Iarna vine, bucureștenii riscă să rămână în frig și fără apă caldă. Ce soluții au Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu

Iarna vine, bucureștenii riscă să rămână în frig și fără apă caldă. Ce soluții au  Gabriela Firea, Nicușor Dan și Traian Băsescu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De viitorul primar al Capitalei depinde dacă vom mai avea și în următorii ani sistem centralizat de termoficare în oraș sau dacă cei peste 1 milion de bucureșteni care depind de el vor rămâne în frig și fără apă caldă.

De ani buni, uriașul sistem de încălzire al orașului este, tehnic, la un pas de colaps. În plus, e împovărat de datorii.

Una peste alta, chiar dacă în aceste condiții am reuși să trecem și peste iarna care vine, e clar că fără măsuri urgente, sistemul de termoficare n-o mai duce mult.

SpotMedia.ro vă prezintă astăzi cum propune să rezolve această problemă fiecare dintre candidații cu șanse la funcția de primar general al Capitalei, după alegerile de duminică, 27 septembrie.

Sistemul de termoficare al Capitalei este al doilea ca mărime din Europa, după cel al Moscovei. A fost construit în comunism și extins continuu până pe la jumătatea anilor 1980, pe măsură ce s-a dezvoltat orașul.

Din păcate, în întreținerea acestui sistem gigantic nu s-a investit aproape deloc, în ultimele decenii. Așa că acum cedează des, iar oamenii rămân fără apă caldă și căldură.

Iată de ce se întâmplă așa, cine e de vină, dar și cum ar putea viitorul primar să evite colapsul termoficării.

Cum funcționează termoficarea Capitalei și de ce e sistemul pe butuci

Sistemul de termoficare din București are mai multe componente.

Pe de o parte, avem principalii producătorii de energie termică. Este vorba despre centralele electrice de termoficare (CET), administrate de ELCEN (societate deținută de Guvern). Au fost 6 astfel de CET-uri, dar două au fost dezafectate fără prea multe explicații. Așa că au rămas 4.

ADVERTISING

Acestea produc apă fierbinte, care este distribuită apoi în oraș, printr-o rețea de conducte administrată de Compania Municipală Termoenergetică SA.

Mai exact, fiecare CET livrează apă opărită pe magistrala tur – conductă subterană groasă – către o parte dintre cele circa 1.000 de puncte termice din oraș.

Această apă fierbinte de la CET nu va ajunge nici în caloriferele noastre și nici la robinete. Scopul ei este doar acela de a ajunge în punctul termic și de a trece printr-un dispozitiv numit schimbător de căldură.

În interiorul schimbătorului, apa opărită de la CET o va încălzi pe cea care pleacă printr-o rețea de țevi mai subțiri către caloriferele și robinetele noastre.

cum-functioneaza-termoficarea-Capitalei-1
Cum funcționează, în linii generale, sistemul de termoficare al Capitalei. Grafic realizat de Alexandru Nistor

După ce a trecut prin schimbător, apa de la CET se va întoarce, prin conducte subterane numite ”magistrale de retur”, către centrala care a livrat-o. Acolo, ea va fi reîncălzită și repompată către punctele termice.

Acest circuit al apei ar trebui să fie unul închis, cu pierderi minime. Dar nu este. Conductele magistrale pocnesc des, iar bună parte din apa opărită se scurge în pământ. Când e o astfel de avarie majoră, întregul sistem are de suferit, iar oamenii rămân fără apă caldă sau căldură.

Sudor-de-termoficare-sudeaza-o-conduca-magistrala-
Sudor de termoficare lucrează la o conductă magistrală prin care CET-urile vor livra apă oprită către punctele termice. Foto: Alexandru Nistor

De ce ce s-a ajuns aici? Din cauză că primarii Capitalei au risipit zeci de ani banii cu care ar fi trebuit să repare conductele.

Așa a ajuns sistemul de termoficare să se învechească. Iar acum circa 80% din cei 954 de kilometri de conductă magistrală din subteranul Bucureștiului trebuie înlocuiți. E enorm de mult de muncă și ar fi nevoie de sute de milioane de euro!

conducta-veche-de-termoficare-
Conductă veche de termoficare, scoasă din subteran pentru a fi înlocuită. Foto: Alexandru Nistor

Și nu e asta singura problemă! În București, Primăria trebuie să achite, sub formă de subvenție, circa 60% din prețul energiei termice către ELCEN. Din păcate, ani la rând primăria n-a plătit la timp.

ADVERTISING

Așa că RADET (regia care administra rețeaua de termoficare - n.red.) a acumulat datorii uriașe, de circa 3,7 miliarde de lei la ELCEN. A intrat în insolvență și, în toamna lui 2019, a falimentat.

Sistemul a fost preluat de Compania Municipală Termoenergetica SA. Dar și aceasta s-a afundat curând în datorii (tot din cauză că PMB n-a plătit subvenția la timp - n.red.) și a ajuns să datoreze penalități de milioane la ELCEN.

Ce se mai poate face într-o astfel de situație? Iată ce propune fiecare dintre candidații cu șanse la funcția de primar general.

Gabriela Firea: Banii europeni vor rezolva problema apei calde

În campania electorală din 2016, Gabriela Firea a prezentat un program care se numea ”Rezultate pentru bucureșteni”. În document promitea ”principii simple” de reformă. Mai exact:

  • construcția de noi centrale eficiente care să-i deservească, mai eficient decât actualele CET-uri, pe bucureștenii din catiere ca Titan, Patelimon, Colentina și Aviației
  • reproiectarea și modernizarea traseelor de conducte, inclusiv cu fonduri europene
  • transformarea RADET în societate comercială sănătoasă din punct de vedere economic.

Centralele promise nu s-au construit. Din cei circa 760 de kilometri de conductă magistrală de înlocuit s-au schimbat doar 60 de kilometri.

muncitori-care-se-odihnesc-pe-conducat-de-termofic
Conductă preizolată cu care se înlocuiește, pe unele șantiere, magistrala veche de termoficare. Foto: Alexandru Nistor

Nici bazele unei administrări sănătoase a sistemului nu s-au pus la timp.

Mai exact - cu RADET în insolvență - Gabriela Firea a înființat, ilegal, o companie municipală numită Energetica SA, care să preia sistemul de termoficare. Ulterior, în încercarea de a aduce firma în legalitate, Firea a divizat-o în alte două societăți: Termoenergetica SA și Energetica Servicii SA.

ADVERTISING

Nici bine nu s-a terminat această operațiune de scindare, că Firea a decis să fuzioneze la loc Termoenergetica și Energetica Servicii.

Între timp, RADET a falimentat și sistemul de distrubuție a agentului termic a trecut la Termoenergetica SA. Din păcate, acestă societate - deși n-avea nicio datorie la început - a acumulat repede sume mari de plată către ELCEN.

Acum are de achitat ultimele 6 luni de consum, în valoare de peste 385 de milioane de lei.

Ce urmează? Nu prea știm. În ciuda insistențelor SpotMedia.ro, n-am reușit să identificăm un nou program al Gabrielei Firea pentru un eventual viitor mandat.

Ceea ce aproape că a reușit administrația Gabriela Firea este să acceseze 278 de milioane de euro - bani europeni nerambursabili - cu care să înlocuiască circa 200 de kilometri de conductă magistrală uzată.

Potrivit surselor SpotMedia.ro, însă, banii europeni pot fi cheltuiți în următorii 3 ani, potrivit regulilor UE.

Și e greu de zis dacă o administrație care a înlocuit 60 de kilometri de conductă magistrală în 4 ani ar reuși să înlocuiască 200 de kilometri în doar 3 ani!

Nicușor Dan: Schimbăm 300 de km de conductă și atragem clienți noi în sistem

Nicușor Dan, candidatul independent susținut de PNL, USR și PLUS la Primăria Capitalei, consideră că se poate schimba mai multă conductă pe an decât a făcut administrația Firea.

Și susține că va continua automatizarea punctelor termice, va anvelopa blocuri și va atrage noi clienți - cum ar fi cartiere noi de locuințe sau mari magazine - să se branșeze la sistem.

Din înțelegerea noastră, singurul mod în care ar putea ”atrage” consumatorii noi ar fi să-i oblige: cine vrea să construiască primește autorizație doar dacă se branșează la sistemul centralizat de încălzire. Doar că ”a obliga” și ”a condiționa emiterea autorizației” nu sunt cuvinte oportune într-un program electoral.

Iată lista măsurilor propuse de Nicușor Dan pentru termoficare:

  • accesarea fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de termoficare (procedura de accesare a unei prime tranșe a fost aproape finalizată de administrația Firea – n.red.)
  • înlocuirea a 300 km de conductă din rețeaua principală, cu alocări financiare prioritare (acest proiect s-a derulat până acum într-un ritm extrem de lent, iar investițiile reale au fost mult sub cele asumate în mod oficial chiar de către municipalitate).
  • automatizarea completă a punctelor termice.
  • continuarea, în paralel cu modernizarea rețelei de termoficare, a investițiilor pentru eficientizarea energetică a clădirilor private și publice
  • atragerea de noi clienți în sistem (noile cartiere rezidențiale, consumatori industriali, centre comerciale)
  • reeșalonarea datoriilor sistemului de termoficare pe baza unei negocieri, de către o administrație nouă, care convinge partenerii de negocieri că e hotărâtă să rezolve problemele.
pagina-privind-termoficarea-din-programul-lui-Nicu
Pagina din programul electoral al lui Nicușor Dan în care sunt prezentate măsurile pentru termoficarea Bucureștiului

Traian Băsescu: Apă încălzită cu energie solară, centrale și conducte noi, cu fonduri europene

Atât Gabriela Firea, cât și Nicușor Dan vor să schimbe conducta magistrala uzata cu fonduri europene.

Candidatul PMP la funcția de primar general, Traian Băsescu, susține că ar putea exploata interesul Europei pentru reducerea emisiilor de carbon și ar putea - tot cu bani europeni - să construiască noi centrale electrice de termoficare și să asigure surse alternative de încălzire a apei.

Iată, pe scurt, principalele soluții propuse de Traian Băsescu:

  • asigurarea apei calde menajere timp de 8 luni pe an din surse regenerabile prin amplasarea de panouri solare oriunde acest lucru este tehnic posibil (...)
  • izolarea termică a blocurilor şi a locuinţelor individuale cu polistiren grafitat de 10 cm grosime şi înlocuirea ferestrelor cu ferestre termopan
  • construcția mai multor centrale (una pentru cartierele Tei și Aviației, una în zona Colentina și o altă în locul fostului CET Titan) în primii 2 ani de mandat
  • retehnologizarea centralei Casa Presei Libere (...) și trecerea ei pe cogenerare, în al treilea an de mandat
  • construirea, fără întreruperea traficului, a unei magistrale tur – retur, paralel cu râul Dâmboviţa între CET Grozăveşti şi CET Sud din care se poate face distribuţia agentului termic către cartiere pe distanţe mult mai scurte comparativ cu distanţele sistemului circular actual. Detalii despre aceste proiect a oferit Traian Băsescu pe larg într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Traian Băsescu susține că aproape toate ideile sale pot fi finanțate din fonduri europene. Mai multe despre soluțiile propuse de Traian Băsescu pentru termoficarea Bucureștiului puteți citi pe pagina acestuia de Facebook.

Rămâne să vedem cine va ajunge primar geneal al Capitalei la alegerile de pe 27 septembrie și dacă - odată instalat în funcție - va mai face ce promite acum.

Citește exclusivitățile SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇