Munca fără relaxare nu e eficientă! Cum au învățat germanii să facă diferența dintre serviciu și timp liber, de când lucrează de acasă

Munca fără relaxare nu e eficientă! Cum au învățat germanii să facă diferența dintre serviciu și timp liber, de când lucrează de acasă

Deși sunt printre cei mai muncitori dintre europeni, nemții își prețuiesc mult timpul liber de la finalul fiecărei zilei. Iată ce modalități de a-l fructifica au găsit după ce biroul s-a mutat acasă, din pricina pandemiei.

Cuvântul ”feierabend” – care le este foarte drag germanilor – are două înțelesuri. Mai întâi indică momentul din zi în care o persoană își încheie munca. Dar același cuvânt se referă și la perioada dintre încheierea muncii și până la ora de culcare.

Până să înceapă pandemia, ”feierabend” era clar delimitat. Oamenii își terminau treaba și plecau spre casă. Petreceau parte din timp pe drum și restul, ocupați cu diverse activități.

ADVERTISING

Dar după ce bună parte dintre nemți au început să lucreze de acasă, lucrurile s-au schimbat puțin. Așa că oamenii au fost nevoiți să se adapteze.

Spre exemplu, Nils Backhaus trăiește în Bochum (aproape de Dortmund). E cercetător și consilier la Institutul Federal de Sănătate și Securitate Ocupațională și de ceva vreme lucrează de acasă.

Acesta a povestit pentru BBC că zilnic, pe la 17.00, când i se termină programul, se urcă pe bicicletă și se plimbă de-a lungul râului Rurh. De ce? Ei bine, Nils Backhaus susține că în acest fel simulează drumul pe care îl făcea de la birou până acasă.

ADVERTISING

După muncă, trebuie să te odihnești. Altfel n-ai cum să faci de două ori mai mult, în ziua următoare. Stresul și recuperarea merg mână în mână, într-un ritm biologic firesc”, e de părere Backhaus.

Acesta face referire la studii pe care le-a făcut în anii din urmă și din care reseie că – atunci când oamenii nu simt că timpul destinat muncii este clar delimitat de cel pentru viața privată – sunt mai puțin mulțumiți.

În plus, Backhaus susține că angajații care nu se relaxează fie sunt mai puțin eficienți, fie au mai des nevoie de concedii medicale.

ADVERTISING

Gene Gerrienne are 31 de ani și e country manager la un start-up de soluții de localizare. Susține că la un moment, în timp ce lucra, s-a întrebat de ce nimeni nu-i răspunde la mesajele de pe serviciul de mesagerie Slack.

”Atunci mi-am dat seama că de fapt, deși eu nu-mi dădusem seama, era sâmbătă. Și mi-am zis că trebuie să schimb ceva”, a spus Gerienne.

Și-a impus să își înceapă ziua cu meditație și alte activități ritualice. Iar după o anumită oră, și-a impus să nu mai muncească decât dacă apărea ceva urgent. În orice altă situație, și-a impus să închidă laptopul și să se ocupe de altceva. Spre exemplu, de gătit sau de citit.

”Disciplina a fost cheia, în acest caz!”, a declarat Gene Gerrienne.

Asta nu înseamnă că germanii nu fac ore suplimentare. În medie, lucrează 5 ore în plus peste program, pe săptămână. Important este, însă, că încearcă să fie cât mai eficienți și, odată cu laptopul, să lase la birou și tot ce e legat de muncă.

Întrebarea este cum să faci eficient delimitarea dintre serviciu și viață privată atunci când lucrezi acasă?

Ei bine, Nils Backhaus susține că simpla schimbare a hainelor poate fi de folos. Spre exemplu, dacă în timpul programului ai purtat pantaloni cu curea, când ai teminat lucru schimbă-te cu unii lejeri, de trening.

Citește și:

Munca în noua normalitate: Nu contează DE UNDE muncim, ci CUM

Munca în noua normalitate (II). Oamenii părăsesc oameni, nu locuri de muncă - Interviu cu psihologul Carmen Goșa

Munca în noua normalitate (III). Cum e să gestionezi o echipă care lucrează de la distanță - provocări și soluții


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇