Generația Z are o problemă: Tinerii își fac griji că îmbătrânesc și vor soluții acum

Generația Z are o problemă: Tinerii își fac griji că îmbătrânesc și vor soluții acum

Deși cei mai în vârstă dintre membrii generației Z au în jur de 26 de ani, tinerii sunt preocupați de modul în care se schimbă aspectul lor fizic cu fiecare an care trece, astfel că încep să caute cu febrilitate soluții ca să încetinească acest proces natural.

Tot mai mulți tineri din generația Z (cei născuți între 1996 și 2010) sunt îngrijorați că arată mai în vârstă cu fiecare an care trece, deși unii abia au trecut de „borna” celor 20 de ani, iar alții mai au până vor împlini 30. Și cum prevenirea este mai bună decât corectarea, multe tinere optează pentru produse de machiaj cu efect anti-îmbătrănire, precum reducerea ridurilor sau protecție solară, iar 70% folosesc zilnic serumuri anti-aging, potrivit companiei de analiză a pieței Circana, relatează CNN.

Influencerița Emma Brooks nu s-a gândit niciodată că îmbătrânește până a împlinit 20 de ani. "Am început să mă sperii. Arăt diferit decât acum doi ani… Cum o să arăt peste cinci ani?", a spus ea. Cazul ei este reprezentativ pentru o generație preocupată până la obsesie de aspectul fizic.

La începutul acestui an, cineva a pus pe TikTok un material intitulat "Lucruri pe care le fac ca să încetinesc procesul de îmbătrânire la 14 ani". Clipul a devenit viral.

ADVERTISING

"Această generație preia rutina de îngrijire a tenului a unor persoane mai în vârstă", spune Larissa Jensen, consultant în industria de frumusețe la Circana.

Iar dintre tinerii de 20 de ani care se prezintă la clinica Lorettei Ciraldo, dermatolog pentru alte probleme, cum ar fi acneea, cei mai mulți duc discuția către îmbătrânire.

"Tinerii deja bătrâni", noua nișă de exploatat

Prima explicație pentru acest fenomen este că aplicațiile precum Instagram, TikTok și Zoom îi fac pe utilizatori să petreacă mai mult timp ca oricând uitându-se la propriul chip. Unii distribuie online tratamente, soluții și idei despre tot ce înseamnă "prevenirea îmbătrânirii", de la retinoizi (medicamente topice pe bază de vitamina A pentru reducerea ridurilor - n.red.) vitamina C și protecție solară, la purtarea de bandă adezivă pe față în timpul nopții și obținerea de baby botox, un tratament în doze mici de toxină botulinică pentru a preveni formarea liniilor fine.

Căutările online și discuțiile de pe rețelele de socializare despre botox, fillere faciale și retinol au crescut cu 63% anul acesta, potrivit platformei Trendalytics. Iar Peachy, un start-up care vine produse pe bază de Botox, are tot mai mulți clienți din generația Z.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Apetitul precoce al acestor tineri pentru produse anti-îmbătrânire a creat o oportunitate pentru brandurile din industria cosmetică de a umple o nișă pe care înainte nu o luau în considerare, spune Rich Gersten, cofondator al companiei True Beauty Ventures, menționând că acest segment de clienți caută eficiență, rezultate rapide și costuri abordabile. Rămâne de văzut, spune el, cum vor evolua preferințele tinerilor de 20 și ceva de ani pe măsură ce vor crește.

"Este o generație un pic juxtapusă. Pe de o parte, ei fac referire la pozitivitatea, autenticitatea, credibilitatea corpului, apoi, pe de altă parte, sunt foarte concentrați pe anti-îmbătrânire. Folosesc filtre și pun accent pe perfecțiune. Există pozitivitate pe de o parte și teamă pe de altă parte", a declarat Cristina Nuñez, cofondatoare a True Beauty Ventures.

Generația Z vrea Botox

O altă explicație pentru această temere precoce de îmbătrânire ține de caracteristicile acestei generații. Generația Z este una hiperconștientă și știe mai multe despre procesul de îmbătrânire și despre factorii externi de stres decât generațiile anterioare, subliniază Larissa Jensen. Mai mult, precizează ea, generația Z a schimbat orientarea anti-îmbătrânirii către wellness.

ADVERTISING

Gen-Z vrea mai degrabă să încetinească procesul de îmbătrânire decât să corecteze problemele mai târziu, arată dermatologul parizian Diala Haykal. Popularizarea "prejuvenării", proceduri axate pe prevenire, în rândurile acestor tineri reprezintă cea mai importantă schimbare în dermatologia cosmetică din ultimele două decenii, subliniază ea.

Drept urmare, brandurile cosmetice își aliniază oferta la această cerere. Volumul produselor de îngrijire a tenului și pielii cu efect anti-aging a crescut cu 10% în ultimii doi ani, conform Trendalytics. Iar căutările pentru produse cu protecție solară aproape s-au triplat în comparație cu acum trei ani. În 2022, E.l.f Beauty a lansat un retinoid pentru generația Z, iar în noiembrie Bubble a lansat o cremă pentru ochi.

În același timp, brandurile care țintesc doar nișa clienților tineri s-au înmulțit. Printre cele mai notabile exemple se numără Btwn, o marcă a cărei abordare este că pielea tinerilor nu poate fi tratată la fel ca a adulților, și Indu, o marcă de produse fără ingrediente agresive.

Generația Z este atrasă și de produsele injectabile pentru că acestea au efecte rapide, o abordare care acum zece ani nu exista, spune Nuñez. Botoxul este cel mai popular injectabil, dar tinerii caută și alte soluții cu efect imediat.

Paul Nassif, chirurg plastician, a observat o înmulțire a tinerilor care caută proceduri de peeling, tratamente faciale și, uneori, proceduri laser. Iar în loc să arate pozele unor vedete când vin la consultații, tinerii din generația Z le prezintă specialiștilor pozele lor cu filtre foto, spune medicul.

"Există ideea aceasta că 'îmbătrânirea e un privilegiu. Fă-ți părul gri. Nu-ți pune botox. Nu aplica toate aceste măsuri de prevenire'. Da, îmbătrânirea e un privilegiu. Dar să trăiești încă un an înseamnă să îmbătrânești. Să-ți arăți ridurile și să ai părul cărunt, asta nu-i îmbătrânire pentru mine", spune direct Dylan Heberle, o consultantă a cărei vârstă, 26 de ani, o încadrează în generația Z.

Efectul "educației" de pe rețele

În orice discuție despre generația Z și anti-îmbătrânire este imposibil de evitat impactul rețelelor de socializare. Subiectul #antiageing are 7,4 de miliarde de vizualizări pe TikTok, de exemplu.

Filtrele de îmbătrânire care "prezic" cum vei arăta în viitor au devenit virale anul acesta, generând 24,5 milioane de postări, inclusiv ale unor staruri precum Kylie Jenner.

Soluții precum Frownies (un sticker autocolant cu care dormi pentru a netezi ridurile), tampoanele antiriduri din silicon ale unor branduri precum Dermaclara, bretelele pentru bărbie care ridică obrajii, benzile de față cu efect "ochi de vulpe" și aparatură cu frecvențe radio precum NuFace sunt omniprezente.

Sinceritatea cu care generația Z își expune îngrijorarea pe platformele de socializare a alimentat cererea de tratamente, arată Carolyn Treasure, cofondatoarea Peachy. Când acești tineri își fac injecții anti-aging, de multe ori filmează procesul și fac tutoriale video pe care le postează online.

"Generația Z este foarte dornică să-și împărtășească experiențele. Spun: 'Nu vreau să ascund asta. Vreau ca și alții să știe despre așa ceva'", explică Treasure.

Educația despre viață, care astăzi se desfășoară în principal pe rețelele de socializare, joacă un rol important în stârnirea interesului pentru prevenirea îmbătrânirii, consideră Jensen, explicând că dermatologii (și liceenii în dormitoarele lor) distribuie sfaturi de îngrijire a pielii către masele largi de utilizatori ai rețelelor sociale.

Cu toate acestea, mai multe informații disponibile nu înseamnă neapărat că sunt și exacte. Mulți tineri ajung la Ciraldo cu probleme despre care ei cred că au legătură cu îmbătrânirea, dar acestea sunt cauzate, de fapt, de substanțe chimice agresive. Și nici nu există încă suficiente date științifice despre eficiența tratamentelor de "prejuvenare" în cazul tinerilor.

În plus, accesul la atât de multe informații poate să creeze confuzie și să inducă anxietatea în rândurile unei generații care încă încearcă să-și găsească drumul în lume. "Suntem prea tineri ca să ne facem griji că îmbătrânim", admite cu luciditate influencerița Emma Brooks.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇