Nu era gunoi în Sectorul 1 în starea de alertă? Firmele aduse de Primărie nu prea au avut ce face

Nu era gunoi în Sectorul 1 în starea de alertă? Firmele aduse de Primărie nu prea au avut ce face

Brai Cata SRL și Rebu, firmele pe care Clotilde Armand le-a adus în Sectorul 1 pentru a face curățenie în timpul stării de alertă, au lucrat, de fapt, destul de puțin. Iar mare parte din salubrizare a fost asigurată tot de Romprest, după cum se arată într-un răspuns formulat de Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.

În prima jumătate de an, Clotilde Armand a cerut de mai multe ori de la Instituția Prefectului – condusă la acea vreme de colegul ei de partid, Alin Stoica – să instaureze stare de alertă sanitară în Sectorul 1.

Motivul: în timpul stării de alertă, Clotilde Armand nu mai era obligată să se bazeze doar pe serviciile Romprest pentru curățenie, ci putea contracta și alte firme.

Inițial, pe 10 iunie, Alin Stoica a refuzat să declare starea de alertă.

Ulterior, însă, pe data de 23 iulie - în condițiile în care în sector începeau să se adune din nou gunoaie – Alin Stoica a acceptat să răspundă la solicitarea colegei de partid și să instaureze starea de alertă în Sectorul 1 pentru 30 de zile.

ADVERTISING

Câtă curățenia au făcut Brai Cata și Rebu

Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 1 a contractat, pe data de 23 iulie (chiar înainte ca starea de alertă să intre în vigoare – n.red.), firma Brai Cata SRL pentru a ridica deșeurile abandonate pe spațiul verde.

Potrivit contractului, Brai Cata SRL urma să ridice până la 100 de tone de deșeuri abandonate pe spațiul verde. Până pe 22 august - când i-a expirat contractul cu ADP Sector 1 - Brai Cata a colectat doar 21 de tone de deșeuri de pe spațiul verde.

Pe 2 august, Primăria Sectorului 1 a mai contractat o firmă de salubrizare: Rebu SA (ai cărei acționari sunt Consiliul General al Municipiului București și RER București SRL).

Activitatea acestei companii urma să fie mai complexă. Cu alte cuvinte, Rebu SA urma să se ocupe de ridicarea deșeurilor menajere (gunoiul populației și al firmelor – n.red.), dar și de măturat stradal manual și mecanizat și de răzuit rigolele.

ADVERTISING

În contract este estimat și volumul de muncă pe care Rebu urma să îl presteze. Spre exemplu, când vine vorba despre ridicarea deșeurilor menajere (gunoiul de la cetățeni și firme – n.red.), volumul estimat pe care urma să îi ridice Rebu era de 15.232 de metri cubi.

Și-a atins societatea acest obiectiv? Din înțelegerea Spotmedia.ro, nu și l-a atins nici măcar pe departe. Iată de ce.

La solicitarea Spotmedia.ro, Primăria Sectorului 1 ne-a comunicat că Rebu a ridicat, în timpul stării de alertă, în perioada 2-20 august, o cantitate de 262.780 kilograme deșeuri menajere (adică 262,7 tone).

Ce legătură este între această cantitate și volumul de gunoi previzionat în contractul cu Primăria Sectorului 1?

Ei bine, din înțelegerea noastră, volumul gunoiului este egal cu masa acestuia, împărțită la densitatea lui.

Nu știm clar cât de dens este gunoiul pe care l-a ridicat Rebu. Dar potrivit Ordinului 756/24.11.2004, densitatea gunoiului menajer este cuprinsă între 300 și 350 kg/mc.

ADVERTISING

Dacă ne-am baza pe aceste cifre, ar însemna că societatea a ridicat doar circa 750 de metri cubi, ceea ce ar însemna foarte puțin, raportat la cantitatea estimată prin contract.

Oricum, un lucru e sigur: din informațiile comunicate de Primăria Sectorului 1 reiese că Rebu a ridicat în 19 zile puțin peste 262 de tone de gunoi, în condițiile în care Romprest a ridicat, în 28 de zile, de peste 30 de ori mai mult.

Pe 5 august, Clotilde Armand a postat pe Facebook imagini cu angajați și utilaje de la Rebu care se ocupau de măturat.

Peste 100 de angajați RER Ecologic Service București Rebu au început de astăzi să facă curățenie în Sectorul 1. Măturătorii stradali și utilajele de măturat și spălat intervin pe arterele principale, împreună cu echipe care ridică deșeurile necontrolate și curăță pubelele de gunoi. Numărul echipelor și al utilajelor va crește până când se va face curățenie expemplară în tot Sectorul 1.#FacemCurat

Publicată de Clotilde Armand pe Joi, 5 august 2021

La solicitarea scrisă a Spotmedia.ro, însă, Primăria Sectorului 1 susține că nu știe nimic despre cât ar fi măturat Rebu.

„Conform informațiilor transmise în data de 16 septembrie 2021 de către reprezentanții Poliției Locale Sector 1, Societatea RER Ecologic Service REBU S.A. nu a transmis încă acestei instituții suprafețele măturate în vederea verificării și confirmării prestației”, se arată în răspunsul formulat de Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.

Rămâne de văzut cum va stabili Poliția Locală a Sectorului 1 cât a măturat Rebu, la mai multe săptămâni de la executarea prestației.

Ce a făcut Romprest

„În privința cantității de deșeuri colectate de către Compania Romprest Service S.A în perioada 27 iulie 2021- 23 august 2021, potrivit răspunsului transmis în data de 15 septembrie 2021 de către reprezentanții Serviciului Autorizații de Funcționare și Servicii Publice, această societate a raportat o cantitate totală de deșeuri colectată și predată pentru sortare/tratare de 8.654,49 de tone”, a transmis Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.

Potrivit Primăriei Sectorului 1, „în perioada 01-15 august 2021, această societate a efectuat pe partea carosabilă doar operațiunea de măturat mecanizat pe o suprafață de 361.274,50 mp, iar operațiunea de măturat manual a efectuat-o doar pe trotuar, pe o suprafață de 218.023 mp”, a mai precizat Primăria Sectorului 1.

De pe 23 august – când a expirat starea de alertă declarată de Alin Stoica – de curățenia din sector se ocupă, în continuare, Romprest.

Compania lucrează acum în baza unui protocol pe care l-a semnat cu Clotilde Armand, pe data de 28 august și care nu a fost adoptat de Consiliul Local.

Citește și: Cum înfrânge Clotilde Armand


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇