Ne-au murit castanii. Bolile și canicula ne lasă fără o delicatesă

Ne-au murit castanii. Bolile și canicula ne lasă fără o delicatesă

Castanele comestibile sunt o delicatesă, care devine tot mai greu de procurat, inclusiv în România, unde arborii sunt afectaţi de boli şi căldura excesivă. Localitatea Tismana din Gorj este un loc de unde românii cumpărau castane, fiind cunoscută pe plan naţional graţie pădurilor de castani comestibili, fiind unul dintre puținele astfel de locuri din Europa.

Însă acum o boală a afectat mii de arbori, iar acum seceta din vară a făcut ca recolta să fie mult mai mică faţă de alţi ani. Evident oferta mică înseamnă preţ mai mare: În jur de 15-20 de lei kilogramul.

ADVERTISING

Observator News relatează de la faţa locului despre cum s-au uscat castanii Olteniei. Castanele sunt bio 100% pentru că arborii nu sunt stropiți cu nimic.

Un producător local, Vasile Guțilă, are aproape trei hectare de păduri de castan, care acum însă e foarte dezamăgit de recolta din 2023.

Culegerea castanelor comestibile se face de la sfârșitul lui septembrie și până la jumătatea lunii noiembrie

"A fost secetă și ne-a cam dăunat seceta mult de tot. Nu prea avem, dar noi suntem mulțumiți cu cât ne dă Dumnezeu. Ne gândim că dacă e mai puțină, e mai plătită. În jur de 3 tone am strâns anul trecut, anul ăsta dacă strângem o tonă e bine", a declarat producătorul pentru sursa citată.

ADVERTISING

În urmă cu 30 de ani, din Tismana plecau în toată țara peste 100 de tone de castane. Acum, localnicii abia mai adună 4-5 tone.

Castanele sunt fructe bogate în potasiu, vitamine și minerale. Pot fi consumate coapte, dar și sub formă de piure, fără să-și piardă din proprietăți și vitamine în momentul în care sunt prelucrate termic.
Fructele au o compoziție asemănătoare cu cea a grâului și sunt o sursă bogată de fosfor, vitamina C, lecitină și hidrați de carbon.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇