Maternitatea Odobescu din Timișoara, un pericol pentru pacienți și personalul medical: Clădirea veche de 100 de ani e pe cale să se prăbușească (Video)

Maternitatea Odobescu din Timișoara, un pericol pentru pacienți și personalul medical: Clădirea veche de 100 de ani e pe cale să se prăbușească (Video)

Clădirea veche de un secol a Maternității Odobescu din Timișoara cedează câte puțin în fiecare an și pune în pericol pacienții și personalul medical. Structura de rezistență este afectată, iar mai multe spații au fost închise după ce un tavan de la parter s-a prăbușit.

Maternitatea care deservește regiunea de vest a României, cea mai mare unitate de profil funcțională la această oră, este pe cale să se prăbușească.

Structura de rezistență e atât de afectată, încât joia trecută s-a decis închiderea a cel puțin cinci saloane pentru gravide și lehuze, sala de nașteri, centrul de expertiză oftalmologică și ambulatoriul de neonatologie.

ADVERTISING

O cărămidă a căzut din tavan și a rănit un muncitor

Tavanul s-a prăbușit în cabinetul în care se făceau consultații pentru copiii născuți prematuri și care aveau probleme cu ochii, unde aceștia veneau însoțiți de mamele lor. Au fost aduși stâlpi metalici ca să susțină tavanul, pentru a limita riscul de noi incidente, dar problemele nu se opresc aici: la etajul de deasupra podeaua s-a lăsat periculos de mult, iar în grupurile sanitare s-au format crăpături imense.

Totul s-a întâmplat după ce pe 29 mai a avut loc un incident care ar fi fost trecut sub tăcere de conducerea maternității care aparține de Spitalul Municipal. Un electrician a suferit un accident de muncă, după ce tavanul parterului a cedat și o cărămidă l-a lovit în cap, relatează Renașterea Bănățeană.

ADVERTISING

Potrivit publicației, există fisuri în structura de rezistență a întregii clădiri, iar podeaua de la etajul întâi unde se aflau saloanele pacientelor a cedat în mai multe locuri. Săptămâna trecută au fost aduși muncitori pentru a cârpi, pe ici pe colo, ce se poate repara urgent, însă sunt necesare lucrări serioase și vor trece câteva luni până când spațiile închise pot fi redate în folosință.

"S-a deplasat echipa de experți din primărie la fața locului. A fost asigurat planșeul. S-au evacuat două încăperi. Momentan am fost asigurați că este doar o cedare punctuală de planșeu", a declarat Ramona Gîdea, director îngrijiri medicale, Spitalul Municipal Timişoara, pentru TVR Info.

Maternitatea Odobescu se prăbușește pe mămici și bebeluși

S-au făcut doar renovări minore

Maternitatea Odobescu este compusă din două clădiri lipite una de cealaltă. Clădirea mare este luată în chirie de la o fundație, cu excepția etajului doi, construit în perioada comunistă, iar clădirea mai mică, legată de prima, este proprietatea Primăriei Timișoara.

ADVERTISING

Ambele sunt foarte vechi, fiind construite în anul 1895. De atunci au trecut prin câteva renovări minore, atât în interior, cât și la fațade, însă în cei 130 de ani de existență nu s-a făcut nicio lucrare de consolidare a structurii de rezistență.

Dacă la clădirea mică s-au renovat fațada, demisolul și parterul, printr-un proiect european, în anii 2014 - 2015, la clădirea principală nu a fost renovată nici măcar fațada, așa că de mai mulți ani pietonii trec pe propria răspundere pe lângă ea, cu riscul să le cadă tencuiala în cap. Trecătorii, dar și gravidele care vin să nască sunt întâmpinați de anunțuri tipărite, puse pe ziduri: "Atenție cade tencuiala!".

Autoritățile locale și reprezentanții spitalului municipal, de care aparține maternitatea Odobescu, așteaptă rezultatele expertizei pentru a vedea ce trebuie făcut.

Maternitatea Odobescu din Timișoara ar fi trebuit mutată cu totul de mult timp. În urmă cu doi ani a fost depus un proiect pentru construirea unei clădiri noi cu bani de la PNRR. Există deja un teren și o autorizație de construcție, dar proiectul nu a fost aprobat.

În Timișoara este disponibilă o clădire nou construită, finalizată în martie, dar acolo va fi mutată cealaltă maternitate din oraș, Bega.

Patru județe afectate de închiderea parțială a maternității

Închiderea parțială a Maternității Odobescu are un impact regional. Este cea mai mare maternitate din regiunea de Vest, cu un număr de 246 de paturi. În ultimii trei ani, aici au avut loc între 3.000 și 4.000 de nașteri.

Secţiile clinice de obstetrică-ginecologie şi neonatologie ale Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara sunt ierarhizate la nivelul 3 conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1881/2006 şi asigură îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor cu prematuritate extremă, preluând gravide şi nou-născuţi de la unităţile medicale din Regiunea Vest, adică pacientele din judetele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

Centrul de Boli Rare Oculare, singurul centru acreditat european din România, deservea pacienți din toate categoriile de vârstă și din toate județele țării, iar în lipsa altui spațiu își va închide activitatea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇