A început pelerinajul la Sf. Parascheva, unde sunt așteptate peste 300.000 de persoane - programul și recomandări de la medici

A început pelerinajul la Sf. Parascheva, unde sunt așteptate peste 300.000 de persoane - programul și recomandări de la medici
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva începe sâmbătă, 8 octombrie. De la ora 6:00, racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni şi a fost depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până sâmbătă, pe 15 octombrie.

Mii de pelerini din ţară şi din străinătate au participat, sâmbătă dimineaţă, la scoaterea în procesiune a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva. Preoţii vor oficia în orele următoare slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie. Pelerinii au venit la Iaşi încă de vineri dimineaţă şi s-au aşezat la rând în aşteptarea momentului în care se vor închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Astăzi sunt așteptate să ajungă și 120 de autocare cu credincioşi din Voluntari.

ADVERTISING

Peste 300.000 de pelerini sunt aşteptaţi să participe la manifestările religioase în următoarea săptămână. Perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi pe 13 şi 14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va însemna un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore, informează Jandarmeria. 

De asemenea, în data de 14 octombrie, pe timpul celor două evenimente simultane, respectiv pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfânta Liturghie oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, vor fi prezente în zona centrală a Iaşiului peste 90.000 de persoane. 

ADVERTISING

Pentru a evita aglomerarea de persoane şi producerea de busculade, forţele de ordine au creat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană - str. Arhitect G.M. Cantacuzino - str. Iordache Lozonschi - str. Cloşca- str. Petru Movilă - str. Uzinei - str.  Morilor - str. Alexandru Ipsilanti Vodă - str. Sfântul Andrei - str. Iancu Bacalu - Blvd. Regele Ferdinand I al României (fosta Splaiul Bahlui Mal Stâng). 

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de primăria Iaşi.  

ADVERTISING

Recomandări de la medici

Medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase recomandă persoanelor care vin în aceste zile în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, să aibă asupra lor şi haine mai groase, o umbrelă şi alimente neperisabile pentru a evita astfel toxiinfecţiile alimentare.

"Ca să nu umbrim frumuseţea sărbătorilor şi pentru că bolile nu ţin cont de sărbătoare este chibzuit să urmăm câteva sfaturi. (...) Este important de ştiut că organismul trebuie pregătit pentru pelerinaj. Mai exact: perioada care precede călătoriei la Iaşi să fie una de odihnă şi alimentaţie echilibrată, bogată în proteine, grăsimi, glucide şi vitamine obţinute din fructe şi legume", a declarat dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, citat de Agerpres.

Medicul recomandă pelerinilor care vin cu mâncare la pachet să se asigure că acesta conţine alimente neperisabile şi să nu uite să consume lichide precum apă sau ceai cald, dacă temperatura o impune.

În cazul persoanelor care iau tratament pentru boli cronice, dr Florin Roşu le recomandă să nu uite medicaţia acasă şi să respecte administrarea acestora aşa cum a fost prescrisă de medicul curant.

"Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie să folosească mască de protecţie. Este un gest responsabil din partea acestora cât şi pentru ceilalţi din jur. De asemenea, trebuie să anunţe personalul medical care cu siguranţă monitorizează desfăşurarea fără incidente a pelerinajului, pentru a primi ajutor şi recomandări", a declarat dr Florin Roşu.

Medicul recomandă fiecărei persoane care vine în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei să aibă în bagaj îmbrăcăminte mai groasă şi o pelerină de ploaie sau o umbrelă.

"Confortul termic, alimentaţia şi hidratarea ajută organismul să facă faţa oboselii care cu siguranţă se acumulează după călătorie şi apoi pelerinaj", a declarat dr Florin Roşu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇