Aproximativ 10 milioane de români trăiesc în afara țării, majoritatea reprezentând prima generație de emigrați, potrivit estimării RePatriot, a declarat Felix Pătrășcanu, fondator și președinte al organizației, la Conferința CDG „Redeșteptarea României: Un plan de țară, acum!”
Cifra include și a doua generație de emigrați, copiii, uneori născuți acolo, ai românilor plecați în valurile de exod ce s-au succedat.
Felix Pătrășcanu a prezentat și datele oficiale, aparent aflate în conflict: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afirmă că există 5,7 milioane de români cu domiciliul în străinătate, în timp ce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) vorbește de opt milioane de români stabiliți în afara granițelor.
„Aceste cifre nu sunt concurente. Departamentul pretinde că în cea de-a doua se regăsește o componentă a unei realități mai largi. Noi, în Repatriot, credem că suntem 10 milioane de români în afara granițelor țării, dacă ținem cont și de a doua generație”, a explicat Felix Pătrășcanu.
Obiectivul fixat de RePatriot, încă de la înființarea cu șapte ani în urmă, este readucerea în țară a 10.000 de români care au asimilat experiență și practici de bune practici în străinătate, care să deschidă afaceri în România.
„Dacă 10.000 s-ar întoarce și ar deschide bussiness-uri, PIB-ul României ar crește cu 1,5%. Gândiți-vă la servicii, la angajați, consum și așa mai departe”, a explicat Felix Pătrășcanu. „Ce-ar fi dacă ne-am gândi ca acest procent să crească la 10 – 15%? Aici ar fi marea schimbare și eu cred că un plan de țară fără acești oameni plecați ar fi imposibil de făcut”, a adăugat președintele RePatriot.
Compoziția atipică a diasporei românești
În mod obișnuit, cei cu educație ridicată au o pondere mai mare în rândul emigrației, comparativ cu populația rămasă în țara de origine.
Această structură a fost valabilă și în ceea ce privește diaspora românească, până în urmă cu câțiva ani, când raportul s-a inversat: dacă în 2009, 12,5% din diaspora avea studii superioare, față de 12,3% în rândul celor din țară, în 2019, ponderea celor cu facultate era de 15% în străinătate și de 17,5%, în țară, a explicat Felix Pătrășcanu.
Țările în care locuiau, în 2021, românii plecați în străinătate
Conform datelor centralizate de autorităților române, în baza informațiilor puse la dispoziție de către statele de reședință, de misiunile diplomatice și oficiile consulare, distribuția în lume a diasporei era următoarea, la sfârșitul anului 2021 era următoarea, în prezentarea RePatriot:
- Italia – 1,137 milioane români
- Spania – 1, 087 milioane
- UK – 0,95 milioane
- Germania – 826.000
- SUA – 464.000
- Canada – 238.000 persoane
Contribuția la PIB – 65 de miliarde de euro, în ultimii 15 ani
„Contribuția diasporei la PIB-ul României este de peste 65 de miliarde de euro, în ultimii 15 ani. Este o cifră fabuloasă, care se bate umăr la umăr cu toate investițiile străine în România. Cred că ăsta este nivelul.
În 2020, an marcat de pandemie și când Europa a fost în lockdown, românii au trimis acasă 3,4 miliarde de euro, reprezentând 3,1% din PIB-ul României, conform Eurostat.
Banii transferați în țară au fost mai mulți în 2022, de peste cinci miliarde de euro, în primele 10 luni ale anului”, a spus președintele RePatriot.
Aceasta este partea cuantificabilă a contribuției, întrucât mulți dintre acești români stabiliți în străinătate își petrec mare parte din concedii în România, devenind parte a creșterii economice prin consumul din această perioadă, a adăugat Felix Pătrășcanu:
„Trebuie să nu uităm încă un lucru – luna august este luna vacanțelor acestor oameni. În târgul în care sunt născut, Panciu, Vrancea, știu că în acea lună explodează business-ul. Toată manufactura, retailerii de acolo vând în disperare și am ajuns să fiu blocat pe străzile orașului Panciu, dacă vă puteți imagina, într-o zi de târg, pentru că erau foarte mulți români- italieni reveniți acasă, în vacanță”.
În ceea ce privește eventualele calcule ale pierderilor de la PIB generate de plecarea acestei forțe de muncă, Felix Pătrășcanu consideră că ar fi utile câteva date ce lipsesc în acest moment:
„Ar fi foarte bine de știut cu cât contribuie acești români la totalul colectat din taxe și la plus valoarea din țările de adopție. Lucrul acesta este foarte greu de văzut, dar cred că nu imposibil, și încercăm aflăm aceste date, pentru a ne da seama, măcar într-o măsură redusă, cât a pierdut România prin plecarea acestor oameni”.
Citeşte integral articolul Felix Pătrășcanu: RePatriot estimează că generația a doua de emigrați urcă spre 10 milioane numărul românilor din străinătate. Distribuția pe țări pe Curs de Guvernare