Ministerul Muncii caută consultanți pentru reforma sistemului de salarizare publică și schimbarea legii în ceea ce privește pensiile, asumate de statul român, prin PNRR, în fața UE.
În acest sens, a fost scos la licitație un contract de 24 de milioane lei, ce se va derula pe 27 de luni, potrivit Economedia.
Modelul de reformă va fi luat din afară, de la alte state din UE mai avansate decât noi, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan.
Potrivit caietului de sarcini al licitației, „în prezent, în sectorul bugetar, se identifică o serie de discrepanțe salariale”.
„Obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile și sustenabile prin eliminarea discrepanțelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcțiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum și între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum și instituirea unui sistem de stimulare a performanței”, se arată în document.
Consultantul urmează să facă o analiză pe cele 7 familii ocupaționale de funcții bugetare, pornind de la situația existentă. În plus, se va face analiza sistemului de acordare a sporurilor.
Potrivit ministerului, în ciuda faptului că sporurile sunt plafonate la 30% din salariul de bază, anumite sectoare de activitate au fost exceptare de la această normă, ceea ce face ca procentul de sporuri să fie mai mare de 30%.
Se află aici sistemul sanitar şi de asistenţă socială, sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Așadar, analiza va trebui să ofere soluția justificată pentru eliminărea unor sporuri, de plafonare a sporurilor la 20% din salariul de bază individual și de acordare a unor sporuri în cuantum fix.
De asemenea, Ministerul Muncii vrea și reintroducerea unei grile de salarizare în administrația locală, așa cum era până în 2017.
Mai exact, funcționarii din toate primăriile din țară să aibă același salariu, dacă ocupă aceeași funcție.