Continuă lucrările pe șantierul blocului de lux din centrul Bucureștiului, despre care Nicușor Dan spunea că e ilegal

Continuă lucrările pe șantierul blocului de lux din centrul Bucureștiului, despre care Nicușor Dan spunea că e ilegal
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se lucrează în continuare pe șantierul de pe Strada Icoanei 2-8, în ciuda faptului că, în urmă cu mai puțin de 2 luni, primarul general Nicușor Dan a anunțat că dezvoltatorul spaniol care construiește acolo nu mai are autorizații valabile și nici nu va mai primi vreodată altele.

În ultima săptămână, în ciuda insistențelor Spotmedia.ro, Primăria Municipiului București (PMB) nu a precizat oficial dacă pe Strada Icoanei 2-8 se lucrează acum legal sau nu.

În cele din urmă, la 6 zile de la momentul în care am solicitat informații, polițiștii locali s-au deplasat la fața locului, dar doar ca să constate cu cât au avansat lucrările și să informeze alte instituții.

Pe Strada Icoanei, la numerele 2-8 au fost case vechi. S-au demolat, în baza unei autorizații pe care a emis-o Primăria Municipiului București (PMB) pe 1 octombrie 2020, când la conducere se afla încă Gabriela Firea, deși Nicușor Dan câștigase deja alegerile.

Ulterior, pe 27 octombrie – cu doar 2 zile înainte ca Nicușor Dan să își preia mandatul – Administrația Firea a emis și o autorizație de construire pentru același teren, prin care i-a permis societății Homing Downtown SRL să ridice – cu firma de construcții Mantor General Contractor SRL – 2 blocuri cu 2 subsoluri, parter, 2 etaje și 2 retrageri (etaje cu suprafață mai mică – n.red.).

ADVERTISING

Aceste blocuri vor avea, la parter, spații comerciale, iar la etaj, apartamente.

Santier-Icoanei-2-8-1-1
Panoul informativ al șantierului de pe Strada Icoanei 2-8

Demolarea a avut loc în noiembrie 2021. Ulterior, au început lucrările de construcție.

Pe 11 iulie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a organizat o conferință de presă în care a anunțat că – printr-o decizie definitivă – Curtea de Apel București a decis că dezvoltatorul spaniol nu mai are nicio autorizație valabilă. Edilul a explicat și cum s-a ajuns să se construiască într-o zonă protejată a Capitalei.

„Despre această zonă, regulamentul de urbanism al zonelor protejate elaborat în urma unui studiu al Universității de Arhitectură spune că este unicat, la nivel internațional. Mai spune că este interzisă comasarea parcelelor. Și toate intervențiile trebuie făcute parcelă cu parcelă pentru a păstra spiritul acestei zone istorice.

Aici a fost emisă o autorizație de desființare pentru cele 4 clădiri. Și a fost emisă o autorizație de construire a unui imobil pe cele 4 parcele reunite, încălcându-se explicit prevederea care spune că nu ai voie să comasezi parcelele.

ADVERTISING

Sunt multe ilegalități, dar aceasta e cea mai clară. Direcția pentru Cultură, organismul local al Ministerului Culturii, a avizat și demolarea și construirea, în ciuda faptului că avizase acel regulament care spunea că nu ai voie să comasezi parcele. Administrația Firea a emis autorizația de desființare în 1 octombrie după alegerile locale și autorizația de construire în 27 octombrie 2020.

Vă aduc aminte că am preluat mandatul în 29 octombrie. Și așa ne explicăm de ce consilierii PSD au încercat prin contestații să întârzie schimbarea administrației. Ca ultimele tunuri care erau pregătite să poată să fie semnate. Am sesizat ISC încă din martie 2021 spunându-i explicit de pierderea unor elemente importante de patrimoniu construit. În ciuda acestor insistențe ISC nu a făcut verificări până în decembrie, adică la 9 luni de la sesizare, când demolarea se consumase deja.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 avea toate motivele să suspende executarea până când se lămureau lucrurile în instanțele civile. Nu a făcut-o și a permis demolarea și începerea lucrărilor de construire. După ce ISC local a constatat toate ilegalitățile, ISC național a dat un ordin prin care a revocat ordinul inspectoratului local.

ADVERTISING

CAB - printr-o decizie definitivă pe care a pronunțat-o săptămâna trecută - a constat că nu mai există autorizații pentru această investiție. Cu alte cuvinte ele au expirat. Și această administrație nu va da noi autorizații pentru o construcție ilegală, care încalcă regulamentul de urbanism. Vom solicita instanței revenirea la situația anterioară”, a precizat Nicușor Dan.

Conferință de presă susținută de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan

Conferință de presă susținută de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Luni, 11 iulie 2022

Tot pe 11 iulie, l-am întrebat Tomas Manjon Garcia - unul dintre asociații în firmele Homing Downtown SRL și Mantor General Constractor SRL - dacă, în urma anunțului lui Nicușor Dan, vor mai continua sau nu lucrările pe Strada Icoanei 2-8.

Garcia ne-a spus că vor continua.

„(...) Avem autorizație de construire în vigoare și prin urmare construim în continuare. Dl. primar a dispus suspendarea autorizațiilor în trecut și noi am cerut instanței să constate ilegalitatea făcută de către dl. primar prim acestă suspendare. Și instanța ne-a dat dreptate. Acum, Curtea de Apel a dispus sa fie rejudecat. Nimic altceva”, a transmis Manjon, pentru Spotmedia.ro.

Potrivit informațiilor obținute de Spotmedia.ro de la serviciul de vânzări al dezvoltatorului, metrul pătrat construit se va vinde la 4.500 de euro + TVA. Reprezentantul companiei a mai precizat că întreaga construcție ar urma să fie gata în 2024 și că în decembrie 2024 estimează că viitorii proprietari vor putea fi deja instalați.

Lucrările continuă. Ce face primăria lui Nicușor Dan

Din declarațiile primarul general al Capitalei de pe 11 iulie reiese că lucrările pe șantierul din strada Icoanei nr 2-8 ar fi trebui oprite. Dacă dezvoltatorul nu are autorizații valabile, nu are dreptul să lucreze.

Dar lucrările nu s-au oprit. Iar după ce mai mulți bucureșteni ne-au semnalat că pe șantier se lucrează, în continuare, vinerea trecută, pe 26 august, am fost pe strada Icoanei să vedem cum stau lucrurile.

santier-icoanei-2-8-b-
Imagini de pe șantierul de pe Strada Icoanei 2-8

Între-adevăr, se lucra. Nu la capacitate maximă, dar mai mulți muncitori își vedeau netulburați de treabă, pe șantier. Un utilaj spărgea piatră, iar o macara deplasa resturile și muta materiale de construcții, de colo, dincolo. Cu alte cuvinte, în mod clar, nimeni nu sistase lucrările despre care primarul general a susținut, pe 11 iulie, că se desfășoară fără autorizații valabile.

Imagini cu macara care mută materiale de construcții, pe șantierul de pe Strada Icoanei 2-8

În context, l-am sunat vinerea trecută pe Nicușor Dan, ca să îl întrebăm care este situația curentă. S-a schimbat cumva situația juridică a șantierului? A decis, până la urmă, să emită noi autorizații?

La urma urmei, bucureștenii l-au auzit pe Nicușor Dan spunând că acel dezvoltator lucrează ilegal pe Strada Icoanei 2-8.

Nicușor Dan nu ne-a răspuns la telefon și nici la întrebările pe care i le-am trimis pe WhatsApp. Am încercat și în zilele următoare să luăm legătura telefonic cu primarul general. Tot fără succes.

L-am întrebat, în aceeași zi, și pe Tomas Manjon Garcia dacă lucrează legal în zonă și dacă ceva din situația juridică a șantierului s-a schimbat. Dezvoltatorul nu a dorit să răspundă întrebărilor Spotmedia.ro până la momentul publicării acestui articol.

Am trimis, încă de vineri, 26 august, o solicitare Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București (DGPLCMB) din subordinea PMB. Am întrebat dacă polițiștii locali au fost sesizați cu privire la respectivele lucrări, dacă ele sunt legale și dacă au făcut verificări în zonă. Iar dacă au făcut verificări, care sunt concluziile.

Tot vineri, în urmă cu exact o săptămână, am întrebat în scris, și PMB dacă firmele investitorilor spanioli lucrează sau nu legal pe șantierul de pe Strada Icoanei 2-8 și dacă - de pe 11 iulie, de la conferința de presă a lui Nicușor Dan - administrația a luat vreo măsură cu privire la acel șantier.

Nici PMB și nici Poliția Locală nu ne-au răspuns la solicitările scrise în termen de o săptămână, până la momentul publicării acestui articol.

Directorul Poliției Locale, Daniel Rășică: Au fost echipe acolo, joi și vineri. Notificăm Parchetul și Inspectoratul de Stat în Construcții

Ne-a răspuns însă la telefon directorul DGPLCMB, Daniel Rășică.

„Colegii mei au fost și azi acolo (joi, pe 1 septembrie - n.red.). Se mai duc și mâine. Constatăm stadiul fizic al lucrărilor și trimitem informațiile către procurori și către ISC. Și după aceea este treaba magistraților. Noi nu suntem magistrați și nu putem face interpretări ale legii.

Acum ceva timp, instituția mea a sesizat, în primă fază, organele de urmărire penală, adică Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Noi ne regăsim aici pe prevederile Legii 50/1991, care susține că ceea ce se întâmplă acolo, cu construcția, este infracțiune. Iar infracțiunea se comunică organelor competente.

Noi nu avem posibilitatea să dispunem sistare de lucrări. O poate face doar procurorul prin ordin. În cazul în care procurorul dispune sistarea, fie noi, fie poliția națională, putem merge să verificăm dacă ceea ce a decis procurorul se respectă. Altfel, putem doar constata stadiul lucrărilor.

Mai poate dispune sistarea și Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), pe care îl notificăm astăzi (vineri, 2 septembrie - n.red.) cu privire la stadiul lucrărilor”, ne-a explicat Daniel Rășică.

Spotmedia.ro a solicitat un punct de vedere și din partea Inspectoratului de Stat în Construcții. Când instituția ne va răspunde, vom reveni cu detalii.

Cert este că, la acest moment - la aproape două luni de când Nicușor Dan a anunțat că șantierul respectiv nu mai are autorizații valabile - lucrările continuă.

Ce să înțeleagă bucureșteanul din această situație? A exagerat primarul general pe 11 iulie și a prezentat situația juridică a șantierului altfel decât este ea, în realitatea? Sau sunt instituții ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 și Inspectoratul de Stat în Construcții care întârzie nepermis de mult sistarea unor lucrări ilegale?

Și de ce le-a luat polițiștilor locali o săptămână să verifice stadiul lucrărilor?

Urmează să aflăm. Pentru moment, un lucru e cert: în timp ce instituțiile din București întârzie să răspundă sau corespondează între ele pe tema legalității construcțiilor, pe șantierul merge înainte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇