Grindeanu promite să avem 1.000 km de autostradă chiar de luna viitoare. Ce tronsoane se deschid în 2023 și cum era să-i provoace un infarct ministrului de Finanțe (Video)

Grindeanu promite să avem 1.000 km de autostradă chiar de luna viitoare. Ce tronsoane se deschid în 2023 și cum era să-i provoace un infarct ministrului de Finanțe (Video)

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vizitat miercuri mai multe șantiere de pe Autostrada Transilvania, ocazie cu care a anunțat că borna de 1.000 de kilometri de drum de mare viteză va fi atinsă odată cu darea în folosință a secțiunii de autostrada Nușfalău – Suplacu de Barcău.

„Borna de 1.000 de km de drum de mare viteză va fi atinsă odată cu deschiderea secțiunii Nușfalău- Suplacu de Barcău (13,55 km)”, a transmis ministrul Transporturilor, citat de Mediafax.

Conform acestuia, stadiul fizic al lucrărilor este de 95% și acesta „arată seriozitatea constructorului”.

„Dacă și condițiile meteorologice vor permite, există posibilitatea ca luna viitoare să puteam circula în regim de autostradă pe această secțiune”, a mai spus Grindeanu.

Borna de 1.000 de km de drum de mare viteză va fi atinsă odată cu deschiderea secțiunii Nușfalău- Suplacu de Barcău (13,55 km.).Stadiul fizic al lucrărilor este de 95% și ne arată seriozitatea constructorului. Dacă și condițiile meterologice vor permite, există posibilitatea ca luna viitoare să puteam circula în regim de autostradă pe această secțiune.

Publicată de Sorin Grindeanu pe Miercuri, 9 august 2023

Se va putea circula pe autostradă de la Cluj-Napoca la Târgu Mureș

El a mai anunțat că, dacă se menține ritmul lucrărilor, până la sfârșitul anului, se va putea circula pe autostradă de la Cluj-Napoca la Târgu Mureș, pentru că va fi dat în folosinţă şi lotul Cheţani - Câmpia Turzii de pe Autostrada Transilvania, cu o lungime de 15,7 kilometri, construit de asocierea Strabag - Geiger.

ADVERTISING

"Am venit azi să văd în ce stadiu sunt lucrările pe acest tronson important, Cheţani-Câmpia Turzii, care ar închide toată această legătură a municipiului Târgu Mureş cu Cluj, cu Sibiu, inclusiv cu Timişoara. (…) Am văzut toată lucrarea de la un capăt la altul, ar putea fi sfârşitul acestui an când să fie finalizată această lucrare.

Ştiţi foarte bine că ea a început prin 2016-2017, dacă nu mă înşel. Din păcate, n-a mers în ritmul dorit, s-a reziliat contractul, iar anul trecut, în toamnă, undeva în octombrie-noiembrie, a fost preluat contractul de această nouă asociere de companii (...) această asociere îşi face treaba. Deci lucrările merg într-un ritm foarte bun şi de aia suntem optimişti că până la sfârşitul anului putem să dăm în circulaţie, dacă şi vremea e una potrivită lucrărilor, să nu plouă foarte mult, că atunci ritmul va fi unul mai scăzut", a declarat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Mobilizare bună a constructorului pe șantierul autostrăzii Chețani- Câmpia Turzii.Dacă se va menține ritmul, circulația pe cei aproximativ 16 km (parte din Autostrada Transilvania) va putea fi deschisă anul acesta!Astfel, distanța dintre Târgu Mureș și Cluj Napoca (109 km) va putea fi parcursă pe autostradă, fără întreruperi.

Publicată de Sorin Grindeanu pe Miercuri, 9 august 2023

Contractul a fost semnat în luna octombrie 2022, termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna august 2024, iar la momentul rezilierii contractului cu fostul constructor, Straco, stadiul lucrărilor era de 39%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au realizat, în luna martie 2023, o filmare cu cei aproape 15,7 kilometri dintre Câmpia Turzii și Chețani și erau de părere că lotul ar putea fi inaugurat și cu 8 luni înainte de termen:

„Foarte dificil, dar nu imposibil. Ar fi o premieră ca un tronson de autostradă să fie deschis cu 8 luni înainte de termenul contractual, dar cei doi constructori, Strabag și Geiger, au puterea tehnică, financiară și de management ca să producă surpriza. Este nevoie și de vreme bună, mai ales pe final de an, dar în primul rând de o mobilizare exemplară a antreprenorilor și a subcontractorilor acestora”, arăta Asociația Pro Infrastructură.

366714187_1018204426327528_8369294541201550107_n
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu

Boloş era să facă infarct

Grindeanu a mai spus, miercuri, că ministerul pe care îl conduce va avea până la sfârşitul anului un buget peste 30 de miliarde lei, mai mult decât dublu faţă de 2021, şi că la ultima rectificare bugetară a solicitat 16 miliarde de lei, creându-i emoţii ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.

ADVERTISING

"Să ştiţi că la final de 2021, când am preluat ministerul, bugetul Ministerului Transporturilor era de 14 miliarde. Era cel mai mare de până atunci, că a crescut.

Eu cred că anul acesta, adică după 2 ani, finalul anului ne va prinde la Ministerul Transporturilor cu un buget peste 30 de miliarde, deci mai mult decât dublu.

(...). De aceea, am cerut 16 miliarde la rectificare. I-am cerut domnului Boloş, am crezut că face infarct când a auzit de 16 miliarde. Asta e, dacă vrei să ai şantiere şi vrei să ai autostrăzi şi căi ferate, lucrurile astea costă", a declarat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇