Greu mai vinzi fără marketing online. Pe care poți încerca să ți-l faci singur. Dacă ai timp să testezi, să greșești, să înveți și s-o iei de la capăt.
Cum să-ți promovezi oferta: prin marketing afiliat sau cu influenceri? Sau mai bine cu campanii pay per click (PPC)?
Oamenii care știu cum e mai bine au învățat totul în ani. Cum ajungi la ei, ce-ți oferă, ce-ți cer și cum îi deosebești de țepari, a explicat la Digital Shift, Cristian China Birta, blogger, influencer, și cofondator al agenției de comunicare Kooperativa 2.0.
Ascultă aici, întreaga discuție despre ce înseamnă o prezență corect construită în mediul online, cine și ce te poate învăța, de unde afli și cât te costă.
Mai jos, câteva dintre declarațiile lui Cristian China Birta și minutele din podcast la care le poți asculta:
- despre brandul personal. De ce îți trebuie, ce pierzi dacă nu investești în el (de la min 09:09):
„Nu prea mai e o soluție să nu-l ai. Măcar la nivel de igienă digitală. Mă mai întâlnesc cu unii care spun «Du-te, bă! Social media, e o prostie asta! Păi nu mă interesează pe bine brandul personal, bă! Eu am făcut milioane fără brand personal».
Eu tac. Și în timp ce vorbește, dau o căutare în incognito pe Google. Pentru cei care nu știu, «căutare incognito» înseamnă că dai căutare fără să-ți fie afectate rezultatele de ceea ce ai căutat tu anterior. Și dau căutarea asta pentru numele lui. Și îi arăt.
În 90% din cazuri, interlocutorului îi cade față. Pentru că de regulă apare Linkedin. După aia apare, de regulă, Reddit-ul. De care nici măcar nu știa că există. Și pe Reddit e făcut de telecomandă grav.
Și începe: «Nu-i corect! Îi dau în judecată pe toți!».
Pe cine, mă? Pe cine dai tu în judecată, pe Pisicuța62 (nume de utilizator – n.red.)?
Și așa începe să înțeleagă. Că una e să crezi tu că n-ai brand personal. Că e decizia ta de senior, și că spui că te doare «la patină» de brandul personal. Și alta e să înțelegi că lumea din jur îți poate face un brand personal pe care tu nu poți să-l controlezi, în acel moment”.
- despre cum îți promovezi o afacere la început de drum? (de la min. 11:36):
„Fac o analogie cu fotbalul (...). În fotbal, regula de bază e următoarea: te uiți la minge, nu la fenta adversarului. Important e să nu treacă mingea. Da, adversarul face fente. Dar nu te lași distras, te uiți doar la minge.
Așa-i și lumea asta social media. Vorbești de cineva la început de drum? El se uită în jur. Și ce vede? Oau! Social media! Mamă, câtă lume reacționează! Influenceri, nebunii ... Aia e fenta!
Dar mingea care e? Păi ... din punctul tău de vedere: cum să obții beneficii, dintr-o potențială activitate de marketing.
Back to basics! Un exercițiu foarte bun: să ne imaginăm că nu există digital. Ce-ai face? Pliante, am merge la presă, am bate din ușă în ușă...
Apoi vedem ce se poate face în digital. În funcție de ce resurse avem. Ce-s resurse: bani și timp. Și le împarți: dacă tipăresc pliante, dacă le împart, dacă dau comunicate... Cât mă costă și cât timp îmi ia.
Apoi, vezi în digital. Cât de costă să faci asta în acest mediu. Și cât timp îți ia. Și aici, cartea noastră: «Marketing online, pe plus sau pe minus», e foarte bună. Pentru că citind-o înțelegi toate tipurile de servicii și cam cât te costă.
- despre cât te costă. „Depinde” nu e răspunsul potrivit (de la min 15:17)
„Nu poți. Când ești specialist și vine cineva care nu-i specialist să te întrebe pe industria ta, pe meseria ta, cât costă, dacă îi zici «Depinde», faci două greșeli.
Una: îl jignești pe om. Îi spui «Prostule care ești tu, nu știi că totul depinde?». Normal că omul știe că depinde.
A doua: arăți că nu ești în stare să stăpânești domeniul ăla.
Dacă tu vii să mă întrebi: «Cât m-ar costa să fac ceva și eu ceva în digital?». Păi vorbim de la început. Măcar 2.500 de euro? Dacă te sperie 2.500 de euro, te pupă fratele tău! Du-te, descurcă-te cum poți, în viață! Dacă nu te sperie cei 2.500 de euro, începem să rafinăm. Dar măcar au un punct de pornire.
- despre cum faci bani, dacă investești în marketing (de la min 18:24):
„Foarte multă lume face confuzie. Ăla, pe care l-ai zis, e obiectiv de vânzări.
Obiectivul de business înseamnă să îți crească afacerea. Poți să vrei să îți crești profitabilitatea ...
Ți le traduci. Din obiectivul mare, de business, ce înseamnă «să cresc profitabilitatea»? Să spunem că înseamnă: să vând cu 120% mai multe lucruri.
Când vii la mine, îmi spui obiectivul și încercăm să vedem: cum traducem noi obiectivul tău de creștere a profitabilității în obiective de marketing?
(...) Îmi pun în cap o grămadă de oameni de marketing. Când spun că noi n-am exista ca marketing când le spun că noi n-am exista, dacă n-am înțelege că suntem funcție de suport pentru vânzări.
Să ne imaginăm că toată lumea asta e pe un bulevard mare, unde în stânga, în dreapta și pe mijloc – peste tot, practic – sunt numai magazine și gherete. Ce face marketingul? Îți aduce oamenii în fața vitrinei. Dacă e un marketing foarte bun, ți-l bagă și în magazin. Dar atât face marketingul. Apoi e treaba oamenilor tăi de la vânzări să vândă produsul.
- despre cum să-ți alegi oamenii cu care să faci marketing? (de la min 23:31)
Foarte complicat. Exact ca și serviciile de marketing, serviciile de consultanță se oferă pe o piață extraodinar de aglomerată.
Tu intri într-un supermarket și știi că vrei niște biscuiți. Și te duci la raft. Mămiicule! Au de la 3 lei la 50 lei. Cum îi alegi? Păi te uiți și tu pe specificații, mai întrebi un prieten... dar, în esență, ești singur în fața raftului.
Alegerea poate că ți-a fost influențată că ai întrebat în stânga, în dreapta. Dar ce faci tu cu biscuitele: ți-l bagi singur în guriță. Dacă e stricat sau ai alergii, tu o pățești. Nu celălalt!
E o știință, o intuiție, să îți alegi furnizorul de servicii, ca pe biscuiții ăia. Celălalt te poate ajuta să iei decizia până la un anumit moment.
După, trebuie să iei tu decizia. De aia ești antreprenor, de aia faci banii pe care-i faci (că știi să iei decizii – n.red.).
- despre cum te ferești de „țeparii” din marketingul online (de la min 27:27):
Țeparul din zona de marketing - probabil și din orice alt serviciu - te agață cumva.
Insistă să vă vedeți față în față. Ăsta e primul semn. Întreabă oameni care au apelat la agenții serioase: câte au făcut asta? N-o fac. Pentru că primii pași sunt alții. Îți mai pun niște întrebări. Poate ne auzim la telefon...
Dar întâlnire față în față ... Nu zic că e rău. Îți zic atât: fii în gardă!
Al doilea semn: are stilul ăla american (exuberant -n.red.). El îți pune niște întrebări. Că aia e șmecheria: vrea să vadă reacțiile tale. Că asta face țeparul.
Te întreabă: «Păăiăăă ... costul de achiziție la pay per click (PPC), cam cât vreți să fie?». Și când te vede că eziți, imediat își spune «Aaa, ăsta nu știe! Imediat îl sparg. Îl fac pe PPC!».
Și cel mai bun semn: niciodată, dar niciodată, nu luați decizia atunci când zice ăla.
Că el va zice: «Bă, fii atent! Deci te-ar costa vreo 5.000 de euro, dar pentru că, uite, vreau să te ajut pentru că nu știu ce ... 1.000 euro! Doar că trebuie să facem treaba asta acum, că mai am încă 10 care stau la ușă».
Mare grijă! În cartea noastră, asta explicăm: care sunt tipurile servicii și cam cât costă. Să înțelegi măcar în mare ce se întâmplă. Pentru că să înțelegi tot marketing-ul digital e imposibil”.
Ca să afli mai multe despre marketing online și cum te sfătuiește Cristian China Birta să aborderzi acest domeniu, dar și ca să afli și ce altceva îți mai oferă cartea „Marketingul online pe plus sau pe minus?” , lansată de Kooperativa 2.0, ascultă integral acest episod al podcastului Digital Shift.