Medici: La nivelul Pediatriei e un cataclism. Avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa

Medici: La nivelul Pediatriei e un cataclism. Avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa

Medicul primar ORL Marian Stamate de la Spitalul Colţea din Capitală atrage atenţia că la nivelul întregii ţări e o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi, el arătând că România este premiantă în Europa în domeniul mortalităţii infantile. Şi doctorul Hadrian Borcea, şeful UPU Bihor, a precizat că e o criză de medici în spitalele care nu sunt centre de rezidenţiat.

Specialiştii consideră că Pediatria nu atrage privirile  – nici ale media, nici ale autorităţilor, nici ale tinerilor medici – întrucât nu este ”spectaculoasă”.

ADVERTISING

”Dacă la un accident auto e ceva  spectaculos, e tragic, dar e un grad de spectaculozitate pentru presă şi pentru privitori, dacă la o explozie e blockbuster, deci este şi mai atractiv din punct de vedere media, dezastrul tăcut din spitalele României nu creează audienţă, nu atrage atenţia. Nu atrage atenţia, nu creează reacţii ale administraţiei locale şi naţionale din sistemul sanitar şi din sistemul financiar”, a declarat Marian Stamate, la Medika TV, joi seară.

Naţia asta e uşor-uşor condamnată la pieire

Stamate a tras un semnal de alarmă privind lipsa unor medici din spitale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Ţara există pentru că există copii. La nivelul Pediatriei în România este un cataclism. Nu mai sunt pediatri. Cei care au fost au ieşit la pensie sau mai fac gărzi din postura de pensionari, cât vor mai putea, săracii. Medicii tineri nu aleg pediatria sau nu se duc să profeseze în anumite zone.

Avem o criză de neonatologi extraordinară în oraşe cu 30.000 de locuitori, să nu credeţi că e vorba de un oraş cu 5.000 de locuitori. Atunci, naţia asta e uşor-uşor condamnată la pieire.

La ora actuală dintr-un cumul de factori avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa. Adică am reuşit să fim premianţi şi noi la ceva în Uniunea Europeană. Din păcate, la mortalitate infantilă”, a mai spus Stamate.

ADVERTISING

Unii rămân rezidenţi pe veci

Şi medicul Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor, a precizat la Medika TV că sunt multe specialităţi deficitare mai ales în spitalele judeţene care nu sunt centre de rezidenţiat.

”E un fenomen general în întreaga ţară. Sunt specialităţi extrem de deficitare în întreaga ţară. Pediatria este una, chirurgia toracică este alta, neurochirurgia.

Sunt multe specialităţi deficitare, mai ales în spitalele judeţene care nu sunt centre de rezidenţiat.

Mai este un fenomen extrem de periculos pentru viitorul medicinei din România. Centrele de rezidenţiat atrag medicii prin faptul că medicul rezident este la începutul vieţii sale profesionale, cât şi familiale. Îşi întemeiază o familie şi rămâne în centrul de rezidenţiat şi doreşte să rămână, fiindcă are familia întemeiată acolo.

Îi va fi greu să se mobilizeze  într-un spital judeţean care nu e atractiv. Sunt spitale judeţene din zona noastră (Satu Mare, Zalău, Bistriţa) care reuşesc să atragă destul de greu specialiştii pentru că aceştia preferă să rămână acolo unde şi-au întemeiat familia”, a precizat Borcea.

Hadrian Borcea a adăugat că sunt unii rezidenţi care fac mai multe rezidenţiate, în loc să meargă să lucreze în alte spitale.

”Problema e că pentru a nu pleca din centrul de rezidenţiat i se acceptă să facă şi al doilea rezidenţiat şi să facă şi al treilea rezidenţiat. Adică rămân rezidenţi pe veci în centrele de rezidenţiat.

Am colegi care sunt în anul I-II-III pe medicină de urgenţă, dar care sunt specialişti neonatologi, specialişti de chirurgie toracică, de care ar fi nevoie în spitalele judeţene, altele decât în centrele de rezidenţiat”, a subliniat Borcea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇