Din 2023, cei care nu se prezintă la serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi

Din 2023, cei care nu se prezintă la serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi.

Asta în condiţiile în care acum un pacient poate aştepta şi două luni pentru o programare la banalele analize de rutină, ca să nu mai vorbim de RMN sau alte investigaţii mai complicate, care doar teoretic sunt decontate de stat, pentru că în practică românii trebuie să scoată bani din buzunar şi să le facă de multe ori la privat.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, spune că de la anul se vor implementa pachetele de prevenţie.

"De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%.

ADVERTISING

Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă 'plata per capita'. Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (...) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie.

Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023", a spus Cojan la Senat, la dezbaterea "Hepatitele virale post-pandemie - drumul spre eliminare, o provocare".

ADVERTISING

Oficialul CNAS nu a precizat în ce ar putea consta sancţiunile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇