-Bacriului-2-
Acesta este cel mai generos spațiu liber de pe terenul de 719 mp pe care se construiește blocul. Și aici constructorul consideră că poate amenaja mai multe locuri de parcare. În spațiile din ambele fotografii, constructorul și Primăria Chiajna susțin că se pot amenaja între 18 și 28 de locuri de parcare. Foto: Alexandru Nistor

Parte dintre acele parcări urmau să fie amenajate la sol, iar parte urmau să fie de tip Klaus. Adică supraetajate, din tablă.

ADVERTISING

Un plan de situație analizat de spotmedia.ro arată cum avea de gând constructorul să amenajeze parcările de tip Klaus.

plansa-parcari-2

Una este, însă, să desenezi locuri de parcare pe o planșă. Și cu totul altceva e să faci locuri de parcare utilizabile pentru șoferi, care să aibă și suficient spațiu de manevră în jur pentru a le putea folosi.

Alina Enache a cerut un punct de vedere de la compania Klaus Multiparking Systems România, ca să afle dacă tipurile de parcări propuse de constructor pot fi amenajate în exterior, într-un spațiu atât de mic.

Potrivit informațiilor spotmedia.ro, societatea i-a răspuns că sunt tipuri de parcări Klaus care nu pot fi amenajate în aer liber. Există și parcări care se pot amenaja la exterior. Dar ar fi nevoie de garduri de protecție de cel puțin 2 metri. Iar acestea le-ar bloca vederea către împrejurimi apartamentelor de la parter.

„Uitați-vă doar la spațiu și imaginați-vă: unde să se poată amenaja atâtea locuri de parcare aici? E foarte clar că majoritatea mașinilor vor rămâne pe drumul de servitute și îl vor bloca. Iar noi nu vom mai putea ieși cu mașinile la stradă.

Rațiunea pentru care în RLU sunt prevăzute mai multe locuri de parcare per apartament este tocmai că aici nu suntem în oraș. Suntem într-o comună. Suntem la țară. Și am venit aici ca să avem spațiu”, a declarat Alina Enache pentru spotmedia.ro.

Dar cum firma de construcții și primăria susțin că pe acel teren se pot amenaja suficiente locuri de parcare, singura cale a oamenilor de pe stradă de a-și apăra drepturile a rămas instanța.

Dezvoltatorul face un pas înapoi

Împreună cu o vecină, Alina Enache a deschis un proces, înregistrat pe rolul Tribunalului București pe data de 23 mai 2022.

Pe data de 20 iunie 2022, instanța e decis supendarea autorizației de construire nr. 9759/08.12.2022.

Decizia a fost una a instanței de fond. Atât Sultana Proiect Construct SRL cât și Primăria Chiajna și Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Chiajna au făcut recurs.

Dar dezvoltatorul a făcut un pas înapoi.

Într-un un memoriu tehnic întocmit pentru Sultana Proiect Construct SRL și consultat de spotmedia.ro se arată că în vara lui 2022, firma renunțase deja la 2 apartamente. Și susținea că vrea să mai construiască doar 13 apartamente: câte 4 la parter și la primul etaj și 5 la al doilea etaj.

Mai jos puteți vedea fragmentul din memoriul tehnic în care se vede modificarea propusă:

memoriu-tehnic

Primăria Comunei Chiajna i-a emis constructorului a doua autorizație de construire pentru recompartimentarea interioarelor blocului. Această a doua autorizație de construire are nr. 10029/04.07.2022.

ac2

În acest fel, chiar dacă prima autorizație de construire îi fusese suspendată în instanță, Sultana Construct Proiect SRL putea continua să lucreze la bloc.

În această a doua autorizație de construire - pe aceeași suprafață de teren și cu aceeași amprentă a blocului - e menționat că firma va amenaja nu mai puțin de 28 de locuri de parcare.

Iată cum ar urma să fie acestea amplasate:

parcari-planse

Chiar dacă amenajarea s-ar putea realiza, nu e clar cum ar putea oamenii să trăiască îngrămădiți între mașini parcate și la sol, dar și pe verticală (în parcările de tip Klaus).

Două autorizații de construire suspendate

Alina Enache a încercat, fără succes, să obțină anularea în instanță a primei autorizații de construire. A pierdut procesul la fond. A înaintat recurs, dar instanța nu a dat încă termen în dosar.

În schimb, într-un alt proces înregistrat pe data de 27 ianuarie 2023, Alina Enache a obținut, la Tribunalul București și suspendarea celei de-a doua autorizații de construire.

Femeia ne-a spus că - după această a doua victorie în instanță - când a văzut muncitori pe șantier, a sesizat Poliția Locală Chiajna. Și că, după mai multe insistențe, polițiștii locali au venit în control.

Potrivit procesului verbal consultat de spotmedia.ro, Poliția Locală din Chiajna a constatat că:

„Urmare a discuțiilor purtate (cu 2 persoane identificate pe șantier, dintre care una este acționar în firmă - n.red.), a rezultat faptul că, aceștia știau de hotărârea instanței referitoare la suspendarea autorizației de construire nr. 10029 din data de O4.O7.2022, emisă de Primiria Chiajna și ne-au comunicat că așteaptă transmiterea acesteia de către instanța de judecată, în vederea exercitării dreptului la recurs, dar și pentru obținerea certificatului de grefă, necesar continuării lucrărilor”.

Însă cei doi au afirmat că, odată cu intrarea în posesia lor a hotărârii instanței referitoare la
suspendarea autorizației de construire nr. 10029 din data de 04.07.2022, până la finalizarea
recursului, vor continua să-și desfșoare activitatea de construire conform autorizației nr. 9759
din data de 08.12.2021 (cea pe care Alina Enache și vecina sa au reușit să o suspende, dar nu să o și anuleze).

spotmedia.ro a solicitat în scris informații de la Primăria Comunei Chiajna cu privire la valabilitatea autorizațiilor pe care le-a emis pentru acest șantier și cu privire la lucrările pe care Sultana Construct Proiect SRL are dreptul să le desfășoare, în continuare.

Miercuri la prânz, când am ajuns noi la Chiajna, pe șantier nu lucra niciun muncitor.

Vom urmări cum se desfășoară lucrurile pe acest șantier și vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇