De ce au ajuns chelnerii americani să demisioneze în mijlocul turei și cum reacționează clienții care îi așteaptă la mese

De ce au ajuns chelnerii americani să demisioneze în mijlocul turei și cum reacționează clienții care îi așteaptă la mese

Dacă vrei să iei masa în oraș, în aceste zile, în Statele Unite, s-ar putea să fii nevoit să aștepți mult și bine până când chelnerul vine să îți aducă felurile comandate.

Motivul nu e, neapărat, că americanii ar aglomera restaurantele. Dimpotrivă, în ciuda ridicării unor restricții, oamenii sunt încă precauți și nu se îngrămădesc să ia masa în oraș, transmite CNN Business.

Marea problemă este faptul că restaurantele care au redeschis nu prea mai au persoanal.

În timpul pandemiei, multe dintre ele au fost nevoite să își suspende activitatea. Și au trimis oamenii acasă. Iar între timp, unii s-au mutat sau și-au găsit alte job-uri la care acum nu mai vor să renunțe. Alții preferă să mai rămână acasă o vreme, ca să evite infectarea cu noul coronavirus sau ca să aibă grijă de copii, pe durata vacanței.

ADVERTISING

Patronii de restaurante au mai mărit salariile, în speranța că vor găsi, totuși, oameni cu care să lucreze.

Problema este că americanii interesați să astfel de locuri de muncă sunt încă puțini. Așa că aceia care vin să lucreze la restaurant trebuie să facă față unui volum mai mare de muncă. Iar asta înseamnă că nu se bucură prea mult de măririle salariale.

Angajații își dau demisia în mijlocul turei

Joshuah Morton are 36 de ani. Iar în ultimii 4, a servit la mese, la un restaurant din Pheonix.

E diabetic și are un fiu de 4 ani cu imunodeficiență. Așa că odată cu venirea pandemiei, a preferat să rămână acasă, ca să nu riște o îmbolnăvire de Covid 19.

ADVERTISING

Dar în octombrie 2020 s-a întors la serviciu. Statul acasă ajunsese să îl deprime. Și avea nevoie de bani.

Cînd s-a întors, însă, la cantină, a descoperit că lucrurile nu mai erau deloc la fel cum le lăsase.

Asemeni lui, mulți colegi renunțaseră la serviciu, pe durata pandemiei. Unii nu s-au mai întors deloc.

În locul acelora, proprietarii au anjagat câțiva oameni noi. Dar aceștia n-au prea făcut față presiunii.

”Chelnerițele, oamenii care spălau vase, cei care curățe mesele... toți pleacă. Unii își dau demisia în mijlocul turei și pleacă, pur și simplu”, susține Joshuah Morton.

În plus, spune Morton, o mulțime de oameni comandă de la restaurant mâncare pentru acasă.

ADVERTISING

”E ca și cum ar trebui să faci treaba a două restaurante, dar cu numai jumătate din personal”, a mai spus bărbatul.

Acesta susține că motivele pentru care angajații renunță la job-urile din restaurante sunt destul de clare.

Mai întâi, este vorba despre clienți. Pe măsură ce stau la coadă, așteptând să fie conduși la mese (cu respectarea normelor de distanțare socială), aceștia se enervează.

Iar atunci când au ajuns la masă, deja încep să se plângă de diverse lucruri. Morton și amintește că în urmă cu o săptămână, o clientă a fost atât de răutăcioasă încât a făcut o angajată a cantinei să izbucnească în plâns.

Morton spune că s-ar mira dacă ar întâlni vreun angajat care nu s-a gândit să demisioneze. I-a trecut și lui prin minte, dar a rămas la serviciu.

Îi sunt de folos asigurarea medicală, dar și banii care îl ajută să studieze biochimia și să se pregătească pentru un viitor mai bun.

Chelnerii fac salate, dar spală și vasele

Lucrurile stau la fel de rău și în alte părți ale Statelor Unite. Spre exemplu, în Tennessee, unde lucrează Karen McLaughlin, personalul e la fel de puțin.

”Unii se angajează și nu vin nici măcar o dată la serviciu. Alții pleacă după o săptămână. Iar asta înseamnă că noi trebuie să ne ocupăm de tot. Ștergem mese, luăm comenzi, aducem mâncarea... Chelnerii fac și mâncare, dar spală și vase.

Într-o zi, jumătate din angajații de la bucătărie n-au venit la serviciu. Atunci a trebui să deschidem cu o oră mai târziu”, a declarat Karen McLaughlin.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇