Cum să alegi pompa de apă potrivită nevoilor gospodăriei tale în funcție de poziționare

Cum să alegi pompa de apă potrivită nevoilor gospodăriei tale în funcție de poziționare

Când vine vorba de alegerea unei pompe de apă pentru casa ta și gospodăria ta, există mai mulți factori de care ar fi indicat să ții cont. Unul dintre cei mai importanți este cel al poziționării sursei tale de apă, deoarece acest lucru poate afecta foarte mult performanța și eficiența pompei alese. 

În rândurile următoare vei putea descoperi care este procesul corect de selectare a unei pompe de apă pe baza poziționării acesteia, indiferent dacă este o pompă submersibilă sau o pompă de suprafață. Primul sfat ar fi să încerci să-ți achiziționezi echipamentele potrivite din surse fiabile ce vin însoțite de garanție și de un manual de instalare și utilizare coerent. Poți opta pentru site-uri specializate în domeniu, ca egospodarul.ro, sau poți merge în magazine fizice pentru a testa și a te informa în legătură cu produsul dorit. 

ADVERTISING

Iată care sunt principalele tipuri de pompe din care o poți alege pe cea potrivită nevoilor tale în funcție de poziționare!

1. Pompe submersibile

Sunt proiectate pentru a fi coborâte complet sub suprafața apei, de obicei scufundate în lichidul pe care îl pompează. Această poziționare oferă mai multe avantaje. În primul rând, prin instalarea sub limita de îngheț, pompele submersibile sunt protejate de pericolul termic generat de temperaturi scăzute, pericol ce poate duce la rupere sau fisurare. Acest lucru le face ideale pentru regiunile cu climă mai rece. Un alt avantaj al pompelor submersibile este că nu necesită amorsare. Amorsarea este procesul de îndepărtare a aerului din pompă și de umplere cu apă înainte de a începe să funcționeze. Cu o pompă submersibilă, poți sări peste acest pas, economisind timp și efort.

ADVERTISING

În plus, pompele submersibile tind să aibă niveluri de zgomot reduse în comparație cu pompele de suprafață. Acest lucru se datorează faptului că sunt scufundate în apă, ceea ce ajută la atenuarea vibrațiilor sonore produse în timpul funcționării. Dacă zgomotul reprezintă o preocupare pentru tine, o pompă submersibilă ar putea fi alegerea preferată.

Când vine vorba de adâncimea recomandată, în cazul acestor pompe, specialiștii din domeniu recomandă ca sursa apei să fie la peste 8-9 metri sub nivelul solului. 

2. Pompe de suprafață

Pe de altă parte, pompele de suprafață trag sau absorb lichidul dintr-o sursă de apă de la puțin sub nivelul solului și îl împing spre consumator. Spre deosebire de pompele submersibile, acestea nu sunt complet scufundate în apă. Această poziționare are avantajele sale, dar vine și cu unele minusuri. Ca și avantaj poți lua în calcul prețul mai mic decât cel al unei pompe submersibile și instalarea mai facilă. Ca și dezavantaje, ar fi indicat să iei în calcul necesitatea unei protecții suplimentare. Pompele de suprafață sunt mai expuse deteriorări cauzate de factori externi, cum ar fi condițiile meteorologice extreme sau impactul accidental. Un alt dezavantaj în cazul pompelor de suprafață este că acestea consumă energie suplimentară în comparație cu pompele de suprafață. Acest lucru se datorează faptului că apa trebuie mai întâi absorbită din puț/iaz în corpul pompei înainte de a putea fi pompată de turbină la locul de consum. 

ADVERTISING

În concluzie, atunci când alegi o pompă de apă pentru casa ta, este esențial să iei în considerare poziționarea acesteia. Pompele submersibile oferă avantaje, cum ar fi protecția împotriva înghețului, nu necesită amorsare și niveluri reduse de zgomot. Pe de altă parte, pompele de suprafață necesită protecție suplimentară și consumă mai multă energie.