De curând instalată, conducerea Societății de Transport București (STB) a decis să îi reducă, în medie, cu peste 6.000 de euro pe lună salariul brut al noului director general, Adrian Criț.
La finele anului trecut, foștii membri PSD și ALDE din Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) STB SA au fost înlocuiți de noi reprezentanți din partea PNL și USR PLUS.
Încă de la jumătatea lunii trecute AGA s-a reunit și a schimbat membrii Consiliului de Administrație (CA). Care la rândul său a ales, săptămâna trecută, un director care l-a înlocuit pe Mihai Petcu (PMP).
După cum SpotMedia.ro v-a anunțat încă de săptămâna trecută, director la STB a fost ales Adrian Criț. Acesta a mai fost director al transportului public din București între iunie 2010 și noiembrie 2011. Și a lucrat la Registrul Auto Român.
Noua conducere a STB a decis că Andrei Criț trebuie să încaseze mai puțini bani decât predecesorii săi.
Mai exact – după cum a explicat într-o postare de Facebook consilierul general Andrei Rigu (USR) – salariul directorului STB SA are două componente. Una e fixă, alta e variabilă, cu un cuantum care depinde de performanța managerială.
Bineînțeles, depinde cine evaluează performanța. În cazul în care directorul este numit strict politic și susținut de partide atât în AGA, cât și în CA, evident că va fi considerat performant și va încasa cuantumul maxim posibil al salariului său. S-a întâmplat așa de mai multe ori, în anii din urmă.
De această dată, însă, Rigu susține că lucrurile nu vor sta așa.
Mai exact, acesta spune că salariul de bază al directorului STB SA va rămâne același. În sumă brută este vorba despre 6 salarii medii în valoarea de 4.666 lei. Cu alte cuvinte, cam 27.999 lei brut (deci peste 16.000 de lei net).
În schimb, componenta variabilă a salariului lui Adrian Criț va scădea considerabil.
Până acum, această componentă variabilă se acorda lunar și era cu un sfert mai mare decât cea fixă. Cu alte cuvinte, pe lângă cele 6 salarii medii brute, directorul STB SA încasa încă 8 salarii medii brute lunar. Adică încă circa 37.328 lei brut pe lună.
Componenta variabilă a salariului este foarte mare. Cu alte cuvinte, chiar dacă statul ar opri jumătate din acești bani, directorului tot i-ar mai rămâne, în mână, lunar, mii de euro în plus la salariu.
Or – susține Andrei Rigu – de acum încolo, directorul STB va mai încasa această componentă variabilă a salariului doar de 2 ori pe an. Și asta, doar dacă va merita.
La nivelul unui an, această reducere a salariului directorului general ar însemna o economie pentru STB SA de circa 80 de salarii medii brute. Adică 373.280 lei (echivalentul a circa 76.405 de euro).
Rămâne să aflăm dacă noul director al STB SA va fi sau nu suficient de motivat să eficientizeze transportul în comun din București pe un salariu care - cel puțin la nivel brut - urmează să fie cu peste 6.000 de euro mai mic decât în cazul predecesorilor săi.