Metrorex poate, în sfârșit, să semneze cu francezii de la Alstom un contract pentru furnizarea a 13 trenuri de metrou care să circule pe Magistrala M5. Iata când ar trebui să putem circula cu ele.
Începută în 2011, construcția Magistralei 5 de metrou urma să se termine în 2015. Așa că în anul 2014, Metrorex a lansat și o licitație pentru a cumpăra trenuri care să circule pe aceast nou traseu.
Inițial a vrut să cumpere nu mai puțin de 51 de trenuri. Licitația respectivă a fost cîștigată de spaniolii de la CAF (de la care Metrorex a cumpărat deja vagoane care circulă pe traseul spre Pipera).
Rezultatul respectivei proceduri a fost contestat de Alstom și Astra Vagoane Călători. DNA a a achetat desfășurarea procedurii, suspectând că angajați din Metrorex ar fi divulgat infomații care au favorizat CAF la licitație. Un angajat al Metorex și un reprezentant al CAF au fost condamnați în primă instanță la închisoare cu suspendare.
În cele din urmă, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a decis, în martie 2017, ca licitația respectivă trebuia anulată.
În 2019, Metrorex a lansat o nouă licitație pentru cumpărarea de trenuri. S-au înscris 5 fabricanți de trenuri de metrou: : Hyundai Rotem Company (Coreea de Sud), JSC Metrowagonmash (Rusia), Alstom Transport (Franța), Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) și chinezii de la CRRC Qingdao Sifang Co. în asociere cu Astra Vagoane Călători S.A.
Procedura și-a urmat cursul și a fost câștigată de Alstom. Dar CAF și CRRC Qingdao Sifang Co au contestat rezultatul licitație. Instanța a respins contestațiile, după o serie de proceduri și amânări.
În consecință, Metrorex SA poate, în perioada următoare, să semneze contractul cu francezii de la Alstom, care să înceapă lucrul la cele 13 rame de metrou pe care le au de livrat.
Oricum, va dura până să vedem trenurile noi circulând prin subteranele Capitalei. Potrivit caietului de sarcini, primul tren urmează să fie livrat în maxim 30 de luni de la semnarea contractului. În livrarea celorlalte 12 trenuri ar mai dura încă un an.
Or, asta înseamnă că - dacă Metrorex ar semna astăzi contractul (lucru imposibil pentru că e nevoie de pregătirea unei documentații – n.red.) - primul tren nou pentru Magistrala 5 va ajunge la București abia în 2023.

Iar după cum Spotmedia.ro v-a informat deja, Metrorex are deja o serie de probleme din cauza lipsei trenurilor de generație nouă.
Societatea de metrou are în dotare trenuri de generație nouă de la spanioli (CAF) și de la suedezi (Bombardier) pe care le folosește pe magistralele cele mai intes circulate.
Dar din cauză că n-a reușit să cumpere trenuri noi înainte să deschidă Magistrala M5, Metrorex a luat din cele Bombardie folosite pe alte magistrale și le-a dus pe noul traseu.
În consecință, pe magistrale pe care până la jumătatea lunii trecute se circula în condiții decente – cum ar fi M3 - au început acum să apară vagoane vechi, fabricate produse înainte de 1989 de fosta Întreprindere Vagoane Arad (devenită între timp Astra Vagoane Călători – n.red.).
Tot vagoane vechi, produse de fosta IVA circulă și pe M4 (Gara de Nord – Străulești).
La solicitarea SpotMedia.ro, directorul general al Metrorex, Gabriel Daniel Mocanu a precizat că strategia pentru a asigura condiții mai bune de călătorie este achiziția de trenuri noi.