Comisia Europeană pune la bătaie peste 150 de miliarde de euro pentru un plan ambițios care promite să formeze specialiști, să modernizeze educația și să atragă talente din întreaga lume.
Altfel, Europa riscă să rămână fară forță de muncă. Deja, 4 din 5 companii mici și mijlocii, nu găsesc oameni pregătiți, iar aproape jumătate dintre tineri nu stăpânesc nici măcar noțiuni digitale de bază.
Europa se confruntă cu un deficit uriaș de specialiști, în tehnologie inginerie și inteligența artificială. Și în România cei care aplică la posturi de specialitate sunt tot mai slab pregătiți, spun specialiștii în resurse umane.
„Am început în ultimii ani să introducem cumva în tot ce înseamnă partea de selecție diferite teste, teste de limba romană, pentru că am observat că este grea exprimarea în limba romană, gramatica limbii române.
Punem de foarte multe ori să scrie un email ca și test ca să vedem dacă știu să folosească termenii corect, dacă știu semnele de punctuație. De asemenea și teste logice. Teste prin care încercăm să identificăm mai degrabă nu acele competențe, ci să vedem dacă au o gândire logică, strategică”, spune Aida Chivu, specialist resurse umane.
Citește articolul integral pe ȘtirileProTV.