Numărul facturilor neplătite la electricitate s-a dublat în ultimul an, dar consumatorii nu pot fi deconectaţi

Numărul facturilor neplătite la electricitate s-a dublat în ultimul an, dar consumatorii nu pot fi deconectaţi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numărul facturilor neplătite s-a dublat în ultimul an, după ce Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia niciun consumator de energie nu poate fi deconectat de la reţea în timpul stării de alertă, a afirmat, marţi, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

„Este practic o invitaţie pentru oameni să nu plătească. Ne aşteptăm să se rezolve oarecum. Se poate face o eşalonare, dar nu aceasta este cea mai bună soluţie, pentru că aceia care au abuzat de această prevedere sunt oameni care în continuare sunt dornici să nu plătească”, a spus Ion Lungu, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISING

România se află de un an în stare de alertă, din cauza pandemiei. Ultima oară starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile începând din data de 12 iunie 2021, prin Hotărâre de Guvern.

În prezent, numărul locurilor de consum aflate în situaţia de a fi deconectate pentru neplată a depăşit 173.000, dublu faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, când în această situaţie erau 86.400 de locuri de consum.

"Am avut săptămâna trecută o întâlnire la Ministerul Energiei pentru a rezolva această problemă, cu domnul secretar de stat George Niculescu. Acesta ne-a promis că se va discuta.

ADVERTISING

Soluţii ar fi aplicarea măsurii doar pentru cei care realmente au nevoie, să se creeze un fond care să sprijine o reeşalonare pe termen foarte scurt, 3-6 luni", a mai arătat reprezentantul AFEER.

În alte ţări care au avut măsuri similare au fost create fonduri speciale, cu bani europeni destinaţi măsurilor anti-Covid.

"Furnizorii de energie nu au atribuţii de protecţie socială", au mai spus responsabilii AFEER.

OUG 70 din 14 mai 2020 arată, la articolul 72: "Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar, în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă".

ADVERTISING

Află mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇