Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a vorbit despre proiectul privind obligativitatea certificatului digital pentru cadrele medicale, despre care spune că este o măsură luată pentru protecția pacienților.
” (…) ieri, Ministerul Sănătații a pus în transparență decizională obligativitatea certificatului digital pentru cadrele medicale. Este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă.
Pentru personalul medical sunt trei posibilități: schema completă, perioada de până la 180 de zile de la sfarșitul bolii și testare”, a declarat ministrul Cseke Attila, amintind că testele se vor face pe banii celor care refuză vaccinarea.
”Legea prevede că persoana respectivă trebuie să prezinte conducatorului unității aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziție în mod gratuit vaccinul”, a explicat el, într-o declarație de presă după ce s-a vaccinat cu a treia doză.
Altfel, pentru personalul medical care nu prezintă certificatul digital, se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea.
După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept.
Întrebat daca vaccinarea obligatorie ar urma să fie impusă și în sistemul de educație, el a preferat să evite un posibil răspuns, inisistând că ”se analizează”.
”Noi am facut proiectul de lege pentru cadrele medicale, dar nu aș vrea sa mă pronunț pentru alte sisteme”, a spus el.
Ministrul interimar al Sănătății a fost întrebat și despre situația din școli.
”Astazi voi semna un ordin de distribuire de noi teste în școli. Exista și județe in care încă nu e necesară suplimentarea”, a declarat Cseke Attila, insistănd că astăzi va comunica și numărul de teste care vor fi distribuite.
În 15 state vaccinarea e obligatorie
Revenind la vaccinarea obligatorie, ministrul interimar al Sănătății a reamintit că sunt 15 state din întreaga lume care au impus vaccinare obligatorie, dintre care câteva în UE, iar România e chiar rezonabilă în cerințe.
”Noi, prin acest act normativ, spunem că pot să se si testeze. Este o nuanță”, spune el, subliniind că este absolut în regulă ca personalul medical să fie vaccinat.
”Nu facem medicina prin punerea mâinii pe pacient. Facem medicina cu ajutorul tehnologiei, aparatelor, vaccinurilor…”, a subliniat el, făcând referire la medicii care nu au încredere în vaccin, în ciuda tehnologiilor avansate folosite în medicină pentru diagnosticarea și tratarea pacienților.
Dacă, totuși, există persoane care din motive ”nemedicale” nu doresc sa se vaccineze, atunci pentru protectia pacientilor statul este nevoit să ia măsuri, a atras atenția ministrul interimar.
El a amintit că 70% dintre medicii din unităţile sanitare din România sunt vaccinaţi anti-COVID.
“Vă reamintesc că 70% din medicii din unităţile sanitare din România sunt vaccinaţi”, a precizat Cseke Attila.
O.D.
Citește și: