Consecințele pentru Germania ale războiului din Gaza

Consecințele pentru Germania ale războiului din Gaza

De la atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului, Republica Federală traversează o „situație de amenințare complexă și tensionată”. Pericolul vine în special de la islamiști, dar și de la alte grupări radicale.

Atacurile teroriste ale Hamas din Israel din 7 octombrie 2023 au oferit diverșilor actori extremiști din Germania ocazia de a propaga ură și violență împotriva evreilor și de a contesta dreptul la existență a statului Israel, arată concluziile unei analize realizate de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV).

Serviciul secret intern german a prezentat, în această analiză, primele sale observații asupra amenințărilor apărute de la începutul celui mai recent război din Orientul Mijlociu.

ADVERTISING

Președintele BfV, Thomas Haldenwang, a vorbit despre un amestec potențial exploziv fără precedent: „Ne confruntăm în prezent cu o situație de amenințare complexă și tensionată din cauza crizelor paralele. Iar amenințarea este și mai mult exacerbată de crimele barbare comise de Hamas”.

Islamiști, extremiști de stânga și de dreapta

Oficiul pentru Protecția Constituției raportează intersecții dintre grupuri care altfel au puțin sau nimic de-a face între ele. Rezumând observațiile experților în chestiuni de siguranță publică, Haldenwang punctează că „antisemitismul și ostilitatea față de Israel sunt elemente de legătură între islamiști, susținători ai organizațiilor extremiste palestiniene și extremiști atât de stânga, cât și de dreapta, deopotrivă germani și turci”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Imaginea Israelului ca inamic comun reactivează conexiuni vechi, dar generează și unele noi între acești actori. Oficiul pentru Protecția Constituției se teme chiar de o cooperare mai puternică în viitor între grupările vizate.

De aceea, de la începutul războiului din Orientul Mijlociu, Germania a luat măsuri speciale de sancționare a instigărilor anti-israeliene și antisemite - inclusiv interzicerea activității în Republica Federală a unor grupări sau asociații, printre altele, Hamas și rețeaua Samidoun de susținere a prizonierilor palestinieni.

Știrile false amplifică emoțiile

Potopul de imagini de pe rețelele de socializare, adesea asociate cu știri false, contribuie la o percepție puternic emoționalizată și poate acționa ca un factor de radicalizare, potrivit analizei federale, prezentată la o conferință de două zile organizată de Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA). Situația este agravată de anumite guverne străine care caută să o exploateze în propriul beneficiu.

ADVERTISING

Thomas Haldenwang nu exclude o nouă escaladare: „De ceva vreme observăm dorința mai intens declarată a islamiștilor de a comite atacuri în Occident. Am subliniat în mod repetat că un atac islamist poate avea loc în Germania în orice zi”.

Ultimele evoluții din Orientul Mijlociu au adus și noi manifestări ale radicalizării jihadiste: apeluri la asasinate din partea „făptașilor care acţionează singuri şi care atacă așa-numite ţinte moi cu mijloace simple. Pericolul este real şi mai mare decât a fost de mult timp", subliniază Haldenwang.

Mesaje de ură la demonstrațiile pro-palestiniene

A fost observată și o creștere a antisemitismului pe rețelele de socializare, unde, potrivit autorităților, musulmanii și palestinienii sunt prezentați în primul rând drept victime ale Occidentului.

Au existat, în Germania, chiar și demonstrații violente de solidaritate cu poporul palestinian, la care au fost lansate și sloganuri anti-Israel. Mai mult, la mijlocul lunii octombrie, un centru comunitar evreiesc din Berlin a fost atacat cu dispozitive incendiare. 

În același timp, serviciile de securitate internă subliniază că majoritatea participanților la demonstrațiile pro-palestiniene nu sunt extremiști. Cu toate acestea, lansarea unor mesaje de ură a dus la emoționalizarea și radicalizarea manifestanților și la escaladarea adunărilor.

În egală măsură, și extrema dreaptă din Germania folosește războiul din Orientul Mijlociu cu instigări împotriva musulmanilor și a migranților.

Pe de altă parte, stânga extremă este divizată: așa-numita scenă autonomă, cu înclinații anarhiste, prezintă predominant poziții pro-israeliene, în vreme ce mediul marxist, anti-imperialist și orientat spre violență are aproape exclusiv poziții pro-palestiniene.

Autoritățile de securitate se declară preocupate de toți factorii de radicalizare și de orice posibile scenarii, spune șeful Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, Thomas Haldenwang: „Lucrăm pentru a contracara potențialele planuri care ar încălca siguranța evreilor, a instituțiilor israeliene, dar și a altor evenimente majore.”

Marcel Fürstenau


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇