Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP) a anunţat că, în cursul zilei de luni, declanşează centralizarea de semnături pentru blocarea activităţilor din Poliţia Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pe data de 31 decembrie, începând cu ora 6:30.
„În cadrul unei reacţii unitare la nivelul întregului sistem penitenciar, faţă de dispreţul cu care guvernanţii tratează poliţiştii de penitenciare, SNPP a centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activităţii prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări: menţinerea în anul 2025 a tuturor drepturilor aflate în plată cel puţin la valoarea din luna decembrie 2024, eliminarea din OUG privind măsurile bugetare 2025 a prevederilor care generează diminuări salariale pentru poliţiştii de penitenciare”, se arată într-un comunicat semnat de Ştefan Teoroc, preşedintele SNPP.
Conform comunicatului, citat de Agerpres, „acţiunea din 31 decembrie va demonstra o dată în plus (prima acţiune de acest tip având loc pe 31 mai 2023) că Poliţia Penitenciară se menţine funcţională doar pentru că poliţiştii de penitenciare acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum uriaş, unic în România".
„Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus chiar şi pe o perioadă scurtă de timp generează blocaje în special în sectorul operativ.
La data menţionată, personalul operativ se va prezenta la serviciu dar nu va intra în unităţi. Prin urmare, turele operative aflate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate în dimineaţa zilei de 31 decembrie, apelul deţinuţilor nu se va efectua, iar o serie lungă de structuri şi activităţi se vor bloca (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanţe etc). (...)
Acţiunea din 31 decembrie reprezintă un avertisment pentru guvernanţi, precum şi dovada că suntem determinaţi să încetăm activităţile total în luna ianuarie 2025. Guvernul va trebui să identifice soluţii alternative pentru misiunile de pază, escortare şi supraveghere din penitenciare.
Acţiunile de refuz al muncii suplimentare vor fi susţinute cu proteste în faţa tuturor penitenciarelor din România", afirmă sindicaliştii.
Ordonanța trenuleț, înghețări pe linie, taxe și impozite noi, anulare de facilități
Proiectul „ordonanței trenuleț” a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.
Potrivit proiectului, impozitul pe dividende distribuite din 2025 va crește de la 8% la 10% și vor fi eliminate facilitățile de care beneficiază angajații din IT, construcții, agricultură și industrie alimentară. De asemenea, sunt înghețate salarii, bonusuri și alte stimulente pentru bugetari, dar și pensiile și diverse alocații.
Astăzi guvernul are o ședință în care urmează să fie aprobată ordonanța, prevederile acesteia urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
- Studenții au depus la guvern petiția „Scoateți trenulețul din ordonanță!”
- Sindicatele din Educație cer guvernului să își respecte promisiunile: Nu este normal să se facă experimente ,,pavloviene” cu salariații din învățământ!
- ANAT cere guvernului să renunțe la majorarea impozitului pe dividende. Unde sunt măsurile de reducere a cheltuielilor neproductive?
- Modificări fiscale majore de la o zi la alta: Companiile din IT acuză un impact brutal și cer guvernului să revină asupra deciziei
- Patronatele acuză guvernul că a introdus taxe noi pe șest, după ce promisese că acestea vor fi discutate în ianuarie