Când o întâlnești prima oară pe Izaura Drima, îi observi imediat personalitatea energică și părul lung. Este tot timpul dispusă să dea o mână de ajutor și să se implice în sprijinirea comunității de ucraineni din România. Și nu numai. Printre altele, are studii universitare în psihologie, experiență într-un ansamblu de dansuri tradiționale rrome și o inimă mare. Iar când am cunoscut-o noi, „jongla” între telefonul pe care îl folosea ca să rezolve o problemă pentru niște cunoscuți, mici glumițe și povestioare cu tâlc. A venit alături de mama ei, Maria Drima, pe care am perceput-o ca o sursă inepuizabilă de empatie – și de dragoste pentru fiica ei.
Au fugit din Nicolaev, la o lună după izbucnirea războiului, după ce au realizat că bombardamentele vor distruge totul în calea lor. Au ales România pentru că știau limba. Aproape toți cunoscuții lor au trecut granița, cu excepția unchiului, care servește în război, și a familiei acestuia. Acum Izaura este psiholog la Asociația The Social Incubator, unde este implicată în multe proiecte care au legătură cu refugiații ucraineni (face inclusiv ședințe de debrief emoțional), iar Maria este traducătoare la centrul unde locuiesc.
Integrarea lor în comunitate este una dintre multele povești de succes intermediate de Asociația The Social Incubator, care a demarat proiectul „Împreună pentru Ucraina” în 2022, ce s-a născut ca răspuns imediat pentru nevoia stringentă de a-i ajuta pe refugiații ucraineni ajunși în România ca urmare a pornirii războiului de la graniță. Proiectul a adus împreună mai mulți oameni de bine care au contribuit activ la ajutorarea refugiaților.
Încă de la început, cei din echipa The Social Incubator s-au implicat punctual în medierea de resurse între refugiați și colaboratorii care au dorit să se implice. Au fost la graniță, au ajutat la amenajarea primelor spații pentru refugiați în centrele din București, Sectorul 1, au furnizat alimente și cartele telefonice.
Iar odată ce proiectul „Împreună pentru Ucraina” a fost pus pe picioare, lucrurile au început să evolueze constant și ajutorul să fie acordat din ce în ce mai mult în funcție de nevoile beneficiarilor. Prin urmare, direcțiile de acțiune actuale ale acestui proiect sunt:
- oferirea de suport imediat refugiaților prin oferirea de produse alimentare de bază și produse de igienă, consiliere și mediere pe piața muncii din România, suport logistic pentru educația tinerilor și copiilor, acces la servicii medicale și medicamente;
- dotarea și renovarea centrelor pentru asigurarea unui minim de confort refugiaților care au rămas pe termen lung în aceste centre;
- integrarea socio-profesională prin intermediul un activități specifice: târg de joburi, consiliere vocațională, activități recreative.
POVESTEA IZAUREI ȘI MARIEI DRIMA
La o lună după ce a început războiul, Izaura, Maria și alți membri ai familiei lor (mătuși, copii mai mici, verișoare) au reușit să plece din Nicolaev în autobuzele puse la dispoziție de Crucea Roșie. Au ales țara noastră pentru că știu limba cât de cât, dar și pentru că sunt destul de aproape de casă, astfel că le va fi mai ușor să se întoarcă. Așa au ajuns la București. Și iată că a trecut aproape un an și jumătate de când sunt aici.
Când a venit, Izaura cunoștea câteva cuvinte în română. A stat o lună fără job, timp în care s-a străduit să-și perfecționeze abilitățile lingvistice, iar după ce a intrat în comunitate a început să vorbească româna din ce în ce mai bine. Și practicând tot mai mult, a ajuns într-un timp record la un nivel impresionant de cunoaștere a limbii noastre.
Ea și mama sa au fost cazate la centrul pentru refugiați aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1. Acolo au cunoscut-o pe Marcela Ilie, coordonatoarea centrului, căreia i-au spus că nu vor să stea degeaba și că își doresc să-și găsească de muncă în domeniile lor de activitate. Iar cum cei de la Asociația The Social Incubator vizitau des centrul în cadrul proiectelor pentru refugiați, au început să se cunoască mai bine - și s-a legat o prietenie.
Ei au fost cei care le-au descoperit potențialul. În cazul Mariei, a fost vorba de traduceri. Iar în cazul Izaurei - de psihologie, ea având studii universitare de profil terminate în Ucraina. Aceasta a început cu debrief emoțional pentru ucrainenii din centrele de refugiați, jobul ei devenind ulterior din ce în ce mai complex - face inclusiv ședințe de terapie cu ucraineni, ajută cu traduceri și se implică în organizarea târgurilor și evenimentelor asociației.
Izaura nu percepe ca muncă ce face la Asociația The Social Incubator; pentru că o face de plăcere, într-un colectiv grozav, care o susține și o încurajează, reușind totodată să-și ajute conaționalii - și nu numai. Mai mult, îi vede pe colegii săi ca pe niște rude.
„Primirea călduroasă pe care mi-au făcut-o, emoțiile pe care le resimțim reciproc și jobul ăsta mi-au format o bază care mă ajută să stau pe propriile picioare și mă fac să simt acasă. E altceva când te înțelegi bine cu lumea, ai prieteni și o împlinire pe partea emoțională”, ne explică Izaura.
Ambele apreciază enorm faptul că Asociația The Social Incubator încearcă - și de cele mai multe ori reușește - să se ocupe de nevoile specifice ale fiecărui refugiat în parte. Contextele sunt adaptate în funcție de cerințe (cum sună o ședință de debrief emoțional la o cafea?), dar organizează și vizite la cele mai importante obiective turistice din oraș ori seri de ieșiri la restaurant. Ba mai mult, cu ocazia evenimentelor speciale (Paște, Crăciun, 8 martie etc.), refugiații din centru au parte de surprize și cadouri din partea lor și a partenerilor.
Izaura nu-și face neapărat planuri pentru viitorul îndepărtat, ci încearcă să trăiască fiecare moment cât poate de bine. Și își dorește să realizeze cât mai multe proiecte împreună cu asociația, ca munca ei din România să fie una cu sens, să provoace un impact pozitiv în viața oamenilor și să-și facă treaba atât de bine încât lumea să își amintească de ea și peste ani.
Iar la final, le-am rugat să ne transmită un mesaj:
- „Dacă vrei să schimbi ceva în lumea asta, atunci schimbarea trebuie să înceapă cu tine”, a spus Izaura.
- „Iubirea. Să ne iubim unii pe alții!”, a completat Maria.