Modernizarea Pieței Matache bate pasul pe loc. Licitația a fost contestată, instanța zice că de vină e primăria condusă de Clotilde Armand

Modernizarea Pieței Matache bate pasul pe loc. Licitația a fost contestată, instanța zice că de vină e primăria condusă de Clotilde Armand

Licitația pentru modernizarea Pieței Matache, anunțată de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, la începutul lui 2022, e în impas.

Curtea de Apel București arată într-o decizie definitivă că primăria a greșit, în timpul procedurii. Mai exact, a declarat câștigătoare o firmă care întocmise anterior o parte din documentația pentru licitație și, în consecință, avea un avantaj. Iar acum, instituția condusă de Clotilde Armand trebuie să își reevalueze decizia.

Nu e clar care vor fi consecințele și nici când sau dacă se va mai ajunge la semnarea unui contract pentru documentația necesară modernizării Pieței Matache.

Pe 29 decembrie 2021, s-a publicat în Sicap anunțul de participare simplificat prin care Primăria Sectorului 1 căuta firme care să întocmească un studiu de fezabilitate și alte documentații pentru Piața Matache.

Potrivit datelor de pe platforma de achiziții publice, primăria de sector își dorea să demoleze actuala clădire a Pieței Matache și să construiască una cu potențial mult mai mare, care să aibă, printre altele:

  • parter cu zonă de pavilioane comerciale și alimentație publică
  • etaj cu terase și zonă de lounge, cu cafenele, bar, spații de concerte și open cinema
  • parcare cu 350 de locuri
ADVERTISING

De asemenea, Primăria Sectorului 1 își dorește reamenajarea căilor de acces spre Piața Matache și a spațiilor verzi din jur. Cu alte cuvinte, instituția vrea un spațiu modern, dar care să țină cont și de istoria locului. Și de care bucureștenii să se poată bucura.

Începem anul cu vești bune. Am scos la licitație studiul de fezabilitate pentru Piața Matache din București. Vrem să...

Publicată de Clotilde Armand pe Luni, 3 ianuarie 2022

Suma totală pe care Primăria Sectorului 1 dorea să o achite pentru documentația necesare planificării lucrărilor era de 718.087 lei (puțin peste 145.000 euro).

Cine vrea să modernizeze piața

Au depus oferte 3 firme:

ADVERTISING

Ca să participe la licitație, Vego Concept Engineering SRL s-a asociat cu Forum Art SRL (firma arhitectului Andrei Barbu Mulțescu).

Cumulus Arhitecture SRL nu a depus garanția de bună execuție, așa că n-a fost luată în calcul pentru atribuirea contractului.

Așa că au rămas în cursa pentru obținerea contractului Re Act Now Arhitecture SRL și Asocierea Vego Concept Engineering - Forum Art SRL.

O firmă care a ajutat la pregătirea licitației s-a înscris și a fost declarată câștigătoare

Pe 23 februarie 2022, Primăria Sectorului 1 a anunțat participanții la licitație că declarase câștigătoare oferta firmei Re Act Now Arhitecture SRL.

Vego Concept Engineering SRL a sesizat Consiliul Național pentru Soluționare Contestațiilor (CNSC). Și a cerut, printre altele, anularea raportului prin care Primăria Sectorului 1 declarase câștigătoare oferta firmei Re Act Now Arhitecture SRL.

Motivul: Vego susținea că parte din documentație - adică tema de proiectare de care firmele erau obligate să țină cont în alcătuirea ofertei pentru modernizarea Piața Matache - fusese întocmită chiar de Re Act Now Arhitecture SRL. Iar asta îi crease firmei un avantaj clar, care lucrase pe baza unor documente întocmite chiar de ea.

TP-acces-pietonal
Fragment din Tema de Proiectare, așa cum figurează ea acum, în Sicap. Document indică direcții, dar nu are un grad ridicat de detaliu

În plus, Vego susține că acea temă de proiectare - de care toți participanții la licitație erau obligați să țină seama - a fost publicată de Primăria Sectorului 1, în Sicap, cu întârziere.

ADVERTISING

Așa că, per total, Re Act Now Arhitecture SRL a avut la dispoziție 23 de zile să își pregătească oferta, în vreme ce Vego Concept Engineering SRL a avut doar 8 zile (potrivit firmei, dată fiind ora la care s-a publicat în Sicap tema de proiectare, de fapt a avut la dispoziție doar 7 zile, dintre care 2 de weekend).

Printr-o decizie din 24 martie 2022, CNSC a anulat documentele prin care Primăria Sectorului 1 declarase câștigătoare oferta Re Act Now Arhitecture SRL. Și a dispus ca instituția condusă de Clotilde Armand să reevalueze oferta respectivei firme, în termen de 15 zile.

decizie-CNSC

Ce spune Curtea de Apel București: Sunt întrunite cele 3 condiții pentru descalificarea firmei câștigătoare

Atât Primăria Sectorului 1 cât și Re Act Now Arhitecture SRL au atacat în instanță decizia CNSC.

Pe 24 mai 2022, prin decizie definitivă, Curtea de Apel București a respins contestațiile.

Instanța a stabilit că - potrivit Legii 98/2016 - trebuie îndeplinite 3 condiții pentru ca firma Re Act Now Arhitecture SRL să fie exclusă de la licitație. Și toate 3 sunt îndeplinite.

Mai exact , firma:

  • a participat la pregătirea procedurii de achiziție (legea nu menționează că trebuia să aibă rol determinat, ci că simpla participare e o problemă). În plus, rolul Re Act NoW Arhitecture SRL în pregătirea procedurii e determinant, susține Curtea de Apel
conditia-1
Fragment din motivarea Curții de Apel București
  • concurența a fost distorsionată, la licitația lansată de Primăria Sectorului 1. Re Act Now Arhitecture SRL nu doar că a întocmit parte din documentație, dar a avut și acces pentru mai multă vreme decât celelalte firme la respectivele documente.
conditia-2
Fragment din motivarea Curții de Apel București
  • autoritatea contractantă (adică Primăria Sectorului 1 - n.red.) nu a luat măsuri pentru a remedia problema.
conditia-3
Fragment din motivarea Curții de Apel București

Ce urmează

Motivarea Curții de Apel a fost comunicată în urmă cu aproximativ o săptămână, din datele spotmedia.ro. Așa că - din înțelegerea noastră - Primăria Sectorului 1 va trebuie să ia măsuri, în curând.

Am încercat să aflăm ce va face instituția. Și cum se raportează la această situație. S-au pierdut deja câteva luni, în care putea începe lucrul la întocmirea documentației pentru modernizarea Pieței Matache. În plus - potrivit CNSC și Curții de Apel București - licitația a fost una cu mari probleme, organizată incorect și cu favorizarea uneia dintre firme. Ce urmează?

Am sunat-o, marți după-amiază, pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1. Nu ne-a răspuns la telefon. I-am trimis o solicitare pe WhatsApp, în care am rugat-o să ne ajute să înțelegem situația. Aplicația nu arată că primarul Sectorului 1 ar fi primit mesajul.

Ne-a răspuns, însă, la telefon viceprimarul Sectorului 1, Oliver Păiuși (USR). Acesta ne-a spus că va solicita datele de la aparatul administrativ și va reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇