După un an cu Nicușor Dan, locatarii din blocurile consolidate de Firea tot nu știu când se vor întoarce acasă

Deși s-a scurs deja un sfert din mandatul de primar al lui Nicușor Dan, pe șantierele de consolidări din București nu s-a mișcat încă nimic.
După un an cu Nicușor Dan, locatarii din blocurile consolidate de Firea tot nu știu când se vor întoarce acasă

Nici măcar clădirile deja consolidate din timpul administrației Firea n-au fost încă recepționate. Și nici nu e foarte clar când se vor face recepțiile și când vor fi predate respectivele clădiri către proprietari.

Între timp, între Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) și compania municipală care a lucrat la clădiri se duce o luptă birocratică surdă, din care momentan nimeni nu câștigă nimic.

Spotmedia.ro vă relatează cum s-a ajuns la acest blocaj și ce urmează.

Gabriela Firea a înființat, în 2017, o companie municipală care să consolideze cât mai multe dintre cele peste 360 de clădiri din București încadrate în clasa I de risc seismic.

Sunt primele asupra cărora ar trebui intervenit din cauză că, la un cutremur de magnitudinea celui din 1977, acestea riscă să se prăbușească. Iar, potrivit unui studiu, într-un astfel de scenariu, nu mai puțin de 25.000 de bucureșteni ar muri.

Din păcate, campania de consolidări numită „Bucureștiul trainic” lansată de Gabriela Firea n-a mers deloc așa cum le-a promis aceasta bucureștenilor.

Deși susținea că va rezolva o mulțime de probleme, în realitate fosta administrație a Bucureștiului n-a reușit să deblocheze șantierele de consolidări cu probleme pe care le-a moștenit din timpul lui Sorin Oprescu. Iar dintre lucrările noi pe care le-a promis, Firea a început doar câteva.

Cu toate astea, s-au făcut și progrese. Administrația Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic București (AMCCRS) din subordinea PMB și Compania Municipală Consolidări SA au reușit, în 3 ani de activitate – adică din 2018 și până la finalul lui 2020 – să consolideze 9 clădiri.

ADVERTISING

Unele au fost deja dotate cu geamuri, gresie, faianță și instalații sanitare. Dar încă nu le-au fost predate proprietarilor. Și nici nu e clar când se va întâmpla acest lucru.

Clădiri la cheie care nu pot fi recepționate

Prima clădire pe care compania municipală a PMB a terminat-o de consolidat, după 9 luni de lucrări, a fost cea de pe strada Blănari nr. 10 (în Centrul Vechi).

Parterul respectivei clădiri aparține unei firme. Etajul I e al Primăriei Generale. Iar etajul 2 este ocupat de apartamentul unor bucureșteni.

Încă din iunie 2019, Gabriela Firea, pe atunci primar general, a vizitat clădirea și a anunțat că lucrările s-au terminat. Structura era consolidată, iar finisajele deja erau făcute integral. Practic, ruina de pe Blănari nr. 10 se transformase într-o casă la cheie.

„În cel mai scurt timp, proprietarii se vor putea întoarce acasă, într-o locuința sigură, consolidată și reabilitată, iar acest caz nu va rămâne unul singular”, promitea atunci Gabriela Firea.

Într-adevăr, compania municipală lucra deja și la consolidarea altor clădiri. Printre ele, una cu 3 etaje de pe Strada Blănari nr. 6 (care este deținută de PMB), una de pe Blănari nr. 8 (care alcătuiește un complex cu imobilul de la Blănari nr. 6), dar și la o clădire de mai mari dimensiuni de pe Strada Franceză nr. 30 (în care parte dintre spații sunt ale PMB, iar parte sunt private).

De asemenea, în vara lui 2019 - când Firea se lăuda cu prima clădire consolidată din mandat - CM Consolidări lucra deja și la structura blocului cu 11 apartamente private de pe Strada Spătarului nr. 36.

De la acea declarație a Gabrielei Firea au trecut aproape 2 ani și jumătate. Și, cu toate astea, nicio clădire nu a fost recepționată până la acest moment. În consecință, niciun proprietar nu și-a primit locuința sau spațiul comercial înapoi. Și nici nu e încă foarte clar când ar urma să se întâmple asta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată motivele pentru care - după mai bine de un an de când Bucureștiul și-a schimbat primarul - situația consolidărilor este încă incertă.

Relație toxică de lucru între AMCCRS și Compania Municipală de Consolidări

Relația de lucru între noua conducere a AMCCRS numită de Nicușor Dan și angajații CM Consolidări SA este una toxică. Administrația și compania nu reușesc să se înțeleagă asupra mai multor aspecte și se acuză una pe cealaltă că blochează recepțiile clădirilor consolidate.

Spre exemplu, pe 12 iunie, directorul adjunct al AMCCRS, Edmond Niculușcă, a declarat la Digi24 că în 2021 nu va putea finaliza lucrări noi de consolidare. Dar că va recepționa lucrările pe care CM Consolidări SA le-a făcut deja, până la finalul mandatului Gabrielei Firea.

Ei bine, deși au trecut deja 5 luni de la acea declarație a lui Niculușcă, iar 2021 se apropie de final, nici măcar una dintre lucrări n-a fost recepționată.

Iată cum a explicat AMCCRS această situație pentru Spotmedia.ro.

„Conducerea AMCCRS a făcut nenumărate cereri și a avut mai multe întâlniri cu persoane din conducerea Companiei Municipale Consolidări SA, astfel încât recepția lucrărilor din străzile Blănari 6 (cu tot cu imobilul din Blănari nr. 8 -n.red.), Blănari 10, Spătarului 36 și Franceză 30 să se facă în cel mai scurt timp.

Au fost unele neînțelegeri pornind de la situația și calitatea lucrărilor, lipsa diriginților de pe șantiere, în anumite perioade, dar și faptul că unele lucrări n-au fost facturate.

Lucrările sunt blocate din cauza insolvenței Companiei Municipale Consolidări, dar suntem încrezători că vom depăși toate provocările, etapă cu etapă”, a transmis AMCCRS pentru Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Administrația ne-a transmis și că, „dacă nu intervin probleme neprevăzute, sperăm ca până la finele acestui an să facem recepția”.

Numai că lucrurile sunt puțin mai complicate decât par, la o primă vedere.

Cât din lucrările de consolidare a plătit PMB

AMCCRS este instituția care preia clădirile de la proprietari și care contractează firme de construcții care să le consolideze. În cazul clădirilor finalizate, dar încă nerecepționare despre care vorbim, AMCCRS a lucrat cu CM Consolidări SA.

La solicitarea Spotmedia.ro, AMCCRS a transmis că a plătit deja cele mai multe dintre facturile primite de la compania municipală pentru 4 dintre clădirile finalizate. Mai exact, pentru lucrările executate la imobilele din Blănari 6, Blănari 10, Spătarului 36 și Franceză 30 (unde mai trebuie instalate mâna curentă și corpurile de iluminat -n.red.) CM Consolidări a emis către AMCCRS facturi în valoare de 28.938.850 de lei. Și-a încasat banii în proporție de peste 99%. Adică mai are de primit doar 107.268 de lei.

Neînțelegerile provin de la faptul că, de fapt, lucrările la aceste clădiri au costat cu 7.403.764 de lei în plus față de valoarea totală care e facturată de companie. În tabelul de mai jos regăsiți costurile lucrărilor și sumele achitate de AMCCRS către companie, pentru fiecare clădire în parte:

tabel-costuri-si-facturi-achitate-AMCCRS-catre-CM-

Sumele prezentate ca „rest de decontat” reprezintă lucrările pe care CM Consolidări SA nu le-a facturat. Motivul: compania a făcut respectivele lucrări fără supravegherea unui diriginte de șantier din partea AMCCRS.

Directorul adjunct al CM Consolidări SA, Laurențiu Moater, susține că - atâta vreme cât a avut materiale - a lucrat. Nu s-a oprit atunci când AMCCRS n-a mai trimis diriginți, pe șantiere. Și nu consideră că a procedat greșit.

Iar acum AMCCRS și compania municipală nu se mai înțeleg asupra numărului de lucrări efectuate și a calității lor. Și până n-o vor face, e posibil să nu aibă loc nicio recepție de lucrări.

Cine și cum blochează recepțiile. Ce șanse au oamenii să revină în casele lor, în acest an

Directorul adjunct al AMCCRS, Edmond Niculușcă, a precizat anterior pentru Spotmedia.ro că, de fapt, conducerea companiei municipale blochează recepția clădirilor deja consolidate.

În consecință, am întrebat la CM Consolidări SA ce documente refuză să pună la dispoziția AMCCRS și cum anume blochează recepția. În plus, am întrebat cum de o clădire care era consolidată și reabilitată încă din iunie 2019 - cum e cea de pe Blănari nr.10 - n-a putut fi recepționată nici până astăzi.

Potrivit informațiilor furnizare pentru Spotmedia.ro de compania municipală, AMCCRS îi cere, în original, procese verbale ale diriginților de șantier care să ateste calitatea lucrărilor, din diverse etape de execuție a consolidării clădirilor.

Acele procese verbale - care împreună întocmesc o carte tehnică a imobilului - trebuie prezentate la recepția lucrărilor, care se face în prezența reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții. Fără procese verbale, nu se face recepția, susține compania municipală.

Or - potrivit companiei municipale - AMCCRS i-a transmis că nu are toate acele procese verbale, în original. Și i-a cerut companiei să îi dea originalele sale.

Directorul adjunct al CM Consolidări SA, Laurențiu Moater, spune că, în mod normal, AMCCRS ar trebui să aibă documentele, pentru că Administrația angajează diriginții de șantier care întocmesc acele procese verbale.

Compania municipală ar avea doar unele dintre acele documente. Și - potrivit lui Laurențiu Moater - nu poate înstrăina originalele, atât vreme cât angajați ai companiei, semnând procesele verbale, și-au asumat o răspundere cu privire la calitatea consolidării. În cazul vreunui litigiu viitor, oamenii trebuie să aibă acces la documentele din arhiva companiei.

Moater susține că, dacă AMCCRS chiar nu are respectivele documentele în original, îi va oferi posibilitatea să își facă o serie de copii legalizate. Dar asta, la recepție.

Dacă, într-adevăr, din varii motive, la acest moment, lipsesc acte necesare recepției, e posibil ca problema să nu se poată soluționa peste noapte.

Și, din păcate, acesta nu este singurul impediment în calea recepției lucrărilor.

Inginer de la Consolidări: Legea nu permite recepția unor clădiri fără utilități

Potrivit inginerului Cristina Marian de la CM Consolidări SA din anii 2018 - 2019, când au început șantierele de consolidări și până astăzi, s-a schimbat legislația care reglementează modul în care se face recepția lucrărilor. Mai exact, înainte se puteau face recepții parțiale, cu o anexă în care se treceau diverse lucrări care să fie terminate în următoarele 90 de zile.

Acum, potrivit completărilor pe care Legea 7/2020 le aduce Legii 10/1995, „efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor de construire pentru lucrările prevăzute în autorizaţia de construire (se face - n.red.) numai împreună cu recepţia la terminarea lucrărilor branşamentelor la infrastructura tehnico-edilitară aferente ansamblurilor de locuinţe individuale şi colective, construcţiilor de utilitate publică şi căilor de acces".

Potrivit CM Consolidări SA, de branșare ar trebui să se ocupe beneficiarul lucrărilor, adică AMCCRS.

Pentru clădirea de pe Strada Blănari nr 10, spre exemplu, în luna iunie a acestui an, branșamentele la apă, canalizare și la gaze erau gata. Dar încă se mai lucra la finalizarea branșamentului la curent electric. AMCCRS a transmis pentru Spotmedia.ro că, între timp, s-a finalizat și acel branșament. În schimb, CM Consolidări SA susține că ar mai fi, totuși, niște lucruri de făcut până la finalizarea respectivului branșament.

În schimb, la clădirea de pe stada Blănari nr. 6 - care aparține PMB - nu există niciun branșament la utilități, a transmis AMCCRS pentru Spotmedia.ro.

La blocul cu 11 apartamente de pe strada Spătarului 36 nu există brașament nou la curent (din cauză că a refuzat asociația de proprietari să își dea acordul pentru el).

Iar pe strada Franceză nr. 30, există doar branșament la apă și canalizare, dar nu și la gaze și la curent electric.

După cum declară ing. Cristinei Marin de la CM Consolidări SA, potrivit legislației actuale, clădirea nu poate fi recepționată decât dacă este locuibilă. Iar ca să fie locuibilă, are nevoie utilități.

„Eu ca să fac proba de presiune la cald - ca să pun în funcțiune centralele termice - am nevoie de curent și de apă. Fără aceste utilități, degeaba chemi Inspectorarul de Stat în Construcții (ISC). Nu poți face recepție”, a mai spus inginerul pentru Spotmedia.ro.

Compania municipală arată că încă din luna martie a trimis adrese la AMCCRS, prin care a transmis că lucrările la clădirile de pe Blănari 10 și Spătarului 36 sunt gata și pot fi recepționare. Asta, în condițiile în care AMCCRS s-ar fi ocupat de finalizarea branșamentelor, care nu se fac peste noapte.

Cu toate astea, AMCCRS consideră că încă mai are timp să termine cu ele și să facă recepția, până la finele anului. Rămâne să vedem dacă va putea respecta termenul.

În zilele următoare, vă vom relata pe larg despre stadiul în care sunt alte câteva clădiri pe care CM Consolidări SA aproape că le-a finalizat, dar care riscă să nu fie predate prea curând proprietarilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇