Harababură în listele cu adăposturi în caz de atac sau dezastru: s-a dărâmat clădirea de 8 luni, dar e încă pe lista refugiilor viabile

Harababură în listele cu adăposturi în caz de atac sau dezastru: s-a dărâmat clădirea de 8 luni, dar e încă pe lista refugiilor viabile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși încă figurează pe lista oficială a locurilor în care bucureștenii se pot refugia, în caz de atac armat sau dezastru natural, un adăpost de protecție civilă a dispărut odată cu clădirea sub care era amenajat.

Iată cum se poate întâmpla așa ceva, dar și ce înseamnă pentru siguranța cetățenilor.

În caz de bombardament sau dezastru natural, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență București Ilfov (ISU B-IF), locuitorii Capitalei se pot refugia în:

  • 185 de spații din subsoluri (stații de metrou, parcări subterane etc)
  • cele 1.198 de adăposturi de protecție civilă din subsolurile blocurilor, ale firmelor sau instituțiilor publice. Dintre acestea, peste 1.000 sunt proprietate privată a locuitorilor blocurilor sau a firmelor
ADVERTISING

Per total, pe hârtie, aceste locuri ar putea adăposti puțin peste 200.000 de oameni, adică în jur de 10% din populația Bucureștiului. Dar – după cum spotmedia.ro a relatat deja pe larg - doar unul dintre trei adăposturi de protecție civilă este funcțional.

O altă problemă este că - deși încă figurează pe lista IGSU - parte dintre adăposturi nici măcar nu mai există.

De ce s-a desființat un adăpost de pe Bulevardul Timișoara

Un cititor al spotmedia.ro ne-a semnalat că pe lista IGSU figurează, pe Bulevardul Timișoara, la nr. 6C, un adăpost de protecție civilă cu numărul de listă 4.405. Dar în realitate, clădirea sub care era amenajat adăpostul - un fost sediu de bancă - s-a demolat. În aceste condiții, cititorul ne-a întrebat dacă adăpostul mai există și mai reprezintă un refugiu, la nevoie? Iar dacă nu, de ce mai figurează el pe lista IGSU?

sediul-de-banca-de-pe-Bulevardul-Timisoarei-6C
Așa arăta clădirea demolată. Captură: Google Earth

Am întrebat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov care este situația respectivului adăpost.

ADVERTISING

„În perioada 7-10.03.2022, cadre ale ISU B-IF au realizat o verficare a adăposturilor de protecție civilă existente în evidența instituției, în urma căreia s-a constatat că adăpostul la care faceți referire din Bulevardul Timișoara nr. 6C nu mai există, clădirea fiind dărâmată.

cladire-daramata-Bulevardul-Timisoara-6C
Cum arăta, încă din octombrie 2021, terenul de pe Bulevardul Timișoarei 6C, după demolatea clădirii. Foto: captură Google Earth

Având în vedere cele menționate mai sus, vă informăm că adăpostul din Bulevardul Timișoara nr. 6C a fost realizat la o construcție proprietate privată, iar proprietarul are dreptul, conform prevederilor legale, de a poseda, folosi și dispune în mod exclusiv de un bun, în mod exclusiv, absolut și perpetuu.

ADVERTISING

Proprietatea se întinde și asupra subsolului, cu respectarea limitelor legale. Fiind o proprietate privată, iar adăpostul făcând parte din fondul privat de adăpostire, proprietarul clădirii nu avea obligația legală să notifice instituția noastră cu privire la demolarea construcției.

În acest adăpost (...) dreptul de folosire, în caz de necesitate, ar fi revenit proprietarilor/utilizatorilor clădirii respective, nefiind un adăpost public, destinat tuturor cetățenilor”, a transmis ISU B-IF, la solicitarea spotmedia.ro.

Cu alte cuvinte, proprietarul clădirii în care se afla banca și-a construit acel adăpost de protecție civilă pentru ocupanții clădirii. În caz de atac sau calamitate, cei din clădire nu erau obligați să primească în adăpost și oameni de pe stradă.

Dacă nu mai există, de ce e pe lista adăposturilor ISU?

Am înțeles din răspunsul ISU B-IF că proprietarul clădirii de la nr. 6C de pe Bulevardul Timișoara avea dreptul să își demoleze clădirea și, pe cale de consecință, să dezafecteze adăpostul pe care și-l pregătise la subsol.

Întrebarea este: dacă respectiva clădire s-a demolat la finalul verii trecute, iar la începutul lunii martie 2022, ISU B-IF a constatat oficial că adăpostul de protecție civilă nu mai există, atunci de ce mai figurează el pe listele oficiale cu adăposturi?

„Lista actualizată cu spații de adăpostire existente în Municipiul București, precum și informații cu privire la concepția de adăpostire puteți accesa la site-ul ISU B-IF (...) la următorul link https://isubif.ro/local/lista-adaposturi/. Menționăm că această listă se actualizează permanent, în funcție de modificările survenite în urma verificărilor din teren”, a transmis ISU B-IF, la solicitarea spotmedia.ro.

Într-adevăr, pe lista Inspectoratului bucureștean pentru Situații de Urgență n-am mai găsit menționat adăpostul de protecție civilă de pe Bulevardul Timișoara, nr. 6C.

În schimb, el figurează încă pe lista de pe siteul IGSU, din care face parte și ISU B-IF.

lista-IGSU-adapost-Timisoara-6C

De asemenea, deși nu mai există de aproape 8 luni, adăpostul figurează pe site-ul adăpostulmeu.ro.

La solicitarea spotmedia.ro, ISU B-IF a transmis că nu gestionează acel site și nu răspunde pentru conținutul său.

Vom reveni în curând cu informații legate de modul în care putem identifica cel mai apropiat adăpost de protecție civilă de locul în care ne aflăm, la momentul unui potențial atac asupra orașului sau dezastru natural.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇