Iohannis: În noaptea de Înviere nu e nevoie de declaraţie pentru a merge la biserică. Nu ne amestecăm în felul cum se organizează slujba. Va fi şi afară, şi la interior

Iohannis: În noaptea de Înviere nu e nevoie de declaraţie pentru a merge la biserică. Nu ne amestecăm în felul cum se organizează slujba. Va fi şi afară, şi la interior

Oamenii care merg la biserică în noaptea de Înviere nu vor avea nevoie de declaraţie pe proprie răspundere, iar slujba se va ţine după datină, şi în interior şi afară, a precizat miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

„Biserica va organiza slujba aşa cum e datina. Nu ne amestecăm în felul în care e organizată slujba la biserică. Stim că o parte de slujbă se tine afară, apoi creştinii vor lua Paştele şi eu îmi doresc ca totul să se desfăşoare în linişte şi bună rânduială”, a subliniat azi preşedintele.

Cât despre restricţii, şeful statului a adăugat: "Pot să vă spun câteva lucruri certe care au fost discutate împreună cu reprezentanţii bisericilor, în special cu reprezentanţii BOR. În noaptea de înviere restriciţiile de circulaţie se ridică. Aşadar, creştinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui declaraţii pe proprie răspundere".

ADVERTISING

Iohannis a precizat că aceste relaxări se regăsesc deja prevăzute în HG care reglementează prelungirea stării de alertă.

„Aceste lucruri sunt deja prevăzute în hotărârea de guvern pentru starea de alertă, care este acum în vigoare și nu vor exista modificări în aceste reglementări. Deci nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere, dimpotrivă, vor fi mai puține restricții. Ne dorim ca oamenii să poată merge la biserică”, afirmă Iohannis.

Cîţu spunea că se fac slujbe doar afară

Informaţia furnizată de Klaus Iohannis referitoare la slujbe contrazice o declaraţie de acum două zile a premierului Florin Cîţu, care spunea că acestea se vor ţine doar în afara bisericilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Tot trebuie să avem niște reguli de distanțare, în jurul bisericii etc. S-a putut și până acum se va putea și în noaptea de Paști. Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare", a spus premierul, pe 19 aprilie.

Regulile anunţate de BOR

Ulterior, marţi, pe 20 aprilie, Sfântul Sinod a făcut o serie de recomandări pentru organizarea slujbelor de Florii şi de Paşti şi a precizat că slujbele pot fi oficiate în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

BOR a mai anunţat că se va ști dinainte câte persoane au voie în interiorul bisericilor:

”Preoţii parohi, stareţii sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcaşul de cult şi în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioşii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanţarea fizică dintre persoane”.

ADVERTISING

Cum va fi evitată aglomerația

Pentru a evita aglomerația, la biserici se vor organiza, afară, mai multe puncte de distribuire a Paştilor (pâine binecuvântată şi stropită cu agheasmă şi vin, pregătită şi ambalată din vreme în pachete/punguţe de unică folosinţă închise, respectând regulile de igienă), a lumânărilor, a candelelor şi a obiectelor de colportaj.

Apoi:

  • credincioşii vor aştepta, în afara lăcaşului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanţa de 1,5 m între persoane;
  • după oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie şi Pastorala;
  • la finalul slujbei de afară, pentru săvârşirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcaşul de cult împreună cu credincioşii, în limita spaţiului disponibil. Dacă este prea aglomerat, slujba se va ține afară.

Prima zi de Paști

”În prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, cu participarea credincioşilor mireni, respectându-se regulile sanitare în vigoare”, mai precizează Patriarhia.

Vezi și Imagini impresionante cu mii de credincioși adunați pentru Paștele catolic, dar care respectă restricțiile

Ce spune hotărârea de guvern

Pe 8 aprilie, Guvernul a aprobat hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie, cât şi pentru stabilirea măsurilor care sunt aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Această HG prevede că este permisă circulaţia în perioada 1 mai - 2 mai, în intervalul orar 20:00 - 05:00, pentru ca oamenii să poată participa la slujba de Înviere,


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇