Nicușor Dan vrea să majoreze de 40 de ori amenzile pentru distrugerea spațiilor verzi. Și crește lista abuzurilor care pot fi sancționate

Nicușor Dan vrea să majoreze de 40 de ori amenzile pentru distrugerea spațiilor verzi. Și crește lista abuzurilor care pot fi sancționate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nicușor Dan propune majorarea de 40 de ori a amenzilor pentru cei care distrug spațiile verzi și mobilierul stradal sau care prind animalele și păsările care trăiesc în parcuri.

În plus, primarul Capitalei propune amenzi mari și pentru modalități de distrugere a spațiului verde pe care PMB nici măcar nu le-a luat în considerare până acum.

Iată despre ce este vorba și când s-ar putea aplica noile măsuri.

La acest moment, amenzile pe care le riscă cei care distrug spațiile verzi din București sunt infime: între 50 și 100 lei.

Au fost stabilite tot la inițiativa PMB, prin hotărâre de consiliu general, dar în urmă cu 14 ani.

Mai exact, potrivit HCGMB 304/31.09.2009, se amendează cu 50-100 lei:

- ruperea și deteriorarea florilor din perimetrul spațiilor verzi definite conform legii

- decojirea trunchiurilor arborilor, tăierea de ramuri din arbori și arbuști, baterea de corpuri străine pe trunchi/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame), turnarea de substanțe toxice sau inflamabile pe tulpinile arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor și gardurile vii

ADVERTISING

- distrugerea totală sau parțială a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene

- deteriorarea aleilor, căilor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi

- recoltarea de fructe, muguri, cetină, plante medicinale

- transplantarea arborilor și arbuștilor fără autorizație

- prinderea faunei protejate specifice ecosistemului pacurilor și grădinilor

- aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, țigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spații verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine.

Cresc amenzile și se sancționează și alte modalități de distrugere a spațiului verde

PMB a pus în dezbatere publică, până pe 6 iulie 2023, un proiect care crește amenzile și adaugă pe lista contravențiilor noi modalități de distrugere a spațiilor verzi.

ADVERTISING

Îl puteți consulta integral aici și puteți, de asemenea, să trimiteți opinii.

Iată cum propune Nicușor Dan să se modifice normele pentru sancționarea celor care distrug spațiile verzi:

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 Ia 5.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, următoarele fapte:

a) decojirea trunchiurilor arborilor, baterea de corpuri străine pe trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), turnarea de substanțe toxice sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice feI pe trunchiurile arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;

b) defrișarea oricărui arbore sau arbust, fără avizele menționate Ia Art. 6 (1);

c) tăierea de ramuri de arbori și arbuști (intervenții în coronamente/toaletări) fără avizele menționate Ia Art. 6 (1);

ADVERTISING

d) transplantarea arborilor și arbuștilor fără avizele menționate Ia Art. 6 (1);

e) nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor pe spaţiile verzi;

f) distrugerea totală sau parțială a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene;

g) deteriorarea aleilor, căilor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi;

h) prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor și grădinilor;

i) aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, țigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine”.

Rupi flori din parcuri? Amenda e de până la 4.000 lei

Pentru „ruperea și deteriorarea florilor din perimetrul spațiilor verzi definite conform legii” și pentru „recoltarea de fructe, muguri, cetina, plante medicinale”, amenzile vor varia între 200 și 500 lei pentru persoane fizice și între 1.000 și 4.000 lei pentru persoane juridice, potrivit propunerii lui Nicușor Dan.

S-ar putea da amenzi pentru trotuarele pe spații verzi

Articolul 4 din HCGMB 304/31.09.2009 prevede că persoanele fizice pot fi amendate cu 300-1000 lei, iar cele juridice cu 2.500 - 5.000 lei pentru defrișări neautorizate, pentru nerespectarea obligațiilor de plantare în compensare (mai mulți arbori pentru fiecare copac defrișat - n.red.) pentru neinstalarea de panouri de informare a populației și pentru neamenajarea de piste pentru biciclete, acolo unde este posibil.

Nicușor Dan propune majorarea amenzilor la 4000 - 4.500 lei pentru persoane fizice și la 4.500 - 5.000 lei pentru persoane juridice. Și adaugă o situație în care se pot aplica amenzi. Anume:

„Pentru diminuarea fiecărui metru pătrat de spațiu verde prin acoperirea spațiului verde cu orice material care nu mai permite existența vegetației. În cazul în care se constată odată cu diminuarea spațiului verde și afectarea vegetaţiei dendro-floricole (arbori, arbuști, liane, flori, gazon, etc.) existente pe acesta, se va încadra și sancționa distinct conform constatărilor faptelor prevăzute în articolele anterioare”, se prevede în textul de hotărâre pus în dezbatere publică de PMB.

O astfel de prevedere le-ar putea fi de folos bucureștenilor din sectoarele 3 și 5, spre exemplu.

Spotmedia.ro a mai relatat că firmele edilitare ale Primăriei Sectorului 3 „retrasează” trotuarele prin curțile blocurilor. Lucrările distrug spațiul verde. Anterior, însă, primarul Robert Negoiță a explicat pentru reporterul Spotmedia.ro că nu consideră acele zone „spații verzi”, în condițiile în care au ajuns suprafețe bătătorite și lipsite de vegetație.

Și, în loc să le revitalizeze, preferă să le acopere cu dale și să încastreze copacii în zone de trotuar.

Recent, Primăria Sectorului 5 a început să-i urmeze exemplul și să retraseze trotuare.

Rămâne să vedem când și în ce formă vor ajunge la vot modificările propuse de Nicușor Dan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇