Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat Cluj-Napoca pentru prevederi ale unei hotărâri de Consiliu Local, care dezavantajează persoanele fără posibilități financiare, aflate în sărăcie, fiindu-le limitat accesul în mijloacele de transport public.
Conform prevederilor sesizate, călătorii sunt obligați să aibă o ținută vestimentară curată, iar cei care urcă în mijlocul de transport public cu îmbrăcăminte murdară, care să deterioreze starea de curățenie, riscă amendă de la 100 la 200 lei.
Sesizarea la CNCD a fost făcută de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), printr-o petiție depusă la 12 mai 2022.
"CNCD a reținut săvârșirea faptei de discriminare (...) sancționând cu avertisment UAT Municipiul Cluj-Napoca, prin primar în funcție", se arată într-un comunicat al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, citat de Ziua de Cluj.
"Analiza trebuie făcută în contextul în care este cunoscut faptul că în municipiul Cluj-Napoca există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, dezavantajate, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia municipiului, condițiile de viață ale acestora fiind caracterizate de privare materială și condiții sanitare.
Din aceste considerente, impunerea condiției deținerii unei vestimentații curate în mijlocul de transport, printr-o caracteristică subiectivă, nedeterminată, cuantificabilă, care să conțină caracteristici clare, nu este proporțională cu scopul urmărit și îngrădește accesul acestor persoane la serviciile publice de transport.
Astfel, Colegiul director constată că impunerea unei vestimentații curate, fără alte criterii obiective, cuantificabile, determinante, conduce la interpretări de natură subiectivă, producând efecte discriminatorii pentru diferite comunități, grupuri vulnerabile", se arată în hotărârea CNCD.
Instituția recomandă Primăriei Cluj-Napoca "găsirea unui echilibru între necesitatea protejării bunurilor și efectele de discriminare față de diferite persoane, grupuri vulnerabile și comunități prin găsirea unei variante de formulare a textului (...) care să nu lase loc de interpretări subiective și să aibă efecte discriminatorii asupra unor categorii defavorizate sau comunități".
Centrul de Resurse Juridice consideră această hotărâre parțial satisfăcătoare din cauza sancțiunii aplicate municipiului Cluj-Napoca și a recomandării de reformulare a textului prevederilor din hotărâre, în detrimentul instituirii unei obligații în acest sens.
Centrul arată că fapta de discriminare aparține autorității publice locale care are obligația respectării drepturilor omului.
Având în vedere opinia municipalității privind sancțiunile prevăzute în hotărâre, astfel cum a formulat-o în întâmpinare, și anume că acestea se adresează utilizatorilor serviciului de transport public local care "în exercitarea drepturilor lor de a beneficia liber și nediscriminatoriu de serviciul public de transport local, nu înțeleg să respecte normele de igienă", lipsa instituirii unei obligații în sarcina acesteia de a elimina prevederile discriminatorii din hotărâre va rămâne doar atât, o recomandare, consideră Centrul de Resurse Juridice.