Lumina de la Ierusalim a fost adusă în România. Cum ajunge la biserici și ce restricții sunt în noaptea de Înviere

Lumina de la Ierusalim a fost adusă în România. Cum ajunge la biserici și ce restricții sunt în noaptea de Înviere

Lumina Învierii Domnului s-a aprins la Sfântul Mormânt de la Ierusalim. A fost primită pe Aeroportul Otopeni de un preot ortodox român de la Muntele Athos, merge la Catedrala Patriarhală, iar apoi va fi distribuită în țară.

Evenimentul a avut loc, la fel ca și în anii trecuți, în timpul unei slujbe religioase pe care a condus-o Teofil al III-lea, Patriarhul Constantinopolului.

Agenția de știri Basilica a anunțat că lumina s-a aprins, la Sfântul Mormânt, în jurul orei 13:55, iar la această oră a ajuns deja în România și urmează să fie primită la Catedrala Patriarhală din București, de către Patriarhul Daniel, în cadrul unei procesiuni care începe la ora 19:30.

ADVERTISING

Întreaga slujbă de la Ierusalim a fost transmisă în direct și comentată, pe postul de televiziune Trinitas TV, care face parte din trustul de presă al Patriahiei Române.

Miracle of the Holy Fire(Holy Light) in Jerusalem 2021

Un ritual vechi de secole

Pentru credincioșii ortodocși, aprinderea luminii la Sfântul Mormânt este o minune care se repetă, de sute de ani, în cadrul unei ceremonii stricte.

Pe scurt, în sâmbăta dinaintea Învierii, după slujba Prohodului, pe piatra Sfântului Mormânt se așează vată curată.

Mormântul este apoi verificat și se elimină orice sursă de foc (pe care ar putea-o folosi preoții ca să aprindă vata - n.red.). După controale, Sfântul Mormânt este închis și păzit.

ADVERTISING

Primii care au acces înăuntru, după parcurgerea unor etape liturgice, sunt preoții conduși de Patriarhul Ierusalimului.

După ce acesta spune o rugăciune, vata se aprinde. De la acele flăcări, preoții aprind lumănări și le dau și celorlalți participanți la slujbă.

Cei mai puțin credincioși admit că vata se aprinde, dar susțin că este vorba despre o reacție chimică.

Mai exact, despre faptul că suprafețele care se aprind ar fi tratate cu un amestec de fosfor și sulfură de carbon. Iar când sulfura se evaporă, fosforul în contact cu oxigenul din aer se aprinde.

Lumina Sfântă va ajunge și în acest an în România

În acest an, o lumânare aprinsă la flăcările de la Sfântul Mormânt va fi adusă cu avionul, pe Aeroportul Henri Coandă, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

ADVERTISING

Lumina le va fi oferită reprezentanților Patriarhiei Române. An de an, la aeroport își trimit delegați și Mitropoliile, Arhiepiscopiile și Episcopiile din țară. Fiecare delegat își aprinde lumânarea din flăcările aduse de la Ierusalim.

Apoi, lumina ajunge la catedralele din țară, de unde o iau preoți și o răspândesc în biserici.

Mai puține restricții în noaptea de Înviere, față de anul trecut

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat încă de zilele trecute cum vom circula și cum se vor desfășura slujbele, în noaptea de Înviere.

Înainte de toate, merită amintit că ne vom putea deplasa fără declarație între orele 22:00 și 05:00. Dar numai cu scopul de a merge la biserică. Cu alte cuvinte, nu vom putea sta cu orele pe bancă, în parc.

”(…) Se va permite și pătrunderea în interior (la biserică - n.red.), dar cu respectarea distanței și într-un număr limitat, în așa fel încât să nu se producă aglomerare.

Dacă va fi vreme frumoasă, cu siguranță vor fi afară slujbele”, a declarat luni Alin Stoica.

E o relaxare a restricțiilor, în condițiile în care anul trecut Paștele s-a sărbătorit în perioada de carantină. Credindincioșii nu au putut merge la biserică. În schimb, au avut voie doar să coboare în fața blocului sau să iasă în fața porții, pentru a-și aprinde lumănările de la cele purtate pe străzi de preoți și voluntari de la biserici.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇